ARTIKELApple

De iPod in de woonomgeving

Goed, de iPod – en dan vooral de classic en de touch varianten – is een dijk van een draagbare muziekspeler, maar hij laat zich ook prima integreren in de auto en in de woonomgeving. Zo is de iPod classic dé manier bij uitstek om een grote muziekcollectie beschikbaar te maken in de auto.

De iPod classic is de ideale aanvulling op je car stereo systeem

Wat de situatie thuis betreft, kan een iPod op vijf manieren – of minder, afhankelijk van het model – geïntegreerd worden. Om te beginnen kan je hem middels een minijack/stereo cinch verloopkabeltje via z'n hoofdtelefoonuitgang analoog aansluiten op de geluidsinstallatie. Ten tweede kan je een iPod in sommige gevallen ook digitaal aansluiten. Maar dat kan slechts in combinatie met een beperkt aantal hifi/AV-apparaten. Door de iPod digitaal te verbinden in plaats van analoog kan je je normaal gezien wel een betere geluidskwaliteit verwachten. Dat komt omdat de in de iPod ingebouwde DAC'jes niet geweldig zijn.

Tot nu toe bestaat één van de meest gebruikte methodes om een iPod in de woning te integreren uit het gebruik van een docking station.

Voorbeeld van een los iPod docking station (de Onkyo DS-A4). Dankzij de meegeleverde afstandsbediening kan je de iPod vanuit je luie zetel bedienen

Dat is een stukje hardware waar je je iPod bovenop dient te klikken, waarna je het geluid kunt weergeven via het apparaat in kwestie. In de meeste gevallen gaat het over alles-in-één toestellen, dus met ingebouwde versterker en luidsprekers. Soms is zo'n dock ook een los dingetje, dat je dan met een kabel moet aansluiten op een audiosysteem. Het gebruik van fysieke docking stations begint echter stilaan te verminderen. En dat in het voordeel van draadloze technieken, zoals AirPlay en Bluetooth. Apple heeft namelijk besloten om de Dockconnector te vervangen voor een geheel nieuwe 'Lightning' connector. De iPod Touch en Nano families, evenals de iPhone en de iPad en iPad Mini, zijn voortaan met deze nieuwe aansluiting uitgerust. Waardoor heel veel bestaande docking stations plots min of meer verouderd zijn. Het is de verwachting dat dat met draadloze technieken niet zo snel zal gebeuren.

Philips docking station, compleet met ingebouwde versterking en luidsprekersysteem


EDITORS' CHOICE