Een set per keer

Het is een verstandige keuze om met slechts één set te demonstreren. Chattelin Audio Systems organiseert daarom veelvuldig dit soort luisterdagen om andere merken over het voetlicht te brengen. Aan de andere kant is het jammer dat dan zoveel ander moois aan de kant blijft staan. Denk aan Sonus Faber, VTL, Audio Research, Master en andere merken. Ook een draaitafel kwam niet op toeren. Waarbij ik mij bedenk dat Nutters Audio een uitgebreide collectie lp’s en cd’s in de winkel had gezet. Onder invloed van al het moois op hardware gebied zouden we haast het belangrijkste vergeten, de software zelf.

Wie meer wilde weten van de gebruikte apparatuur kon terecht in het naastgelegen pand. Audiac toonde Wilson luidsprekers in hoogglans zwart. Leuker om te zien was een Ayre voor- en eindversterker met een glazen bodem. Op de kop gelegd zodat alle componenten zichtbaar zijn. Heel mooi zijn de uitgefreesde aluminium blokken, waarin de transformatoren hun eigen compartiment hebben. Of kijk eens naar de unieke stappenschakelaars die Ayre gebruikt om het volume te regelen. Niet alleen aan de buitenkant is een Ayre schitterend, de inhoud van de “kast” doet een rechtgeaarde audiofiel watertanden. Jammer dat het bij kijken moest blijven.

Hetzelfde gaat op voor de veelheid aan Moon apparatuur die stond uitgestald naast nieuwe Audio Physic modellen in de Reference en High End series. Een blik was te werpen in de Wadia s7i cd speler. Rick Paap daarentegen liet alleen de buitenkant zien van zijn Mirror Image voor- en eindversterkers. Veel Marsh Sound Design en een enkele Mimetism. Het belangrijkste van dit gedeelte van de show was volgens mij het beschikbaar zijn van de importeur, zodat vragen die rijzen tijdens de demosessies van Peter in alle rust beantwoord konden worden.

Het is fijn dat Den Haag met de komst van een zeer actieve winkelier kennis kan maken met ware topklasse apparatuur. De demo’s en shows van Chattelin Audio Systems zijn keer op keer de moeite van het bezoeken waard. De keuze voor de demo is telkenmale opgehangen aan een thema: de muziek, de apparatuur of de techniek. Chattelin Audio Systems gaat zich soms te buiten aan exorbitante componenten zoals de kostbare MIT kabels, waardoor de liefhebber wel de kans heeft die een keer te beluisteren.

Andere keren gaat het om heel betaalbare installaties die op een wat minder hoog niveau eveneens een grote mate van betrokkenheid in de muziek weten te realiseren. Zoals een goede kok een gerecht weet te componeren, zo is Peter Chattelin bezig een audio-installatie zodanig in een ruimte in te passen, dat de componenten door de synergie boven zichzelf uit kunnen stijgen. Dat vraagt ervaring en vakkennis, naast een portie nuchterheid en pragmatisme.


EDITORS' CHOICE