Laat het over je heen komen

Tja, dan zit je daar en laat je de muziek over je heen komen. Wat de Wadia met Spectral, MIT en Avalon presteerde mag je zonder twijfel rekenen tot de top aan installaties.

Het beeld was niet alleen volkomen vrij in de ruimte gesplaatst, het was bovendien ongelooflijk rijk aan detail zonder dat het analytisch begon te worden. Met elke cd-track stond de muziek voorop, de techniek slechts in dienst van de uitvoerenden. Geen gebrek aan fundament, zijdezacht, zeer dynamisch en toch opvallend snel en helder. Termen die behoren tot het gebruikelijke jargon van audofielen passen eigenlijk niet in een dergelijke opstelling, het geheel nodigt ogenblikkelijk uit om te concentreren op de muziek zelf. Dat de Avalon Indra relatief klein is zegt nog wat meer over de uitgewogen set. Het is niet nodig meerdere vierkante meters vloeroppervlak tot het plafond te vullen om te genieten van één van de hoogst haalbare sets.

Peter kwam met een aantal details over de set zelf. De bekabeling vindt hij in deze vorm een helaas vrijwel onbetaalbare, maar tevens onmisbare schakel in het geheel. De MIT Oracle MA-X Rev 2 lijn kenmerkt zich door een niet eerder behaalde fasereinheid, die er voor zorgt dat looptijdverschillen in de kabel worden ge√ęlimineerd. Met als gevolg dat bij een Avalon, waaraan zoveel aandacht is besteed aan fasegedrag, de fase niet om zeep wordt geholpen door de kabels. Dat Spectral kabels van MIT gebruikt en dringend aanbeveelt, draagt bij aan de synergie van het geheel. Een ander belangrijk aspect is het gebruik van Acustica Applicata DAAD (Diffusion Absorption Acoustic Devices) torens, die tevens een reflecterende werking hebben.

Volgens Peter kan hij daarmee bereiken dat lage tonen, die zich concentreren in de hoeken van de luisterruimte, worden geabsorbeerd en niet terugkeren in de ruimte om zo het geheel te versmeren. Tegelijk worden hogere frequenties gecontroleerd gereflecteerd, waardoor het geheel levendig blijft en niet doods wordt. Tenslotte een opmerking over netfilters en groepenkasten. Peter maakt gebruik van één enkele groep voor een installatie met een gewone smeltveiligheid. In de loop der jaren is hem gebleken dat het plaatsen van de componenten op één groep gehoormatig voordelen biedt boven het scheiden in een digitale en een analoge groep. Vanaf de meterkast gaat een lange, afgeschermde Belden kabel naar de verdeeldoos die het centrale voedingspunt is in de set.


EDITORS' CHOICE