HI-VISITStassen Hifi

Auro 3D

Waar Quadral de heropening aangrijpt voor een Nederlandse primeur, gunt Phonosophie Stassen zelfs de Europese primeur van enkele door het Duitse bedrijf getweakte versterkers van Pioneer. “Stassen begrijpt wat goede apparatuur is”, zegt oprichter Ingo Hansen over zijn band met het Limburgse familiebedrijf. Maar de belangrijkste en - sorry voor al die geweldige merken die acte de présence gaven - meest interessante primeur komt uit België. Een wereldprimeur zelfs.

De al bestaande filmzaal van het Palazzo is tijdens de verbouwing namelijk voorzien van Auro-3D. Nadat het door Auro Technologies, een spin-off van de befaamde Galaxy Studios in Mol, ontwikkelde systeem al in een dik zestig bioscopen, waaronder Cinemec in Ede, werd geïmplementeerd, is het Palazzo als eerste home cinema uitgerust met de technologie.

In het kort komt het erop neer dat Auro-3D gebruikmaakt van een 11.1 audiokanaal, waarbij het een extra dimensie toevoegt aan het bekende 5.1 surround: hoogte. Onder meer door de toevoeging van een luidspreker recht boven de aanwezigen in de bioscoop, die - hoe toepasselijk - de naam The Voice Of God heeft meegekregen.

Een technologie die zó revolutionair is, dat zelfs George Lucas het al toepaste in zijn film Red Tails. Inderdaad, de George Lucas van Star Wars, Indiana Jones én Lucas Sounds, de geluidsstudio waar een belangrijk deel van de grote Hollywood-producties afgemixt worden. 

De demonstratie die we krijgen van Auro’s geestelijk vader Wilfried van Baelen is niet minder dan indrukwekkend, waardoor we in één keer begrijpen waarom grote films als het al genoemde Red Tails, Het Bombardement, Rise Of The Guardians, Oz The Great And Powerful, The Croods en de aanstaande releases Turbo en Elysium maar wat graag gebruik maakten van deze audiostandaard van morgen.

In het eerste ‘Certified Auro-3D Home Theater’, uitgerust met een ‘Grey Hawk’ scherm van Stewart Film en de nieuwe avielo helios projector van Barco Projectiondesign, zijn we na afloop haast te verbijsterd om te reageren op de vraag van Van Baelen wat we ervan vonden. Het geluid klinkt zo levensecht, dat het net lijkt alsof de film zich om je heen afspeelt. Van Baelen nodigt HiFi.nl dan ook uit om eens in alle rust een kijkje te komen nemen in zijn nieuwe studio in het Belgische Mol. Een uitnodiging die we maar wat graag aannemen, overigens.

De thuisbioscoop is weliswaar qua nieuwswaarde de meeste interessante, maar zeker niet de fraaiste ruimte in het Palazzo. Die eer is zonder enige twijfel weggelegd voor de concert slash balzaal. “Ik ben vaak in Rusland geweest en zag daar die kastelen in Sint Petersburg en vond die balzalen wel VET”, lacht Stassen. “Toen we met de verbouwing begonnen liet ik enkele kunstenaars foto’s daarvan zien. Zij zijn vervolgens vijf, zes maanden met alleen deze ruimte beziggeweest.”

Het resultaat is een zeer fraaie ruimte, die door velen waarschijnlijk het predikaat ‘kitscherig’ zal krijgen. Niet alleen door de enorme kroonluchters of het veelvuldig gebruik van bladgoud in de afwerking, maar toch ook zeker vanwege de enorme tekeningen op de wand. “Voor wie ze niet herkent, dat zijn nagemaakte versies van de muurschilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel in Rome”, doceert Stassen zijn gehoor. Op één van de tekeningen is ook een boek te zien. “Daar gaan we nog iPads in plaatsen”, klinkt het bloedserieus. Of Stassen een grap maakt, is te betwijfelen. Achterin de balzaal zien we namelijk een balkon en al snel krijgen we uitleg. “Ik wilde een balkonnetje, net zoals die oude chagrijnige mannetjes Waldorf en Stätler van The Muppets.”


EDITORS' CHOICE