HI-VISITStassen Hifi

Luisterruimte 1 tot en met...?

Ieder van de luisterruimtes waarin Stassen ons voorgaat, heeft zijn eigen inrichting en stijl. “Gelijk de huiselijke situatie van onze klanten”, legt Stassen ons uit. Al sinds de de jaren zeventig steekt de speciaalzaak namelijk veel tijd en energie in het nabootsen van de situatie van de klant. “Heeft deze bijvoorbeeld een tapijtvloer, plavuizen of parket? Dat is van wezenlijk belang op de akoestiek”, weet de veertiger.

“Mijn vader begon met nabootsen van de huiselijke situatie van de klant in een luisterruimte. Hij kwam op dat idee nadat hij klanten in de zaak kreeg die dezelfde apparatuur kochten als hun buren. Eenmaal thuis klonk het heel anders dan ze gewend waren. Omdat hun inrichting nu eenmaal verschilde. In het Palazzo waren zoveel luisterruimtes dat de mogelijkheid zich ook aandiende om deze op verschillende manieren in te richten”, vertelt Stassen, terwijl hij een ordner met tientallen jaren oude bouwtekeningen van klanten laat zien.

Tijdens de bijna twee miljoen euro kostende operatie werd ook direct de mogelijkheid aangegrepen om enkele kleinere luisterruimtes samen te voegen tot grotere ruimtes. Zo is bij een ruimte waar enkele platenspelers staan - waaronder een zeer bijzondere uitvoering van de Marantz TT-1000 -, het voormalige toilet bijgetrokken.

Tegelijkertijd is een binnenplaatsje juist bij het gebouw getrokken. Dat blijkt wanneer we in de ruimte komen waar Jan Lammers van importeur Smart Audio tijdens het openingsweekend demonstreert met luidsprekers van Focal. In de luisterruimte is, terwijl we dus binnen staan, namelijk onder een raamkozijn duidelijk een buitenvensterbank te zien.

Net als tijdens Consumer Electronics Show 2013 zien we overigens ook de Focal Air, die nu ook officieel op de markt is. Stassen heeft van Smart Audio de primeur gekregen om de subwoofer als eerste in Nederland te kunnen verkopen. Lammers is niet het enige bekende gezicht dat we zien uit ‘het wereldje’. Ook Olaf Oosterlee van Number 4 audio Mafico is aanwezig met nieuwe apparatuur van onder meer Bryston, Stax, Resolution Audio en natuurlijk de kenmerkende hoornluidsprekers van Avantgarde.

Gezien de ligging van Stassen Hifi is de speciaalzaak ook uiterst interessant voor Duitse klanten. De Limburger spreekt dan ook vloeiend Duits, zo blijkt tijdens de rondleiding die zowel in het Nederlands als in het Duits wordt gegeven. Maar ook Duitse merken zijn naar Tegelen gekomen om hun waren te tonen en Stassen enkele primeurs te gunnen.

Zo heeft het Palazzo dit weekend de Nederlandse primeur van de nieuwe Quadral Aurum speakers. Ze staan in de enige ruimte die tijdens de renovatie vrijwel intact is gebleven, zo vertelt Stassen. De muren zijn bekleed met zijdebehang, de lijsten van de schilderijen aan de muur vertonen flinke slijtage. En helemaal achterin staan de trouwstoelen van pa en ma Stassen. Als pronkstukken tussen fraaie luidsprekers uit de Aurum serie.


EDITORS' CHOICE