ARTIKEL

Hectisch jaar

"Een jaar ziet er voor mij dus ook divers uit. In het begin van een jaar doe ik veel 'vrije' projecten zoals film- of documentairemuziek. Dit variëert tussen het aanleveren van muziek voor programma's zoals Zembla, Ik Vertrek, Van Kavel Tot Kasteel en meer van dat soort dingen."

"Verder ben ik met mijn bands op toer en schrijf ik erg veel. Gewoon met mijn gitaar op mijn werkkamer zitten en muziek of liedjes schrijven voor mijzelf of anderen. In de lente produceer ik vaak nog een album voor een artiest (bijvoorbeeld voor Silmus die een aantal nummers heeft geschreven waar ik de arrangementen voor uitwerk of delen voor opneem met Jan Borger."

Ponoka

"In de zomer ga ik meestal naar Scandinavië voor festivals. Het najaar werk ik aan producties voor andere artiesten. Wanneer er een eigen album uitkomt ben ik ook bezig met het voorwerk, zo schrijf ik samen met Jaïr een marketingplan en denk ik het hele pakket uit. Voor Reservoirs heb ik een echt blikken reservoir uitgedacht in plaats van een gewone cd-verpakking. Maar dan moet je energie steken in de ontwerpen, stickers, de kaartjes die als booklet dienen en het eindresultaat. Dat vergt tijd, offertes aanvragen en keuzes maken. Maar ook persberichten uitsturen en interviews geven. Tegen de winter aan doe ik regelmatig een film. Ik wordvaak al 's zomers benaderd door een regisseur zoals Jaap van Heusden om een film van geluid te voorzien. Dan zit ik rond kerst zo'n week of zes in de studio om de muziek op te nemen."

"Onlangs ging De Nieuwe Wereld in première, waarvoor ik de soundtrack schreef en maakte, evenals Drone afgelopen jaar, wat ik samen met Blaudzun maakte. Zo vul je een jaar. De ene dag schrijf ik, de andere dag zit ik in de studio en de volgende dag ben ik op tournee. Soms ben ik wel iets te druk maar dat ligt in de aard van het beestje. Met mijn band At The Close Of Every Day ga ik kijken of we volgend jaar een nieuw album kunnen plannen. Het gerucht dat er een nieuw ME-album op korte termijn uitkomt klopt overigens niet."

Druk bezet, maar wel met datgene wat je leuk vindt. Wat mag de muziekliefhebber de komende 10 jaar verwachten van Volkoren? Hebben jullie een planning?

"Als ik het zo zie gaan we meer met Jan Borger doen. De hoogwaardige opnames krijgen veel positieve reacties en daar gaan we graag mee verder. Zo kunnen we ons blijven onderscheiden ten opzichte van de vele do-it-yourself opnamen die uitkomen. Daarnaast zullen er meer ambient en filmische albums (zoals Silmus) uitkomen. Het abstractere werk wordt ook in het buitenland goed opgepikt."

"Op de korte termijn zal er een nieuw album uitkomen van Mensenkinderen (september) en een nieuw album met boek van Ponoka. Verder is Sarah Lois met een nieuwe cd bezig en Silmus zal in 2014 een nieuw album uitbrengen. Druk genoeg, dus. De fans van Volkoren hebben genoeg om naar uit te kijken."

Ter afsluiting; je geeft zelf aan veel aandacht te besteden aan de natuurgetrouwe weergave van muziek (Minco spreekt tijdens het interview meermaals over high end). Kan je dat beoordelen op je eigen hifi-installatie?

"Goede vraag. Ik bezit zelf een Spinx Myth 3 versterker waar ik helemaal verliefd op ben. Ooit bij RAF amsterdam gekocht voor een fractie van de echte prijs omdat de rest van de set al verkocht was. Verder geniet ik van een goede Arcam cd-speler en Epos speakers, de naam ben ik even krijt. Die heb ik aangeschaft met hele goede Atlas kabels erbij. Dat is een fraaie combinatie. Hoewel ik een echte cd-freak ben draai ik ook vinyl op een prachtige oude kwaliteitsdraaitafel van het merk Graetz."

"Op mijn werkkamer speel ik via een Apogee Duet. Met studio-apparatuur hou ik me niet echt bezig, afgezien van een paar goede microfoons. Ik hou het bij diverse instrumenten. Op dat gebied kan ik namelijk toch niet tippen aan Jan Borger, Martijn Groeneveld of René de Vries met wie ik veel samenwerk. Een bewuste keuze, ik hou het bij de instrumenten en de muziek."

Minco toont zich een harde werker (en een goede prater) die zich omringt met artiesten en vakmensen. Volkoren is inmiddels bekender geworden in binnen- en buitenland, en dat het label kiest voor een aanpak waarbij de opnamekwaliteit hoog in het vaandel staat kunnen we bij HiFi.nl natuurlijk alleen maar toejuichen. Minco Eggersman heeft ook nog een leuke primeur voor onze lezers; Volkoren zal in september een feest organiseren waar veel artiesten samen zullen komen om het tienjarig bestaan van het label luister bij te zetten. De definitieve datum zal bekend worden gemaakt via de website van Volkoren en via de gratis Volkoren App (te downloaden in iTunes). Zo kan het label de komende tien jaren goed inluiden, en hopelijk nog veel langer!

EDITORS' CHOICE