ARTIKEL

Natuurgetrouwe weergave

Die aandacht voor natuurgetrouwe weergave en goede producties spreekt ons en onze lezers in elk geval wel aan. Ik heb dat al gemerkt tijdens het recenseren van Reservoirs en onlangs ook de nieuwe cd van Mariecke Borger. De opnames vinden ook vaker plaats in een andere omgeving dan een studio, zoals een huiskamer of zelfs een verlaten watertoren. Is dat een tendens, die aparte locaties?

Sarah Lois (Wijtze Valkema)

"Niet specifiek. Het gebeurt wel wat vaker de laatste tijd. Bij mij omdat ik juist als producer en componist vaak geruime tijd in een studio doorbreng en zodra ik eigen werk ga doen (onder de naam ME, red.) hoef ik geen verantwoording af te leggen aan bijvoorbeeld een filmproducent en dan wil ik weg zijn van de bekende omgeving. De andere omgeving (een kerkje voor Hamden en een watertoren voor Reservoirs) zorgen ervoor dat ik juist andere keuzes maak die ik in een studio wellicht niet kan maken. Ik kom verder en creƫer andere geluiden en hanteer de kunst van het weglaten steeds beter op die wijze."

Mariecke Borger

"Het album van Mariecke is al een tijdje geleden opgenomen en is zo opgenomen omdat Jan Borger geen eigen studio heeft. Hij vind het leuk om te kijken of een ruimte geschikt is om een opname te maken en of die ruimte past bij het geluid dat hij voor de artiest in gedachten heeft. Naarmate Jan Borger bij meer Volkoren-albums betrokken is zullen er minder conventionele opnameruimtes worden gebruikt, maar het is geen visie of plan van Volkoren zelf."

Naast componeren en musiceren ben je ook verantwoordelijk voor A&R en artiestenbegeleiding binnen Volkoren. Hoe combineer je dat?

"Het is eigenlijk natuurlijk ontstaan. Ruim 15 jaar geleden startte Sally Forth en omdat ik daarvoor al in diverse bands heb gezeten en daar verantwoordelijk was voor het concept, de productie en zelfs het concept voor fotografie en de kleding had ik al affiniteit met deze functie. Ik was al een verkapte A&R manager. Het blijft een bijzondere combi omdat ik natuurlijk ook A&R manager ben voor mijn eigen werk. Maar dat heeft ook voordelen. Ik kan me goed inleven in artiesten omdat ik het zelf ook ben. Bij Volkoren heeft iedereen al vanaf het begin z'n eigen taken gehad en zo lopen we elkaar niet in de weg."

EDITORS' CHOICE