ARTIKELArtSound

Voco

Redactie HiFi.nl | 30 april 2013 | ArtSound

Er zijn tegenwoordig fabrikanten in overvloed die met ‘me too’-streaming producten komen. Maar dit is een ander verhaal. Echt. Het begint al bij de naam. ‘Voco’ is namelijk kort voor Voice Command. En ja, dat wil inderdaad zeggen dat je muziek kunt selecteren door er doodgewoon om te vragen. Hoe gemakkelijk wil je het hebben?

Aanbod
Voco is een Amerikaanse fabrikant van streaming oplossingen, gerund door de voormalige CEO van Best Buy, die we op de ISE al tegen het lijf liepen. Voorlopig zijn er drie producten beschikbaar: de V-Zone, de V-Zone+ en de Voco app. De V-Zone is een audiostreamer, terwijl de V-Zone+ ook videoclips via YouTube weergeeft. De filosofie van Voco dicteert namelijk dat muziek slechts de helft van de beleving biedt. De andere helft is video. Je kan muziek - en YouTube video’s, in het geval van de V-Zone+ - streamen vanaf een iOS- of Android smartphone of tablet. Bovendien heeft elk van de apparaten ook de USB-poort vooraan. Ook langs die weg kan muziek gestreamed worden. Meer nog: je kan de muziek die je op die manier aanvoert, ook draadloos doorsturen naar de overige Voco apparaten in je netwerk. Tenslotte kan je ook muziek – al dan niet aangevuld met video – vanaf een pc streamen naar de Voco’s. En vanaf een Netgear NAS. Net een Synology of een ander NAS-merk in huis gehaald? Dikke pech.

Al zal het uiteindelijk allemaal wel goed komen overigens, want Voco wil in de nabije toekomst ook andere NAS-merken gaan ondersteunen. Maar er komt ook bijkomende hardware aan: de V-Spot, de V-Base en de V-Bar. Die eerste is een audio streamer met ingebouwde versterker en luidspreker à la Sonos S5. House of Music had alvast een prototype – dat met een halve pot lijn en drie nietjes aan elkaar hing – klaar staan van deze V-Spot. De V-Base is – nu ja: wordt is een beter woord – een audio/videostreamingsysteem dat in een flinke, liggende luidsprekerkast ingewerkt zit. Lijkt ons bijvoorbeeld geschikt om onder de tv te worden gepositioneerd. De V-Bar tenslotte is een soundbar met ingebouwde audio/video streaming faciliteiten.

Het blijkt dat elk Voco apparaat als acces point geconfigureerd kan worden. Handig als je op vakantie gaat, bijvoorbeeld. Want gewoonlijk heb je dan niet meteen een router of een switcher bij de hand, wel? De user interface – lees: de app – wordt beschikbaar gesteld in maar liefst twintig talen. Je kan deze app trouwens niet alleen gebruiken om je Voco spullen mee aan te sturen, maar je er ook je muziek op je iOs/Android device onderweg mee beluisteren. Op die manier word je zowel thuis als onderweg geconfronteerd met de user interface, zodat je er snel aan went. Slim bekeken, dat. We wachten de testspulletjes af!

MERK

EDITORS' CHOICE