ARTIKELArtSound

Art Sound

Redactie HiFi.nl | 30 april 2013 | ArtSound

De nieuwe AS410 is de opvolger van de AS401, die gekscherend ook wel de ‘cirkant’ genoemd wordt. Omdat zijn voorfront het midden houdt tussen een cirkel en een vierkant, that is. In vergelijking met de vorige versie is het binnenvolume van de AS410 lichtjes vergroot. Een andere nieuwigheid is de praktische Phoenix aansluitpoort op de achterzijde. De behuizing van deze olijke verschijning is nota bene gebouwd uit carbon. Want alleen met dat materiaal konden alle gewenste glooiingen op een nette manier aangebracht worden. De AS410 is een full range ontwerp en heeft slechts één driver. Hij is verkrijgbaar in hoogglans wit en zwart. En in twee ‘limited edition’ uitvoeringen:  ‘House of Music oranje’ of ‘Chocoladebruin’. Kost € 219 per paar, zo’n setje. Leuk detail: voor de limited edition versies wordt geen meerprijs aangerekend.

Verder heeft Art Sound ook nog twee nieuwe actieve subwoofers in het gamma, de ASA65 (€ 279) en de ASA80 (€ 349). Door de afgeronde hoeken lijken de subwoofers – die qua looks een hoog Velodyne-gehalte hebben – kleiner dan ze werkelijk zijn. Hebben we ons laten vertellen. Art Sound heeft nog een derde min of meer nieuwe – hij is al aan half jaartje op de markt – subwoofer op de markt. Wat dit exemplaar zo bijzonder maakt is de vormgeving. De subwoofer heeft een soort sokkelvorm, die op pootjes staat. Je kan hem kwijt onder een bank –als die niet te laag is, tenminste–, maar je kan hem ook aan de muur hangen. Dat komt omdat het om een ‘downfiring’ ontwerp gaat. En dat ‘downfiren’ kan zowel tegen de vloer als tegen de muur gebeuren.

Ingebouwd staat netjes
Tot nu toe was Art Sound voornamelijk actief in het instap- en het middensegment. Maar dat gaat veranderen. Toch al zeker voor wat de inbouwluidsprekers aangaat. Zo richt de nieuwe Intiimi – geen typefout – serie zijn pijlen ondubbelzinnig  op het hogere marktsegment. Daarbij streeft Art Sound zowel naar een hoogwaardige geluidskwaliteit als naar een topklasse afwerkingsniveau. Of dat eerste gelukt is, zal een luistertest moeten uitwijzen.

Wel waren we positief verrast toen we alvast een eerste luisterindruk kregen. Wat de afwerking betreft, valt op dat de grillerand – de breedte van het randje dat om de eigenlijke grille heen zit – slechts 1 mm breed. Daarbij steekt de grille ook niet meerdan 5 mm uit, eens het geheel gemonteerd is. Elk van de Intiimo modellen beschikt over een neodymium woofer en een richtbare neodymium/titanium dometweeter. Een ingebouwde toonregeling laat toe om de klankleur af te stemmen op de ruimte akoestiek. De prijzen voor het Intiimi gamma lopen van € 499 tot € 749.

MERK

EDITORS' CHOICE