REVIEWElac

Luisteren

We starten het luisterwerk met de live uitvoering van 'Die Mens Machine' van Kraftwerk. De diepe bassen -elektronisch, of wat had je gedacht? - worden zonder enig ademtekort weergegeven door de Bostons. Over het mid en het hoog spreken we ons nog even niet uit. Dat is immers nogal tricky bij dergelijk elektronisch gepruttel.

Over naar de geweldige live dubbelaar 'Urk' van de Nits, dan maar. Het podium klinkt lekker breed en alle details - bijvoorbeeld in het enthousiast stampvoetende 'Mountain Jan' - worden netjes weergegeven. Of het om het eens anders te zeggen: 'Verrek, dat is allemaal toch wel knap indrukwekkend voor deze prijs'. De akoestische gitaar in 'Shadow of a Doubt' klinkt érg realistisch en datzelfde geldt voor de belklanken die in deze track veelvuldig voorkomen. De stem van Henk Hofstede klinkt een fractie donkerder dan in werkelijkheid het geval is- het hoog is in zijn geheel een tikkie afgetopt -, maar het scheelt echt heel weinig. Als je de luidsprekers in een modern ingerichte - lees: stevig galmende - kamer neerzet, zal je er zelfs blij om zijn. Want dan heb je in veel gevallen te maken met een overschot aan hoge tonen.

De intro van 'Mask' – we blijven hangen bij 'Urk' - laat een puik opgebouwd stereobeeld horen. De geluiden van de vingers die de kleppen van de sax beroeren zijn wat minder duidelijk hoorbaar dan op ons referentiesysteem, maar dan hebben we het ook meteen over een heel andere prijsklasse. Nog in vergelijking met een kostbaar referentiesysteem, mis je wat finesse. En een streepje betrokkenheid, ook wel. Rekening houdend met het enorme prijsverschil moet je dat lezen als: 'mis je bijna niets'.

Het mag duidelijk zijn dat de Bostons perfect bruikbaar zijn zonder hulp van een subwoofer. En andere verborgen kosten zijn er evenmin. Wat we er ook nog over kwijt willen, is dat ze zich op één andere manier veel minder opvallend in het interieur integreren dan je zou denken als je ze 'los' ziet. Nee, we hebben er zo meteen ook geen verklaring voor.

Conclusie
Dit is het soort luidspreker waarvan je de merknaam en het typenummer doorgeeft aan je vrienden, als die je vragen welke luidspreker ze moeten kopen met een budget van € 1.000. Het soort vrienden dat wel goed geluid wil, maar daarom niet bereid is om daar grote sommen geld voor op tafel te leggen, bedoelen we dan.

Deel 2 en 3, respectievelijk boekenplank en satelliet, volgen dit weekend!

De Vijf

  1. Een boekenplankluidspreker op een stand neemt evenveel – en vaak zelfs méér - vloerruimte in beslag als een vloerstaander.
  2. Een subwoofer/satellietcombinatie vereist meer kabels dan een setje boekenplankluidsprekers of vloerstaanders.
  3. Als een subwoofer signalen moet weergegeven boven de 80 Hz, dan kun je horen waar hij staat. En dat is eigenlijk niet de bedoeling.
  4. Boekenplankluidsprekers zijn veelal ietsje duurder dan het lijkt. Je zal er namelijk vaak nog een paar stands bij moeten kopen.
  5. Als je een actieve subwoofer opneemt in je systeem, dan heeft je versterker minder werk te doen. En zal hij om die reden heel waarschijnlijk beter klinken.

 

MERK

EDITORS' CHOICE