Mijn handen jeuken inmiddels, en na een uitgebreide uitleg van Paul Webb (export regional sales manager bij Meridian) over de dingen die je op het grote scherm van de Control:10 allemaal kunt vinden mag ik zelf rondneuzen. Het eerste dat me tijdens zijn uitleg al opviel is de intuïtieve indeling van het scherm. Het hoofdscherm bevat naast de bedieningstoetsen 18 afbeeldingen van cd-hoezen, waar je met een simpele knopdruk doorheen kunt lopen. Nog geen iPhone-achtige bediening via een vingerveeg helaas, maar de bedieningsknoppen zitten allemaal precies op de juiste plek.
Het enorme voordeel van de weergave van cd-hoesjes is dat wij mensen (en daarmee bedoel ik ook audiofielen en muziekliefhebbers!) van nature visueel zijn ingesteld, en albums dus veel eerder herkennen aan een plaatje dan aan een regel tekst. Ziedaar het allergrootste voordeel van het Sooloos systeem. Toegegeven, er bestaan vergelijkbare systemen van andere merken, maar die hebben niet de achterliggende functionaliteit die wat mij betreft het meest begerenswaardig is aan een Meridian Sooloos systeem: de metadata van AMG.
Omdat het systeem via internet is gekoppeld aan de All Music Guide is het niet alleen mogelijk om alle tracktitels en hoesafbeeldingen aan de muziekbestanden te koppelen, maar ook informatie over het jaar waarin de plaat is opgenomen, meespelende muzikanten en genre-aanduidingen. En waarom dat gaaf is? Een paar voorbeelden: U luistert naar het album No Parlez van Paul Young, en u merkt terecht op dat daar een fantastische bassist bij speelt. In de met één vingerklik op te roepen metadata ziet u dat dat Pino Palladino is. Door die naam te selecteren op het beeldscherm ziet u meteen alle albums uit uw collectie verschijnen waarop hij ook zijn kunsten vertoont. Soms met onverwachte maar zeer aangename verrassingen tot gevolg (bijvoorbeeld het album Beauty van Ryuichi Sakamoto). Dat maakt het luisteren naar uw collectie weer avontuurlijk, zelfs leerzaam.
Feestje?
Ontvangt u vanavond gasten aan tafel, en wilt u tijdens het diner uitsluitend Cool Jazz uit de periode 1955-1963 horen? Het systeem selecteert alle beschikbare opnames, en past de volgorde zelfs aan aan de dynamiek in de tracks, zodat u niet verrast wordt door een harde uitbarsting tijdens het openen van de eerste fles Pomerol uit 1990. Bent u het overigens niet eens met een bepaalde AMG vermelding (Bitches Brew van Miles Davis is helemáál geen cool jazz), dan kunt u de metadata gewoon aanpassen.
Speelt na het dessert uw selectie nog steeds, maar wil u snel een ander nummer aan uw vrienden laten horen, dan zoekt u de bewuste track op, en krijgt vervolgens de keuze uit nu afspelen, na het huidige nummer afspelen of toevoegen aan de playlist. Als het tussendoor geselecteerde nummer is afgelopen wordt gewoon de draad van de eerdere dinerselectie weer opgenomen. Dreigt de voorraad muziek nog tijdens het hoofdgerecht op te raken, dan maakt het systeem zelf een nieuwe selectie uit alle aanverwante muziek in uw collectie.
Daar is overigens niks engs aan, u bepaalt nog steeds wat er gedraaid wordt. Het systeem baseert zich op informatie die u zelf kunt aanpassen. En nu hoor ik de `ware muziekliefhebber` al tandenknarsen dat de playlistcultuur rechtstreeks verantwoordelijk is voor de verschraling van het muziekaanbod, en ik kan meteen zeggen dat Meridian Sooloos mijn eigen sceptische ideeën daarover snel en doeltreffend de kop in wist te drukken. Ik bezit zelf een heleboel cd`s (ik wil niet pocherig klinken, dus ik noem het aantal niet), waarvan ik een groot deel bijna nooit draai. Die staan op zolder of op de computerkamer, maar niet in de buurt van de geluidsinstallatie. Ben ik dan een muziekliefhebber? Ik pretendeer van wel, dus eigenlijk doe ik mijzelf met mijn huidige bibliotheeksysteem zwaar tekort.
Meridian Sooloos verlost mij van het langdurige zoeken naar die éne plaat, waarvan ik soms helemaal niet meer wist dat ik hem had staan. De bevrijding van je collectie, dat is het! En je bepaalt nog steeds zelf of je een album helemaal en in de originele volgorde draait op de Control:10 heet dat simpelweg Play Entire Album, de bovenste keuze als u de tracks onder elkaar ziet staan. Maar soms is het gewoon erg fijn dat je een selectie kunt maken die bij de gelegenheid of je gemoedstoestand past.