ARTIKEL

Het nieuwe systeem

De overname resulteerde al heel snel in een update van de bestaande apparaten. Een Meridian Sooloos systeem bestaat in elk geval uit een bron (Store) voor de gedigitaliseerde muziek, een speler (Source) en een controlerend component (Control).

De opslag gebeurt zoals gezegd op server-grade harde schijven. In een Meridian Sooloos systeem zijn dat exemparen van 1 Terabyte, die zijn ingebouwd in de TwinStore. De TwinStore bevat twee verwisselbare harde schijven die volgens het RAID level1 principe werken: valt er één uit, dan neemt automatisch de andere over. Meridian Sooloos raadt het gebruik van andere bronnen in principe af, omdat ze daarop niet hun strenge kwaliteitscontrole en selectiecriteria kunnen uitvoeren. Een andere lokale bron dan de eigen Twinstore aanspreken is dan ook niet mogelijk.

De TwinStore heeft twee outputs met muziek, via een digitale uitgang, of een gewone stereo aansluiting. Ook zijn speciale COMM aansluitingen voor (oudere) Meridian apparatuur aangebracht.

De Meridian Sooloos Ensemble combineert in feite de functionaliteit van de Twinstore met een Source functie, maar is verder niet uitbreidbaar, wat alle andere configuraties wel zijn.

Het mooiste controlerende component is de Control:10, een 17-inch aanraakscherm waarop het visuele aspect van de Sooloos beleving – waarop ik zometeen terugkom –  zeer ver ontwikkeld is. De flexibiliteit van het systeem zit hem bijvoorbeeld in het feit dat de nieuwe Control:10 ook als Source kan dienen, bijvoorbeeld in combinatie met een set digitaal aangestuurde DSP luidsprekers van Meridian. Maar ook een van speciale software voorziene computer, laptop of zelfs iPhone of iPod Touch kan het systeem aansturen. Ook is een interface voor de populaire Meridian F-80 tafelradio in de maak.

In feite kan er nog veel meer. Het Meridian Sooloos systeem werkt ook met de communicatieprotocollen van Crestron en AMX, de twee absolute topmerken in de Home-Automation, dus naadloze inpassing in een domotica systeem is daarmee gegarandeerd. Om alle mogelijkheden te weten te komen is het echt zaak om één van de geselecteerde dealers te bezoeken.

Dat het met de techniek wel snor zit zal langzamerhand wel duidelijk zijn, en dat mag, gezien de niet geringe aanschafprijs, ook best verwacht worden. Zo`n systeem draait onopvallend en zonder haperen op de achtergrond, de klant kan in feite vergeten dat het er staat. Dat Meridian Sooloos de klant echter niet vergeet is een laatste pluspunt dat ik hier zal noemen. Het systeem wordt om de vijf minuten online gemonitord vanaf het Sooloos hoofdkwartier, en als er een storing optreedt, of als één van de harde schijven het dreigt te begeven, dan krijgt de klant een berichtje toegestuurd over wat hij moet doen. Via die online verbinding worden ook alle (gratis!) software updates binnengehaald. Je koopt dus niet alleen een fraai systeem, maar ook een perfecte nazorg.


EDITORS' CHOICE