REVIEW

M50 Remote App

Tegenwoordig lijken we zowat vergroeid met onze digitale gadgets. Waar je ook bent, je ziet mensen met een iPad, iPod of iPhone spelen. We bestellen er producten mee, gebruiken ze om onze vrienden op de hoogte te houden van onze activiteiten, hoe banaal ook, en natuurlijk willen we er ook onze muziek-installatie mee kunnen bedienen. De M50 Remote App is er in ieder geval helemaal op voorbereid, want naast het bedienen van je streaming-activiteiten kun je de App ook gebruiken om het volume van een daarvoor geschikte NAD versterker te regelen. Aangezien we voor deze test over een M50, een M52 én een M2 konden beschikken, hebben we ook driftig gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. De afstandsbediening heeft gedurende de hele test werkloos naast de geluidsinstallatie gelegen.

Bij het opstarten van de App krijg je meteen de keuze tussen de verschillende bronnen: de bestanden in de map Local Music, een eventueel aanwezige Audio Disc of usb-stick, en de TuneIn en WiMP (een Scandinavische cloud-based muziekdienst) applicaties. In de map Local Music worden de bestanden die op een aangesloten M52 en/of een netwerkschijf staan samengevoegd, waarbij de M50 in het geval van identieke bestanden alleen de versie laat zien met de hoogste resolutie. Handig als je bijvoorbeeld een MP3 versie en LossLess versie van hetzelfde album hebt.

Wat meteen opvalt is de enorme snelheid van de App. Het kost even tijd om de ruim 40.000 tracks op de NAS te laten indexeren, maar als dat eenmaal achter de rug is gaat alles vervolgens vliegensvlug. Het ‘shuffelen’ van de complete inhoud van de NAS plus de inhoud van de M52 gaat sneller dan je voor mogelijk houdt. Binnen een paar seconden staat de wachtij helemaal vol, inclusief de juiste coverart...indrukwekkend! Zoeken binnen de App kan op Artist, Album, Song, New of Playlist. Vooral de optie New maakte ons erg blij. Deze optie is haast onmisbaar voor gebruikers die met regelmaat nieuwe muziek aan hun collectie toevoegen. De M50 toont in deze optie de vijftig meest recent toegevoegde albums. Nog zo’n handigheidje is de optie Info, waarmee de M50 achtergrondinformatie via Last.fm opvraagt. Ook het maken en bewerken van Playlists gaat erg eenvoudig, en dat hebben we (te) vaak anders meegemaakt. Nog zo’n handigheidje dat nagenoeg altijd ontbreekt bij streaming audio: binnen een nummer vooruit en achteruit kunnen scrollen. De M50 kan het. En Gapless Playback van live-concerten en klassieke muziek? Ook geen probleem voor de M50.

Buiten de vele mogelijkheden die het systeem biedt zijn het vooral de software en de App die de M50 onderscheiden van de concurrentie. Het ontwikkelen van eigen software is misschien arbeidsintensief en kostbaar, het werpt wat ons betreft wél zijn vruchten af. Doordat ze eigen software hebben ontwikkeld kan NAD ook eenvoudig nieuwe functies toevoegen aan de M50, waardoor het apparaat ook erg toekomstzeker genoemd mag worden.

Je hebt waarschijnlijk al wel geraden dat we enthousiast zijn over de mogelijkheden van deze combinatie, maar algeheel succes staat of valt natuurlijk ook met de geboden klankkwaliteit. Hoogste tijd om eens te gaan luisteren.

EDITORS' CHOICE