ARTIKEL

Faith No More en bebop


Dieter van den Bergh | 12 maart 2009

“Pas toen ik veertien was, kon ik in Reykjavik mijn eigen platen kopen. Daarvoor was er gewoon geen platenzaak. Ik weet nog wat de eerste was: The Real Thing van Faith No More. Op elpee." Zingt hard en stoer: "‘You want it all but you can`t have it!!!’. Prachtig vond ik dat. Ik heb hem nooit uit het plastic gehaald, want kort erna kocht ik de cd.

Emiliana Torrini

In de platenzaak leerde ik allerlei nieuwe muziek kennen. Werd helemaal wild van bebop, van oude blues, jazz, Dinah Washington, Memphis Minnie, Louis Armstrong, Chet Baker, Pizzicato Five. Vooral Memphis Minnie vond ik geweldig; een schitterende, lachende vrouw met gitaar.”

Jeugdzonde

“Voor de vijftigste verjaardag van mijn vader heb ik in 1995 nog een plaat opgenomen met jazz- en bluescovers: Crouçie d’Ou là." (met nummers van onder meer Van Morrison, Memphis Minnie, Quincy Jones, The Temptations, Pizzicato Five - Red) "Een succes in IJsland, maar ik zie het als een jeugdzonde. Maar ik heb het mezelf inmiddels vergeven, ik was zeventien of achttien, jong en naïef.”

EDITORS' CHOICE