ARTIKEL

Emilíana Torrini Muziekbeleving

Dieter van den Bergh | 12 maart 2009

Zangeres Emiliana Torrini (1977) groeide op in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Haar vader is Italiaans, haar moeder komt uit IJsland. Sinds haar zeventiende is ze een bekendheid in eigen land. Ze won de ‘söngkeppni framhaldsskólanna’, de landelijke zangwedstrijd voor scholen, en maakte in 1999 haar internationale debuut met Love in the Time of Science (1999), geproduceerd door Roland ‘Tears for Fears’ Orzabal. In deel 31 van De Muziekbeleving Van… vertelt de sympathieke zangeres, tegenwoordig in Brighton woonachtig, over haar jeugd in Reykjavik, haar jeugdzonde, het eerste (stiekeme) concert, Spinvis en haar (muzikale) koopverslaving.

Torrini werkte met onder meer GusGus, Thievery Corporation en Sneaker Pimps, schreef voor Kylie Minogue (waaronder de hit Slow) en is te horen op de soundtrack van The Lord of The Rings. Met het gevarieerde album Me and Armini, geproduceerd door Dan Carey, brak Torrini (voluit: Emilíana Torrini Davíðsdóttir) vorig jaar definitief door.

Emiliana Torrini

Vergelijkingen met landgenote Björk zijn niet van de lucht, vooral vanwege eenzelfde vertederend IJslands accent. Maar de grotendeels akoestische muziek van Torrini leunt veel meer op folk en melancholie. In deel 31 van De Muziekbeleving Van… vertelt de sympathieke zangeres, tegenwoordig in Brighton woonachtig, over haar jeugd in Reykjavik, haar jeugdzonde, het eerste (stiekeme) concert, Spinvis en haar (muzikale) koopverslaving.

“Mijn betovergrootvader was een jazzpianist, iedereen moest thuis een piano hebben, vond hij. Dus hadden wij thuis ook een piano. Daar werd eigenlijk alleen klassiek op gespeeld. Mijn vader hield van Sinatra en draaide ook wel eens Italiaanse muziek. Met Italopop heb ik nooit wat gehad." Emiliana imiteert met open mond pathetisch een Italiaanse zanger. "Het is voor mijn gevoel allemaal hetzelfde, ik hoor het verschil niet. Maar hij luisterde ook naar volksmuziek uit Napels. Dat vond ik wél erg mooi. Oh ja, en mijn moeder had ook nog een plaat van Leonard Cohen en van Vaya Con Dios, en via de televisie had ze ‘the greatest love songs’ gekocht. Dat was alles wat we aan pop hadden.”


EDITORS' CHOICE