REVIEWDenon

In de praktijk


Marc Brekelmans | 16 november 2012 | Denon

De Cocoon is een gaaf product: een goed vormgegeven, compacte speler waarmee je bijna alle muziekbronnen in huis onder handbereik hebt, of die muziek nu op een iDevice, op een computer of NAS in het netwerk, of in de Cloud staat. Bedraad aangesloten werkt de Cocoon perfect samen met de UPnP servers op mijn NAS en mijn iMac. Alleen het indexeren gaat wat traag, maar dat is te wijten aan het UPnP protocol, dat mag je Denon niet kwalijk nemen. Eenmaal, bedraad of via Wifi, verbonden met het netwerk en muziek spelend vanaf netwerkschijven gaat alles perfect. Ook radiozenders via de TuneIn App werken feilloos.


De zwarte Cocoon Portable en zijn witte broer

Denon heeft speciaal voor de Cocoon een App ontwikkeld: de Cocoon App - klinkt logisch. Die App is een grafisch juweeltje. Maar helaas gaat deze visuele pracht wel een beetje ten koste van het gebruiksgemak. Het oogt allemaal nogal druk, waardoor de virtuele knopjes ook eigenlijk net iets te klein zijn om comfortabel te bedienen. Onderin het beginscherm kun je kiezen voor de muziekbron, waarbij je de keuze kunt maken uit Music Player (de iTunes bibliotheek op je iDevice via Airplay), Internetradio, iDevice cq iDock (de iTunes bibliotheek op het gedockte iDevice), Aux, Music Server (voor het verbinden van je UPnP servers) en een link naar de gratis te downloaden TuneIn radio App. Boven de muziekbronnen zit een dikke streep waarmee je het volume kunt regelen. Deze streep komt op ieder afspeelscherm terug. In de linker bovenhoek zit nog een klein tandwieltje, wat duidelijk maakt dat je daar de instellingen aan kunt passen.

Wil je de Cocoon App liever niet gebruiken dan kun je de muziek die op je iDevice staat ook gewoon via de Muziek-speler van je iDevice bedienen: de Cocoon verschijnt gewoon in het Airplay vakje als beschikbaar afspeelapparaat. Voor het spelen van muziek vanaf netwerkschijven kun je echter niet om de Cocoon App heen.

Muziek
Wat mag je verwachten van een portable speakerdock die op een euro na 600 euro moet kosten? Best veel volgens mij. En wat functionaliteit betreft voldoet de Cocoon Portable helemaal aan de - hoge - verwachtingen. Een goede klankmatige beoordeling is lastiger. Naar absolute hifi-maatstaven klinkt de Cocoon Portable wat dun, zelfs met de Loudness geactiveerd. Slechte moderne opnames zoals het album Babel van Mumford & Sons hebben daar het duidelijkst onder te lijden. Lady Luck van Jamie Woon klinkt in het middengebied al een stuk aangenamer, maar hier kent het laag slechts een enkele toon en krijgen de vingerknippen een licht metalige glans. Daarentegen klinkt een fraaie oude opname als A Man Needs A Maid van het Neil Young album Harvest weer verrassend vol en volwassen. Wat nasaal, dat wel, maar zelfs op hogere volumes goed te verteren. Ook het uitstekend opgenomen album Touch van Yello klinkt redelijk vol en krachtig, al verwacht ik in de lage regionen toch echt meer 'ballen' in deze prijsklasse. De lage tonen zijn relatief eendimensionaal en missen impact. Dat heb ik met andere iPod docking systemen al eens beter gehoord. Je moet wel oppassen met het al te ver opschroeven van het volume, dan wordt het geluid niet alleen luider maar ook harder. Via de instellingen kun je het maximale volume gelukkig instellen, wat weer erg slim is bedacht.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »