REVIEWTeufel

Conclusie...

Max Delissen | 07 november 2012 | Fotografie Fabrikant | Teufel

Gedurende de luistertest werd snel duidelijk dat de Teufel Ultima 40 voor zijn vraagprijs van 399 euro per paar al verrassend goed presteert, maar dat de Ultima 40 Mk2 hem op alle punten voorbijstreeft. De meerprijs van 50 euro is volledig gerechtvaardigd. Moeten eigenaars van de 'oude' versie nu zenuwachtig worden? Ja en nee… De Ultimate 40 is voor zijn geld al een prima luidspreker waar zelfs met mijn verwende oren goed naar te luisteren is. Ook als ik het verschil niet zo duidelijk had gehoord had hij van mij een goede beoordeling gekregen. Maar ja, het verschil dat de Ultima 40 Mk2 maakt is toch wel duidelijk hoorbaar. Vooral op het gebied van ruimtelijkheid win je er behoorlijk mee, en ook het strakkere laag sprak me aan.

Moeten audiofielen met luidsprekers die minstens het tienvoudige kosten nu zenuwachtig worden? Tsja, die vraag is lastiger te beantwoorden. De prijs/kwaliteit verhouding van de Teufel zal moeilijk te evenaren zijn vrees ik. Hoewel zelfs dat uiteindelijk een kwestie van smaak is. Los van smaak zijn er een aantal eigenschappen die toch wel duidelijk maken dat je bij de Ultima 40 Mk2 met een goedkope luidspreker te maken hebt. Lees mijn commentaren nog maar eens en dan zal het wel duidelijk zijn. Alles heeft zijn prijs, en we weten dat die in de hifi doorgaans sneller toeneemt dan de kwaliteit. Wil je beter dan zul je meer moeten investeren. Wil je veel beter dan zul je ook veel meer moeten uitgeven...

Op dit moment zijn beide modellen nog steeds te bestellen op de website van Teufel. Ik hoop niet dat ik het je nu erg moeilijk maak, maar ik zou het wel weten: als je met een minimaal budget een grote, vloerstaande drieweg-luidspreker zou willen kopen die voor zijn vraagprijs belachelijk goed klinkt, waar je 8 weken naar mag luisteren waarbinnen je hem tegen volledige terugbetaling van de aanschafprijs (gratis verzending heen én terug!) mag retourneren, en waar je ook nog eens 12 jaar garantie op krijg, dan zou de Teufel Ultima 40 Mk2 jouw luidspreker wel eens kunnen zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE