Resultaten uit het verleden

Jan de Jeu | 04 november 2012 | Fotografie PHOTO40 | Avalon

In het verleden had Spectral in de oren van sommige liefhebbers, ook in die van mij, nogal eens een wat artificieel aandoend karakter. Maar met de DMA 260 is dat licht gekunstelde karakter ten goede bijgesteld. Diezelfde nieuwe klankkarakteristiek heeft Spectral nu ook doorgezet in de Spectral DMA 400 mono eindversterkers die Richard Fryer enkele dagen geleden persoonlijk is komen afleveren bij Chattelin Audio Systems.

De set die Peter voor deze dag heeft samengesteld bestaat naast de genoemde luidsprekers en eindversterkers nog uit de Spectral DMC-30SS series 2 voorversterker en vier bronnen. Allereerst is daar de Aurender S10 en daarnaast zijn er music files opgeslagen op een MAC in i Tunes die via een Wadia 121 DAC geconverteerd worden. Vervolgens is er de top CD speler van Spectral, de SDR-4000 SL. En last but not least voor de analoog liefhebbers een SME 20.3 met Koetsu element dat zijn signalen doorgeeft aan een Audio Research PH 8 phono voorversterker. De kabels zijn, uiteraard zou ik bijna zeggen, voor het merendeel afkomstig van MIT. Aan de versterkers de nieuwe Shunyata Pyton Ztron AC kabels.

Aan de bronzijde MIT AC 1 AC kabels aangesloten op een Acoustic Revive AC powerblok. Peter verontschuldigt zich tegenover mij voor het feit dat nog niet alle onderdelen van deze set volledig zijn ingespeeld maar zodra de eerste klanken door de ruimte klinken is wel duidelijk dat hier een heel mooi systeem staat te spelen. Omdat ik wat later binnen gekomen ben is Peter al bezig met zijn demo en heb ik net het streamen gemist. Hij stapt over naar de CD speler en start een serie van CD's met werk in kleine bezettingen. Een jazz pianist laat er qua klank geen twijfel over bestaan dat hij op een echte concertvleugel speelt. Ook de fysieke afbeelding van zowel de vleugel als van de mannelijke zangstem klopt.

Peter toont een overbekende live CD van Nils Lofgren waarop die o.a. het doodgedraaide 'Keith don't go' ten gehore brengt, een tribute aan Rolling Stones Keith Richards. Gelukkig laat hij hem alleen maar zien en pakt hij een ander exemplaar om te draaien. Een waarop Nils bewijst dat hij ook een uitstekend bas gitarist is en o.a. beïnvloed is door Marcus Miller en de op 36-jarige leeftijd veel te vroeg overleden Jaco Pastorius. Ook hier weer dat prachtige ruimtebeeld dat de combinatie Avalon / Spectral op weet te roepen. Mooie tonale balans, fraai doortekende, lang uitklinkende tonen, bastonen met gewicht.

Iets wat nog sterker opvalt bij een opname van een andere gitarist, ditmaal op het audiofiele Turtle Records label. Solo bassist Dean Peer, een toepasselijke keus zoals blijkt uit een stukje achtergrondinformatie dat Peter bij iedere CD, en dus ook nu, verstrekt. Bij deze sessie wilde Dean namelijk perse de voorganger van de Compas, de Eidolon als luidspreker gebruiken bij het terug luisteren van de opname. Geen wonder dat deze CD altijd zo goed klinkt op de duurdere Avalons.

Nog één uit Chattelin's eigen album ((c) Jerry Kooyman)


EDITORS' CHOICE