ARTIKEL

60 frames per seconde

Rob van Ginneken | 09 november 2012

Eind dit jaar zullen we met The Hobbit (12-12-’12 in Nederland, red.) een eerste voorbeeld zien. Een toekomst met meer beelden per seconde op het film- of televisie scherm betekent volgens de kenners een helderder beeld, vloeiende bewegingen. Landau voorspelt dat niet alleen de filmwereld, maar ook home entertainment sets binnenkort nog een stap verder die richting in gaan. Na dat geluid is met hoge resolutie technieken al enorme veel beter geworden en nu volgt het beeld.

“Je zult zien dat 60 frames per second een standaard wordt. Ook sportwedstrijden zullen in die norm worden uitgezonden. Waarom ook niet? Televisie is nu in dat opzicht eigenlijk al beter, sneller dan klassieke filmprojectie.” Een primeur in Avatar 2 en 3 dus..? Landau lacht. “Hadden we niet afgesproken dat we nog niet over die films zouden spreken?”

Dichtbij
Hoe die ontwikkeling er precies uit moet gaan zien, wordt ons in Hollywood niet helemaal duidelijk. De DJ van de after party breekt het gesprek namelijk bruut af met een muur van geluid... Voor de nieuwste televisies is het in elk geval geen probleem. Vivian Peters van Samsung: “Alle Samsung TV’s ondersteunen al meerdere hogere frame rates, omdat er nu eenmaal grote verschillen per markt zijn.” Op film- en Blu-ray internetsites is het een hot topic nadat grote namen uit de filmwereld – ook James Cameron - al een tijdje geleden over het onderwerp begonnen. Nu de filmindustrie kennelijk ‘om’ is en de benodigde investeringen in nieuwe 48 of 60 fps apparatuur doet, is het een boeiende vraag hoe dat richting consument zal werken. Je zou denken dat het mogelijk moet zijn om video on demand op te waarderen. Een ‘super Blu-ray’ ligt iets lastiger, omdat er nieuwe normen voor de schijven en – mag je aannemen - nieuwe home entertainment systemen voor nodig zouden zijn… Bij de Blu-ray organisatie in ons land is daar nog niets van bekend, zo merkten we bij navraag.

Lees ook deel 1 over de rol van auto's in films

Ronald de Wilde van Pioneer: “Bij televisies zie je ook al een trend naar meer beeldpunten en voor de entertainmentsystemen zal de ontwikkeling naar een nog betere beeldkwaliteit er ook komen. Waarbij het zoals altijd top-down zal komen. Te beginnen bij de filmwereld en dan in de betere Blu-ray systemen, om uiteindelijk breed te worden uitgerold. Ik denk zelf dat het geen verre toekomst meer is.”


EDITORS' CHOICE