ARTIKEL

Filmsterren op vier wielen

Rob van Ginneken | 02 november 2012

Eind oktober werd de Chevrolet Film Night georganiseerd bij de Paramount Studios in Hollywood, Californië. Een van onze auteurs werd uitgenodigd voor een bezoek, omdat het evenement in het teken stond van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (home) cinema en wij daar uiteraard ook graag aandacht aan besteden.

Het leverde een mooi tweeluik op: volgende week berichten we over nieuwe technieken voor hoogwaardige entertainmentsystemen, vandaag staan we stil bij de rol van auto's in films; dat onderdeel van de Film Night bleek namelijk meer dan genoeg voor een verhaal op zich.

Wanneer een auto in een film net zo’n grote rol speelt als de acteurs, mag je rustig van een superster spreken. Soms gaat het zelfs zover dat ze bijna een eigen leven krijgen. De DeLorean van Back to the Future, de General Lee van The Dukes of Hazzard. KITT, Bumblebee in Transformers, de Batmobile en natuurlijk de moeder aller movie cars: de Aston Martin DB5 van James Bond.


Transformers: Dark of the Moon 3D

Het kan niemand zijn ontgaan dat James Bond weer in actie is. De nieuwste 007 film, Skyfall, draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen, en er zitten bovendien meer achtervolgingen in dan ooit tevoren - zowel op twee als vier wielen. Volkswagens Kevers stuiteren in het rond –hopelijk in de animatiestudio–, er wordt een heel legertje motorfietsen afgeschreven en James (Daniel Craig) ploegt zich met een uit de kluiten gewassen graafmachine een weg over een voortrazende trein.


Skyfall

Toch was er opvallend genoeg één onderwerp dat ook vooraf in de media ruim werd besproken. In Skyfall keert de befaamde Aston Martin DB5 terug. Dé Bondmobiel onder de Bondmobielen, en al sinds Goldfinger over de hele wereld geliefd. U kent hem: oliesproeiers, boordgeschut, raketwerpers, pantserplaat, draaiende nummerplaten en natuurlijk de vermaarde schietstoel. Zelfs in de modelbouwwereld was en is het een gezocht verzamelaarsobject.

Voor filmproducent Michael G. Wilson was het eenvoudig: “We hebben van tijd tot tijd andere auto’s gekozen, maar voor James Bond komen we toch altijd terug bij Aston Martin.”


De 007 Aston Martin DB5

De oer-Bond auto?
Is de DB5 dan ook de oer-Bond auto? Tja, wat dat betreft hebben we toch verrassend nieuws te melden. Vrijwel gelijktijdig met de première van Skyfall vierde Chevrolet tijdens een Film Night in de Paramount Studios in Hollywood feest, omdat het Amerikaanse concern al een halve eeuw hofleverancier is aan ‘Hollywood’. En aangezien Dr. No in 1962 ook aan die kant van de wereld werd verfilmd, was de eerste auto waarin James Bond een achtervolgingsscène meemaakte inderdaad een Chevy. Een BelAir convertible om precies te zijn, een enorm slagschip.


EDITORS' CHOICE