ARTIKEL

Luisteren en Toekomst

Bert Dekker | 18 september 2008

Ton geeft mijns inziens terecht aan dat het aansturen van monitoren niet eenvoudig is. Er is, in tegenstelling tot wat over het algemeen wordt aangenomen, nogal wat vermogen nodig om monitor luidsprekers goed aan te sturen. Een stevige versterker die de luidspreker goed in zijn greep heeft zorgt ervoor dat ook uit een kleine monitor een goed fundament getoverd kan worden. Vandaar dat Ton ook aangeeft dat hij in ál zijn ontwerpen bijzonder veel aandacht heeft besteed aan de voeding.

Dat is ook heel goed te horen in de set van Ton en dat was het ook tijdens de clubavond van de Audioclub Limburg een paar maanden geleden: de bezoekers die avond verbaasden zich over de kracht en de controle van het geluid dat de Scan Speak monitoren toonden. Ondanks dat de situatie in de kleine luisterruimte aanzienlijk anders is dan in de grote zaal voel ik hier wel weer dezelfde autoriteit. Het dynamisch bereik van het systeem is fenomenaal, flinke uithalen worden hier zonder vervorming en congestie weergegeven. Het adagio van het tweede pianoconcert van Rachmaninov op vinyl klinkt meeslepend. Op het moment dat ik denk dat bij de luidere passages het systeem door de mand gaat vallen word ik aangenaam verrast: ook bij de luidere fortissimo’s blijft het geluid beheersd en gecontroleerd. Het beeld staat redelijk los van de luidsprekers, meer in de diepte dan in de breedte. Welke muziek van welke genre we ook draaien, het geluid blijft in alle gevallen zeer beschaafd maar vergis je niet: de set is een wolf in schaapskleren die moeiteloos tanden laat zien als de muziek erom vraagt wordt.

Toekomst

Ik kan lang en breed praten over alle ins en outs van zijn set. Het feit is dat Ton een prestatie van formaat heeft geleverd met het ontwerpen van het systeem. Chapeau, ik kan niets anders zeggen. Ook Ton is zeer tevreden over zijn set, veranderingen komen volgens hem altijd in kleine stapjes, de kern van de set is immers van hoge kwaliteit en vormt een goede solide basis voor toekomstige aanpassingen c.q. uitbreidingen. Veel valt er echter niet meer te doen al blijft maakt het upgraden met kleine stapjes wél een belangrijk deel uit van de hobby. Het werken áán de set is net zo aangenaam als het luisteren ernaar. Hij kijkt met een glimlach naar zijn nieuwe Sansui TU-217 tuner die hij voor een paar tientjes op de kop heeft getikt. Deze wordt absoluut binnenkort gemodificeerd met betere condensatoren. Tom heeft de componenten die vervangen gaan worden al geselecteerd. Ook de akoestiek zal eens goed onder handen genomen worden. Wat mij betreft mag de glazen salontafel in het midden van de luisterruimte tussen de set en de luisterstoel dan ook weg. Deze veroorzaakt diverse ongewenste reflecties en staat derhalve een accurate beeldopbouw in de weg. Maar goed, Ton neemt voor alles de tijd en zal nooit over een nacht ijs gaan bij de verdere ontwikkeling van zijn set.

Het is inmiddels al tegen middernacht, tijd om terug naar huis te gaan. Gelukkig wonen we allebei in Limburg dus al te laat thuis ben ik gelukkig niet. Ton, bedankt voor de bijzonder aangename avond, we zien elkaar zeker weer tijdens een volgende clubavond.

De site van Ton: http://www.markinton.nl/
Bekijk de set van Ton op my.hifii.nl


EDITORS' CHOICE