Ton heeft een uitgesproken voorkeur voor buizen. In de eerste helft van de zeventiger jaren bouwde Ton enkele buizen gitaarversterkers met de EL84 en EL34 buizen en Amhro trafo’s. Een tijdje daarna werd de belangstelling voor buizen wat minder en kwamen transistors wat meer in de belangstelling. De belangstelling voor zelfbouw bleef echter bestaan. Schema’s werden op pertinax gaatjesbord (die met de mini koperen klinkbusjes), de voorloper van de printplaatjes, nagebouwd, niet altijd met het gewenste resultaat maar wél allemaal erg leerzaam. Toen eenmaal de printplaten en de betere transistors zijn intrede hadden gedaan bouwde Ton oa. de Elektuur EKWA en Crecendo (MOSFET) versterkers voor de discotheek waar hij in het weekend te vinden was. Tussendoor bouwde Ton ook nog een heleboel luidsprekerboxen, onder andere voor Gitaar en Disco (FANE luidsprekers).
Eind jaren 70 heeft Ton zijn eerste Rogers Monitoren gebouwd, nog twee sets volgden daarna.
In die tijd liep Ton ook tegen een Quad 33/303/FM3 set op en heeft hier jaren mee gespeeld. Via Quad, Amstrong, Marantz PM80 en de opnieuw gebouwde mini-Crecendo en “The Preamp” van Elektuur is hij uiteindelijk ruim zes jaar geleden weer aan buizen verslingerd geraakt.
De set van Ton
Ton mag zich gelukkig prijzen met een eigen luisterruimte en dat is hij zeker ook! In een ruimte die oorspronkelijk als garage bedoeld was heeft hij een –zij het niet al te grote- luisterkamer gebouwd. De ruimte is hier feitelijk zoveel mogelijk van de rest van het huis afgescheiden. Als Ton wat steviger muziek wilt draaien merken zijn huisgenoten hier weinig tot niets van. Zoals gezegd: de kamer is met afmetingen van 3 bij 4 meter aan de kleine kant. Dit hoeft zeker geen belemmering te vormen voor de weergave, als er maar met voldoende factoren rekening wordt gehouden. Grote zuilen kunnen bijvoorbeeld hier zeker geen plek vinden vandaar dat –qua omvang- bescheiden zelfbouwmonitoren de muziek weergeven.
Ton: “Ik ben jaren lang erg gelukkig geweest met mijn Rogers monitoren. De laatste tijd “groeide” mijn installatie en brak ook de tijd voor moderne luidsprekers die de groei van mijn set konden bijbenen. Deze dan ook maar zelf bouwen: mijn keuze viel op een Elektuur ontwerp van alweer enkele jaren geleden: de Scan Speak Reference Monitoren met Revelator tweeters en het luxe scheidingsfilter. In 2005 ben ik begonnen aan de bouw ervan en in oktober 2005 waren ze klaar. Aanvankelijk was ik heel erg tevreden over het resultaat maar het luisteren naar deze fijne monitoren brachten wél een ander probleem aan het licht. Het geluid was weliswaar erg transparant en natuurlijk, de weergave was dun en kende geen kracht. Vandaar dat ik besloot de versterking grondig aan te pakken. Het toenmalige buizensysteem op basis van een Single Ended 300B triode eindversterkers (8Watt) was absoluut ontoereikend het systeem echt te laten zingen.
De MonoBill eindversterkers die ik, op basis van een Triode Dick ontwerp in 2006 heb gebouwd waren wél in staat de monitoren goed aan te sturen. De combinatie met de Scan Speak monitoren is in ieder geval zeer geslaagd en ik ben er nog zeer tevreden over. Ook met de buizen voorversterker ben ik al jaren tevreden. Upgrades zoals de Tentlabs Heater Supply´s voor de 6N30 super Triode, dikkere Black Gate WKZ voeding elco´s en het vervangen van de 2 Auricap uitgang condensatoren door Mundorf MCap-Supreme Silver/Gold condensatoren hebben de Cleo 6 voorversterker op een hoog niveau getild.”
Ook de overige componenten in zijn set zijn óf zelfbouw, óf zelf gemodificeerd. Ook zijn draaitafel, die uit een Scheu Cello massaloopwerk, een OEM Rega RB250 arm en een Micro Benz MC Gold element bestaat is op diverse fronten stevig aangepast. De zelfbouw phono-voorversterker is volledig hardwired opgebouwd en bestaat uit louter audiofiele componenten, zoals de Black Gate WKZ elco´s die uit de (vroegere) Cleo 4 voorversterker komen.
Omdat Ton hoofdzakelijk vinyl draait heeft hij wat minder aandacht aan de sacd-speler besteed. Zijn Shanling SCD-S300 speler presteert weliswaar goed, toch denkt hij deze te zijner tijd te gaan vervangen.