ARTIKEL

Luisterbezoek Ton van der Mark

Bert Dekker | 18 september 2008

Dat liefhebbers van muziek en de betere audio, met goede oren en een behoorlijke dosis technische kennis én ervaring in staat zijn zélf een uitstekend klinkende Hifi-installatie te ontwerpen bewijst mijn gastheer van vandaag. En dat mijn gastheer ook nog eens een behoorlijke passie voelt voor dit onderwerp blijkt als hij zijn hele audio-installatie meesjouwt  naar het clubgebouw van de Audioclub Limburg om hem daar uitgebreid aan het toegestroomd publiek, ongeveer 40 mensen, te tonen én te laten beluisteren. Dit was immers het geval op de clubavond van de Audioclub Limburg een paar maanden geleden die geheel in het teken stond van de zelfbouwactiviteiten van Ton.

Het mag wel duidelijk zijn: ik ga vandaag nog uitgebreider kennis maken met een bijzonder geïnspireerd lid van de Audioclub Limburg waar ik zelf ook lid van ben. Al rijdend naar zijn woonplaats Landgraaf realiseer ik me dat ik altijd wel wist dat in onze zuidelijke provincie nogal wat liefhebbers te vinden zijn van muziek en de betere audio. Ze tegen te komen was helaas een stuk moeilijker, maar nu de Audioclub Limburg een feit is is het ook bijzonder aangenaam ze te ontmoeten. Al met al stemt het me wel gelukkig om te zien dat hier in Limburg veel belangstelling voor audio en muziek is én mensen te treffen die samen met elkaar een mooie passie delen.

De clubavond die Ton verzorgd had blonk absoluut uit in muziek en topklasse geluidskwaliteit. De (bescheiden qua omvang) zelfbouwmonitor luidsprekers toverden in combinatie met zijn zelfbouw buizen voor- en eindversterkercombinatie een beeld dat de grote ruimte van zeker 100m² moeiteloos vulde alsof het veel grotere luidsprekers waren. Ogen geloofden de oren zeker niet. Maar vooral zijn passie over het onderwerp sprak me bijzonder aan. Een afspraak direct ná de show over een nadere kennismaking met hem was dan ook snel gemaakt.

Pinkpop

Ik realiseer me dat ik er ben. Mijn auto kan ik moeiteloos kwijt in één van de parkeervakken van de parkeerplaats pal voor zijn huis, gelegen in een moderne woonwijk nabij de welbekende draf- en renbaan in diezelfde gemeente. Ton hoeft ook maar een paar honderd meter te lopen, realiseer ik me,  als hij Pinkpop wilt bezoeken …

Ton is 51 jaar oud en woont samen met zijn vrouw en twee zonen in een stijlvol vrijstaand huis. Een (enthousiaste) hond en een kat maken het gezin Van der Mark compleet.
In een ver verleden werkte Ton in de zorg maar die periode ligt al heel lang achter hem. Na zijn carrière als ziekenverzorger heeft Ton zijn liefde voor elektronica kunnen ontplooien in de periode dat hij de opleiding “Technicus Industriële Elektronica” volgde. In de acht jaren daarna heeft Ton bij een bedrijf gewerkt waar men medisch elektronische apparatuur ontwierp en bouwde en heeft daar heel veel geleerd over het professioneel opbouwen van elektronische high-tech apparatuur. Aansluitend ging Ton werken bij de Open Universiteit op de afdeling automatisering. Thans is Ton werkzaam als senior netwerkspecialist bij APG in Heerlen.

Ton is volgens hem al ongeveer zijn hele leven met muziek bezig. Actief musiceren doet hij niet, net zoals ieder ander van het gezin waar Ton uit voortkwam. Dit weerhield hem er echter niet van om met muziek bezig te zijn. Zeker in een tijd waarin Ton zich extra wilt ontspannen, zoals tijdens drukke periodes op het werk, vindt hij in muziek een balans. Behalve voor muziek en audio heeft Ton ook nog een duidelijke belangstelling voor fotografie.


EDITORS' CHOICE