ARTIKEL

Twee- of meerkanaals

Er zijn ook mooie tweedehands platenspelers te vinden maar koop zowel nieuwe als gebruikte platenspelers altijd bij een speciaalzaak waar men zo`n product helemaal op haren en snaren kan zetten (er komt namelijk heel wat kijken bij het correct opbouwen en afregelen van een platenspeler). Voor een platenspeler zal men ook een speciale `Phono` versterkertrap nodig hebben die in de versterker (of receiver) kan zijn ingebouwd of los kan worden aangeschaft. Houdt bij de aanschaf van compacte standstaande luidsprekers rekening met de kosten van een paar degelijke standaards (ze klinken namelijk altijd beter wanneer ze vrij in de ruimte -en op de juiste hoogte- staan opgesteld). De kabels moeten van goede kwaliteit zijn maar hoeven geen fortuin te kosten. Als laatste: moet het systeem twee (Stereo) of meer kanalen (en dus meer luidsprekers) hebben?Zogeheten `Surround`- en `Home Theater` systemen zijn de laatste jaren erg in trek omdat het idee van een soort bioscoop in eigen huis veel mensen aanspreekt. Alhoewel dat op zich prima is, kopen veel muziekliefhebbers daarom automatisch een meerkanaals setje, terwijl ze er maar heel af en toe een film mee gaan bekijken. Vooral wanneer het om een veel-voor-weinig systeem gaat zal de prijs/kwaliteitverhouding heel scheef gaan omdat er meerdere versterkerkanalen ĂŠn meerdere weergevers worden geboden voor een laag bedrag. De prijs/kwaliteitverhouding lijkt dan wel goed, maar zelfs dat kan tegenvallen (bijvoorbeeld wanneer een weergever het begeeft bij de eerste dinosaurusvoetstap). Een multikanaalssysteem is niet perse meer geschikt om luid mee te draaien (denk aan een feestje) maar kan soms wel meer geluidsdruk in het laag (dankzij de subwoofer) produceren. Een degelijk gebouwde stereoweergever, aangestuurd door een geschikte versterker kan overigens best voor een indrukwekkende `sound` zorgen.


Een weergavesysteem -of het nu het meest muziek of film met meerkanaalsgeluid moet weergeven- kan het beste op het dagelijks gebruik worden gekozen maar bij de aanschaf kan er wat marge worden verkregen door een systeem met bovengemiddelde daadkracht te kiezen. Een goed surroundsysteem kost altijd meer dan een goed tweekanaalssysteem omdat de kwaliteit liefst gelijk moet blijven bij het gebruik van meerdere kanalen. Voor wie af en toe films bekijkt maar vooral naar muziek luistert is een mooi tweekanaalssysteem daarom meer geschikt. Voor de prijs van een behoorlijk multikanaalssysteem kan een ervaren verkoper een verrassend goed stereosysteem samenstellen.

Budgetverdeling

Voor de verdeling van het budget onder de verschillende apparaten bestaat geen gulden regel maar er kan wel worden gesteld dat de bronnen gemiddeld gezien de meest belangrijke componenten zijn omdat geen versterker of luidspreker kan compenseren voor wat er bij de bron verloren gaat. Luidsprekers hebben na bronnen de meest belangrijke en lastige taak; het omzetten van een elektrisch signaal naar een geloofwaardige akoestisch weergave. De versterker moet echter zowel goed zijn aangepast op het inkomend bronsignaal als de luidsprekers met zo min mogelijk vervorming aansturen en onder controle houden. Laten we een 2000 euro budget als uitgangspunt nemen voor een 2-bron stereosysteem met bijvoorbeeld een (SA-) cd-speler en een tuner. Een goede budgetverdeling zou dan zijn:

  • Cd-speler: 700 euro
  • Luidsprekers: 500 euro (per paar)
  • Eventuele luidsprekerstandaards: 100 euro (per paar; minimum)
  • Versterker: 450 euro
  • Tuner: 200 euro
  • Kabels: 50 euro (minimum)
  • Totaal: 2000 euro
  • + Eventuele Platenspeler: 500-700 euro (compleet)

De gekozen luidsprekers kunnen standaards nodig hebben maar wanneer dat niet het geval is blijft er wat geld over, wat in ofwel betere luidsprekers of een betere versterker kan worden gestoken. Een platenspeler kan -wanneer gewenst- later worden toegevoegd en zoals eerder aangegeven kan men daar een vergelijkbaar (of zelfs hoger) bedrag als dat van de cd-speler voor reserveren. Wanneer de beste versterkerkandidaat (voor de gekozen luisprekers) een Phono-ingang heeft zal dat schelen in de kosten. Overigens zijn er reeds losse Phono-voorversterkers verkrijgbaar vanaf 69 euro.Een paar goede kabels hoeven geen fortuin te kosten, vanaf zo`n 3,50 euro per meter is er aardige luidsprekerkabel te koop en een setje interconnectkabels (bijvoorbeeld als verbinding tussen de cd-speler en de versterker) begint bij zo`n 20 euro (vandaar een gecombineerd bedrag van 50 euro in de bovenstaande opsomming). Uw dealer kan de luidsprekerkabels van de juiste pluggen voorzien, wat de levensduur maar ook de weergavekwaliteit ten goede komt.

Dit achtergrondartikel is in twee delen gepubliceerd. Lees hier deel 2


EDITORS' CHOICE