De beste manier van demonstreren is met één set luidsprekers in de luisterruimte (de set die door u wordt beoordeeld). Dat wordt in het Engels een `Single-Speaker Demonstration` genoemd (ooit opgeworpen door het Schotse merk Linn; zij hadden ontdekt dat elk extra paar onaangesloten luidsprekers dankzij de opgebouwde geluidsdruk mechanisch gaat `meespelen` en helaas op ongewenste wijze!). Bij veel winkels zal men een muur van luidsprekers aantreffen, plus een knoppendoos om te schakelen tussen de verschillende modellen. In zo`n opstelling zal geen enkele luidspreker optimaal zijn werk kunnen doen en zullen de meest in het gehoor springende exemplaren vaak als `winnaar` uit de strijd komen (die vervolgens op langere termijn gehoormatig vermoeiend blijken te zijn). In een dergelijke luistersituatie zal het des te moeilijker zijn om vast te stellen of een bepaalde versterker of cd-speler goed met andere componenten combineert.
Er is een enorm verschil tussen een echte hifispecialist en een elektronicasupermarkt met een afdeling "hiefie". Gelukkig zijn er filialen van bepaalde winkelketens waar ervaren verkopers de kans krijgen om een goede luisterruimte in te richten. Korting is prettig maar legt op de lange termijn minder gewicht in de schaal dan een eerlijk advies wat leidt tot een goed samengesteld systeem. Bij een specialist kan men mede dankzij dat advies, het met uiterste zorg gekozen assortiment en de luisterruimte een lange termijn investering in muziekgenot maken. Ter illustratie: in tegenstelling tot een gemiddelde auto kan een kwalitatief goed muzieksysteem 20 jaar of (na een servicebeurt) zelfs langer meegaan.
Voordat men naar de hifispecialist gaat, kan het handig zijn om eerst wat informatie uit de hifipers op te diepen, zoals de website die u nu bezoekt; HiFi.nl. Op internet is veel informatie te vinden maar men moet zich altijd realiseren dat het om vrije media gaat en dat wat men leest vaak een mening is en geen absoluut feit. Internetfora zijn minder geschikte bronnen voor het verkrijgen van neutrale informatie gezien die vrijwel altijd (vanuit de oprichter) zijn toegespitst op één bepaald merk of zelfs één model van een merk waar men 100% achter staat, met als gevolg dat ze `anti` al het andere zijn. Leuk voor gebruikers van zo`n apparaat om weetjes uit te wisselen maar ongeschikt voor het verkrijgen van een helder overzicht van de huidige opties in een bepaald prijssegment.
Ook bij het lezen van artikelen uit de professionele hifipers moet men recensies vooral als leidraad zien. De conclusies van recensies zijn niet heilig, ze komen meestal van mensen met veel luisterervaring maar die mensen hebben ook hun voorkeuren. Daarnaast is het mogelijk dat een bepaald apparaat bij de recensent thuis simpelweg niet uit de verf komt. De conclusie is dan terughoudend of negatief, terwijl datzelfde apparaat in een andere omgeving (of systeemcontext) misschien best goed zou kunnen presteren. Ook is het mogelijk dat een apparaat veel lof ontvangt of als beste uit een groepstest komt.
Het kopen van hifi op basis van testuitslagen en het vervolgens aan elkaar knopen van testwinnaars is geen garantie voor succes; het leidt niet zelden tot teleurstellingen. Nogmaals, het gaat uiteindelijk om de systeemsynergie en het is daarom mogelijk dat drie apparaten die afzonderlijk niet al te hoog scoorden in recensies samen een gouden combinatie vormen. Audiorecensenten zijn muziekliefhebbers en onverdroten speurders die desondanks zijn gebonden aan praktische- en tijdsbeperkingen. Toch kan de lezer dankzij recensies een goed inzicht krijgen in de techniek, de ergonomie en het algehele karakter van een onderwerp en in dat opzicht kan een recensie heel nuttig zijn. Op basis van die informatie kan men een lijst opstellen met ergonomische, klankmatige en zelfs cosmetische wensen.
WenslijstjeÂ
Het is handig om eerst een lijst met bepaalde wensen op te stellen. Bijvoorbeeld: moet de versterker een hoofdtelefoonaansluiting hebben en is een klankregeling gewenst? Gaat de voorkeur uit naar compacte luidsprekers, of juist naar vloerstaanders? Daarnaast kan men zich afvragen of het nieuwe systeem een enkele hoofdbron moet hebben, bijvoorbeeld een cd-speler, of juist drie: om cd, lp en radio te kunnen beluisteren. Dat is van belang voor de verdeling van het budget. Wanneer er hoofdzakelijk cd`s en slechts zelden lp`s worden gedraaid is het beter om eerst een zo goed mogelijke cd-speler aan te schaffen en pas later naar een nieuwe platenspeler te gaan zoeken.
Wanneer het budget niet al te veel bewegingsruimte toelaat en beide (of alle) bronnen even veel zullen worden ingezet is het belangrijk om in ieder geval een zo goed mogelijke platenspeler aan te schaffen, eventueel eerst met een bescheiden geprijsd aftastelement om de kosten te spreiden. Platenspelers zijn puur fijnmechanische apparaten en goede fijnmechanica blijft kostbaar in productie, vandaar dat een behoorlijke platenspeler altijd meer van het budget in beslag zal nemen dan een cd-speler of tuner. Wanneer een cosmetisch geheel niet erg belangrijk is kan men een gebruikte -en soms verrassend goede- tuner voor weinig geld aanschaffen.