ARTIKEL

Hoe koop je nu eigenlijk hifi? - deel 1

Dit achtergrondartikel is in twee delen gepubliceerd. Lees hier deel 2

De oude geluidsinstallatie heeft geheel of gedeeltelijk de geest gegeven of voldoet simpelweg niet meer. Een simpel minisetje is gauw aangeschaft bij een warenhuis of elektronicagigant... maar zou een met zorg samengesteld systeem niet meer -en langer- luisterplezier bieden? Hoe kan men bepalen welke apparaten goed bij elkaar passen en hoe zou het budget moeten worden verdeeld onder de verschillende componenten? Met dit artikel hopen wij hifistarters een antwoord op deze en andere vragen te geven. 

Smaak

Muziek is voor de één vermaak en voor de ander een absolute levensbehoefte maar praktisch iedereen is gevoelig voor muziek en heeft zo zijn of haar voorkeur voor bepaalde muziekstijlen. Wanneer we een maaltijd klaarmaken of in een restaurant gaan eten hebben we bepaalde verwachtingen wat betreft de smaak en verfijning van het voedsel. De ene keer wordt er een simpele snack gegeten en een andere keer uitgebreid gegeten maar een goede smaak willen we sowieso.Alhoewel een simpel minisetje van de prijsstunter aardig wat geluid kan produceren, stelt het ons niet in staat om van een natuurlijke en uitgewogen muziekweergave te genieten want daar is die technologie simpelweg niet toe in staat. Het is dan, alsof we elke dag een vette hap `uit de muur` verorberen. Niet bepaald verfijnd en zeker niet verrijkend, wat komt doordat de weergave van de muziek met de nodige vervorming wordt gepresenteerd. We komen dan heel wat tekort en het verschil met een goed muzieksysteem (in plaats van `geluid`-systeem) zal iedere muziekliefhebber zonder enige moeite kunnen horen.

Detailhandel versus prijsstunter

De welbekende, grote megastores verkopen alles van haardrogers tot elektrisch gereedschap en van TV`s tot GSM`s. Daartussen vindt men dan een gangpad met `geluidsapparatuur`, wat op het verzoek om een demonstratie door de verkoper even snoeihard wordt gezet. Zelfs bij eigen bediening zullen zowel de akoestische omstandigheden als de opstelling in een schap ongeschikt zijn om een helder oordeel te kunnen vellen. Daarnaast is het assortiment van zo`n gigant vaak gericht op een zo laag mogelijke prijs en dus zal men daar wel veel apparatuur aantreffen maar vaak onvoldoende deskundig advies en geen gelegenheid om in alle rust in een akoestisch geschikte omgeving te kunnen luisteren.
EDITORS' CHOICE