REVIEWLibratone

Klinkt Als..

Menno Bonnema | 13 oktober 2012 | Libratone

Als het systeem het eenmaal doet, kan de luistertest beginnen. Voor de duidelijkheid: er zit geen volumeknop op de Libratone Live; er zit überhaupt geen regelknop op. De volumebesturing doe je vanaf je verbonden apparaat, in mijn geval de iPad. Eén van mijn favoriete bezigheden met de iPad ’s avonds op YouTube zoeken naar interessante muziek. Lekker onderuit op de bank, koptelefoon op en speuren naar muzikale juweeltjes. Dat heb ik ditmaail kunnen doen zonder koptelefoon, maar met de Libratone aangesloten.

Een van mijn vaste favorieten is Sophie Zelmani’s Bitter Kind. De Live van Libratone verrast me aangenaam als de eerste klanken uit de kast komen. Een mooi en voldoende krachtig laag, een goed middengebied waarin de stem van Zelmani voldoende tot haar recht komt, en ook de hoge tonen klinken aangenaam, wat wil zeggen: niet dat schel klinkende wat menig andere dockingsysteem produceert.

De Live weet met haar vermogen direct overtuigend weer te geven. Daar zorgen overigens vijf verspreide luidsprekers voor. Eén subwoofer van 50 Watt, twee tweeters voor twee keer 25 Watt en nog twee ‘midrangers’, ook goed voor elk 25 Watt. Als ik het volume tot bijna voluit laat lopen, is er daadwerkelijk een kamervullend geluid met een behoorlijke power. Alweer een positief punt, want dockingssytemen met een te beperkt vermogen zijn er helaas maar al te veel. Bovendien blijkt de Live bij ‘voluit spelen’ goed overeind te blijven, als het om de geluidsweergave gaat. Geen zwaar vervormende bassen die tot ongewenste trillingen in de speakerkast leiden.

Het blijft allemaal mooi binnen de lijntjes, om het zo maar te zeggen. Tot zover even mijn compliment. Dan de mindere kanten. Het nummer van Sophie Zelmani bevat veel detail in de zin van inkleuring met diverse instrumenten. Die detaillering komt op mijn ‘conventionele’ hifi-installatie –dus met cd-speler, versterker en luidsprekers en bekabeling- prima uit de verf. De Libratone laat op dat vlak veel links liggen en lijkt zich tot ‘de hoofdzaken’ van het nummer te beperken. En dan ga ik toch aan een van de pijlers waarmee Libratone zich afficheert, zagen: hifi. Ik denk niet dat dit soort systemen (en dan bedoel ik dockingssystemen, gedockt of draadloos) veel te maken hebben met hifi. Dat kan ook niet met zulke beperkte middelen in fysieke afmetingen.

In het beste geval weten iPod-dockingssystemen een mooie wall-of-sound neer te zetten met een lekker catchy geluid. Dat weten de Bang & Olufsens en de Geneva’s zeer goed voor elkaar te krijgen. En ik moet toegeven: deze Libratone Live weet op datzelfde pad heus een eind in de buurt te komen. Laat ik vervolgens andere nummers door de Libratone Live klinken, dan blijft-ie mij verbazen wat betreft het lekker frisse en sprankelende geluid. U2, Coldplay, Snow Patrol: de Libratone weet ze allemaal met een speels gemak te ‘vertolken’ en klinkt als een lekker rockende mini-jukebox.

Conclusie
Wil je een simpel werkend AirPlay speaker systeem met een opvallend design, dan is de Libratone Live zonder twijfel te overwegen. De Libratone Live weet een mooie wall-of-sound neer te zetten, voor een prijs van €699,- euro. Dat is een hoop geld voor een draadloze speaker, maar dan heb je wel een stijvol vormgegeven apparaat met redelijk wat vermogen onder de motorkap.


EDITORS' CHOICE