ARTIKEL

HDMI 1.3, een absolute must?

De huidige HDMI1.3a standaard biedt een aantal mogelijkheden welke in eerste instantie uiterst waardevol lijken voor de hedendaagse Home Theater liefhebber. Niet enkel vanwege de support van de raw bitstream van de hoge resolutie codecs DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD maar ook vanwege de ondersteuning van Deep Color en x.v.Color, welke de consumentenbenaming is voor de IEC 61966-2-4 xvYCC kleurenstandaard. Beiden beloven op het gebied van beeldweergave een enorme winst in kleurenweergave en kleurbereik.

HDMI 1.3 - Dolby TrueHD

Naast deze nieuwe mogelijkheden op beeld en audio-niveau biedt de HDMI1.3a standaard tevens de ondersteuning voor een lipsync-functie en een vergrote bandbreedte omwille mogelijke toekomstige toepassingen. Allen interessante mogelijkheden voor de audio en videofiel en het is dan ook niet voor niets dat sinds de komst van HDMI1.3a er opeens zoveel nadruk wordt gelegd op deze features in allerlei productspecificaties van nieuwe producten. Zoals echter al eerder besproken is, moeten we niet vergeten dat HDMI slechts een interface is welke ons bepaalde mogelijkheden kan bieden maar verder geen garanties biedt of er ook van de mogelijkheden gebruik gemaakt kan gaan worden. In hoeverre zijn de nieuwe mogelijkheden van de HDMI1.3a standaard dan concreet of interessant voor de huidige gebruiker?

Op het gebied van beeldweergave zijn er een tweetal nieuwe mogelijkheden aan de HDMI interface toegevoegd middels de vrijgave van de HDMI1.3a standaard. Met Deep Color worden 10, 12 en 16-bits RGB en YCbCr kleurendieptes ondersteund. In tegenstelling tot de ondersteuning van 8-bits RGB en YCbCr kleurendieptes bij de voorgaande HDMI standaarden kan met Deep Color meer diversiteit aan kleuren geboden worden. Ook de ondersteuning van de x.v.Color biedt een groter kleurenbereik dan voorheen werd ondersteund. Beide features zouden banding artifacts drastisch kunnen verminderen of zelfs geheel kunnen elimineren. Hiermee zou het een meer dan welkome aanvulling zijn bovenop de resolutieverhoging zoals we dat inmiddels in de vorm van HDTV, HD-DVD en Blu-ray hebben gekregen.

HDMI 1.3

LCD’s of plasma schermen welke Deep Color ondersteunen zijn inmiddels geen zeldzaamheid meer, slechts enkele ondersteunen daarnaast ook het x.v.Color colorspace. Nu diverse nieuwe generatie HD-DVD en Blu-ray spelers ook uitgerust zullen gaan worden met Deep Color lijkt de weg vrij naar een beeldweergave met een grotere diversiteit aan kleuren dankzij de nieuwe mogelijkheid. Er is echter een hele grote maar in het spel welke een vroegtijdige euforie de kop zal indrukken: Video op zowel HD-DVD alsook Blu-ray is gecodeerd met een limiet tot 8 bits! Deep Color wordt op de huidige generatie mediadragers niet ondersteund en daarmee heeft de functie Deep Color op dit moment weinig toegevoegde waarde voor de Home Theater liefhebber die alles uit zijn High Definition speler wil halen. De kans dat video op HD-DVD’s en Blu-ray schijfjes in de nabije toekomst op 16-bits gecodeerd zullen gaan worden, is wishfull thinking, of uiterst onrealistisch. Niet alleen zouden er vele nieuwe HD-masters gemaakt moeten worden, ook zouden de 16-bits HD-DVD of Blu-ray schijfjes volledig incompatibel zijn met de huidige generatie spelers.

HDMI 1.3 - BluRay

In het artikel “Surroundformaten deel 4” staat het een en ander beschreven voor wat betreft de connectiviteit met betrekking tot de nieuwe losless surroundcodecs Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Om beide als raw bistream van de speler naar de AV-receiver te transporteren is HDMI 1.3 aan zowel de zendende alsook ontvangende zijde een vereiste. Om de losless surroundcodec te kunnen decoderen dient de AV-receiver te beschikken over de juiste decoders. Een flink aantal AV-receivers welke momenteel op de markt verschijnen zijn hiermee inmiddels uitgerust. Ook de speler dient het uitsturen van de rauwe, digitale data over HDMI 1.3 te ondersteunen en helaas is de aanwezigheid van een HDMI 1.3 uitgang op de speler nog geen garantie dat deze ook Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio daarover uitstuurt. Hoewel het uisturen van Dolby TrueHD langzaam standaard begint te worden is een speler welke DTS-HD Master Audio als rauwe digitale data uitstuurt nog een zeldzaamheid.

HDMI 1.3 - HD DVD

Naar verwachting zullen er in het komende jaar voldoende spelers op de markt gaan verschijnen welke beide losless surroundcodecs als raw bitstream over HDMI 1.3 uitsturen maar nog steeds zit er een flinke adder onder het gras welke de uitvoer van de raw bitstream in de weg staat. Dolby’s TrueHD codec is momenteel in praktisch alle gevallen in een advanced versie op HD-DVD verschenen. De advanced versie verplicht de speler om, ondanks de aanwezigheid van een HDMI 1.3 uitvoer, de decodering van Dolby TrueHD voor zijn rekening te nemen en de meerkanaals audio als LPCM uit te sturen. Beschikt de speler over een Dolby TrueHD decoder, en elke HD-DVD speler heeft deze, en digitaal analoog converters dan is het tevens mogelijk om het meerkanaals audiosignaal analoog naar de AV-receiver te versturen mits deze over een analoge, meerkanaals ingang beschikt. DTS-HD Master Audio is optioneel bij HD-DVD, zowel de schijfjes alsook de speler hoeven niet te beschikken over een dergelijke codec of decoder.


EDITORS' CHOICE