ARTIKEL

HDMI 1.3 noodzakelijk?

“Meer kleuren met Deepcolor”, “HDMI 1.3 en 1080P gecertificeerde HDMI kabels”. Met de standaardisering van de HDMI 1.3 interface draaien marketingafdelingen weer overuren om de selling points van HDMI 1.3 om te zetten naar een verhoogde sales profit.

Nu de grote fabrikanten hun nieuwe lijn AV-receivers met HDMI 1.3 en on-board decoding voor Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio op de consumentenmarkt beginnen te introduceren, is het misschien wel een mooi moment om eens even stil te blijven staan bij deze nieuwe HDMI interface. Is HDMI 1.3 een absolute must om van High Definition beeldmateriaal en hoge resolutie meerkanaals audiosignalen te kunnen gaan genieten?

HDMI 1.3

“High Definition Multimedia Interface” of HDMI is een bidirectionele interface waarover hoge resolutie beeld, meerkanaals audiosignalen en systeembesturingsopdrachten simultaan kunnen worden verstuurd en ontvangen over slechts een kabel. Voor veel mensen zal dit als muziek in de oren klinken, weg met die warboel aan bekabeling welke achter menig AV-meubel te vinden zal zijn. Geen nodeloze vragen meer over hoe een compleet AV-systeem nu te bedraden. De verschuiving van analoge signaaloverdracht naar digitaal via slechts een enkele interlink lijkt voor veel consumenten een uiterst welkome ontwikkeling. Dat dit tevens gepaard gaat met winst in kwaliteit, daar elk signaal discreet en zo lang als mogelijk digitaal blijft in het gehele AV-systeem, is uiteraard een positief bijverschijnsel. Beeld en geluid in de momenteel hoogst mogelijk haalbare kwaliteit is wat HDMI de consument kan bieden.

HDMI 1.3

Gedreven door de grote fabrikanten Hitachi, Matsushita Electric, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson en de Toshiba Corporation wil de HDMI organisatie met de HDMI interface een standaard neerzetten voor de consumentenmarkt. Het streven hierbij is om niet enkel te letten op wat nu mogelijk is maar even zo te letten op wat de toekomst ons mogelijk nog kan gaan brengen en hierop al zo veel als mogelijk voorbereid te zijn. De plannen zijn serieus, de uitvoering lijkt echter tot een van de slechtste implementaties in de consumentenelektronica ooit te worden.


EDITORS' CHOICE