ARTIKEL

Meten is weten!

(advertorial)

Laten we ervan uitgaan dat bovenstaande rekenwijze je nieuwsgierigheid heeft opgewekt en dat je wel eens wil weten hoe het ervoor staat met je eigen set.

1. Begin met de gevoeligheid van de gebruikte luidspreker. Dit gegeven is te vinden op de achterzijde van de luidspreker of te lezen in de gebruikersinstructie van de luidspreker. Trek van dit getal 10dB af voor de verzwakking die ontstaat op 3 meter luisterafstand. Tel bij de uitkomst 3dB op omdat er twee luidsprekers aanwezig zijn in de luisterruimte. Nu bent je aangekomen in de praktische echte wereld van huiskamer gevoeligheid van je luidsprekersysteem.

2. Besluit welk piek niveau je wilt bereiken. 105dB is een goed uitgangspunt. Sommige mensen vinden dat 110dB beter is. De keus is mag je zelf maken.

3. Trekt van je besluit 2 de uitkomst af van 1. Nu heb je berekend hoeveel dBW het systeem moet zijn

4. In de HiFi.nl Supercharger special vindt u een animatie waarmee u kunt zien welk versterkervermogen in ‘gewone’ watt nodig is. Deze ‘System Diagnostic’ kunt u nu dus hieronder digitaal gebruiken door het witte schuifje bij de juiste getallen te plaatsen. Ga naar hifi.nl/supercharger voor deze animatie.

Tenslotte

Geen van dit alles is kritiek op versterker of luidspreker fabrikanten. Hooguit kan je het als kritiek beschouwen dat je dit bij de aankoop van je set niet wist. Onze uitgangpunten zijn geen hype, de rekenwijze is basis elektronica.

Als je een HiFi-systeem wenst dat de realiteit zo goed mogelijk wenst te benaderen moet je erop kunnen vertrouwen dat het systeem niet inhoud en clipt en bij het bereiken van een redelijk piekniveau.

***

HiFi.nl lezers kunnen een fysieke versie van de System Diagnostic ook gratis en vrijblijvend aanvragen bij HVT (in de HVT van juli is de System Diagnostic ingesloten) via hvt@hifi.nl.


EDITORS' CHOICE