ARTIKEL

Philips - Tivoli - Kenwood - JBL

Gastauteur | 02 maart 2006

NHT, Now Hear This

NHT, een Amerikaanse luidsprekerfabrikant, introduceerde op de CES de nieuwe Classic-lijn. Deze toplijn bestaat uit acht luidsprekers: drie boekenplankmodellen, een vloerstaand model, twee actieve centrale woofers en twee centers, waarbij de twee kleinere bookshelves tweewegsystemen zijn. De overige luidsprekers (uiteraard met uitzondering van de woofers) zijn om een driewegprincipe opgetrokken. Prijzen variëren tussen de $400 voor de kleinste bookshelf (de Sub-0) tot $1800 voor de  vloerstaander (Four).Naast de Classiclijn introduceerde NHT een nieuwe 7.1-kanaals voor-/eindversterker combinatie. De  7.1-kanaals klasse-D eindversterker levert 200 watt per kanaal. Prijzen zijn respectievelijk $2750 voor de voorversterker en $2000.


JBL

Als een groot bedrijf als JBL gaat uitpakken, dan wordt dat ook grondig gedaan. En als dat op een grote beurs in Amerika gebeurt, dan hebben we vaak te maken met de overtreffende trap. Allereerst werd bekend gemaakt dat ‘Project Array’ nu leverbaar is: de top-of-the line luidspreker-serie van JBL. De serie bestaat uit twee vloerstaanders: de 1000 en de 1400 Array, een bookshelf: de 800 Array, een center: de 880 en een 1000 watt subwoofer: de 1500 Array. Prijzen van de Array-serie beginnen bij $3000 per luidspreker. Naast de Array-serie lanceerde JBL de ‘Cinema Sound’-lijn. Deze bestaat uit een vloerstaand model: de CST55, een center: de CSC55 en een 150 watt woofer: de CSS10. De prijzen komen respectievelijk op $379 voor de vloerstaander, $329 voor de center en $429 voor de woofer. Naast deze twee lijnen introduceerde JBL nog enkele inbouwluidsprekers en, wellicht interessanter, enkele complete thuisbioscooppakketten: de Cinemavision à $15.000, de Performance-serie à $15.000 tot $30.000 en een multiroom-systeem onder de naam W.H.E.N (Whole House Entertainment Network) waarbij de prijzen variëren van $3.000 tot $20.000.


Sanyo

Van een gigant als Sanyo mag je wat verwachten op de CES. En dat maakte het bedrijf ook waar. Zo hebben de Japanners zowel de kleinste en lichtste videocamera ter wereld gelanceerd (de Xacti C6, 6 megapixel en $599 en de C40, 4 megapixel, $399), als de eerste High Definition 720p compactcamera zónder tape, de Xacti HD1, $799,99. De camera past zonder problemen in de broekzak en neemt op op flashcards. Het is ook mogelijk foto’s te schieten met een resolutie van 5,1 megapixel. Bij de Xacti C6 en C40 is het uiteraard ook mogelijk foto’s te maken. De resoluties zijn respectievelijk 10,2 en 8 megapixels. Naast de digitale camera’s introduceerde Sanyo ook een viertal nieuwe LCD schermen.Twee 16:9-schermen van 26” en 32” en een tweetal ‘normale’ schermen van 55”en 65”. De schermen ondersteunen de nieuwe HDTV-norm, al kunnen de twee grootste LCD’s tot 720p verwerken. De twee Widescreenschermen ondersteunen een maximale resolutie van 1366 x 768 pixels (XGA).


Atlas

AtlasCable, onlangs op de VAD in Veldhoven geïntroduceerd door ASW Lautsprecher GmbH / Hans Rietmann, was prominent op de CES aanwezig. En daarmee hebben we een leuk, uitgebreid merk erbij. Het gamma is uiterst compleet. Zo biedt het merk zowel goedkope cinch interconnects, als exotisch dure luidsprekerkabels, componentkabels, digitale interlinks en HDMI bekabeling.


Tivoli

Tivoli was vanaf dag ‘1’ een heuse hype. Je ziet ze overal de kop opsteken: winkels, reclames, huiskamers. En terecht: ze zijn gewoon leuk. En het bovenstaande verhaaltje geldt ook voor de Apple iPod. Dus, dachten Apple en Tivoli, waarom niet de krachten bundelen? Uit de eerste samenwerking ontsprong de iPal, het spatwaterdichte monoradiootje. Nu is het de beurt aan de SongBook. Met de iSongBook kunt u op zeer eenvoudige wijze de iPod integreren; je duwt simpelweg de iPod in het daarvoor bestemde ‘uitklapbakje’ en klaar is Kees. En hij laadt ook nog op! De iSongBook wordt met een tweede luidspreker en een  afstandsbedinging geleverd. De prijs: € 449.


Kenwood

Kenwood is hard bezig de mobiele markt te veroveren. Ze lanceerde op de CES een zeer uitgebreid gamma nieuwe ‘Single-DIN’ CD-receivers voor in de vierwieler. Daarnaast lanceerde Kenwood ook nog een trio ‘Double DIN’ radio’s. Aan de top komen nog vier ‘exelon’ CD-receivers die het neusje van de zalm representeren. Leuk is het feit dat het gros gecomprimeerde audiobestanden via USB kunnen versturen. Naast radio’s toonde Kenwood ook nog de nieuwe DDX-6019 DVD-speler voor de auto, een uitgebreid gamma nieuwe luidsprekers en actieve woofers en versterkers.


Philips

Elektronicagigant Philips luidde het nieuwe jaar in met een paar interessante producten. Een zeer opvallend en geinig nieuwtje is bedoeld voor de spellenwereld: entertaible.Wat is het? Een laptop of een spelbord? Wie het weet, mag het zeggen. Philips zegt dat het beide is. Je kunt in ieder geval spelletjes spelen op het ingebouwde scherm in de tafel.
Naast dit leuke nieuwtje showde Philips uitgebreid de Ambilightschermen, in de VS een regelrecht succes, en een nieuw thuisbioscoopsysteem: de HTS6500. Dit ‘twee-luidspreker-systeem’ heeft veel weg van het Bose 321-systeem dat ook gebaseerd is op het ‘virtual  surround’-principe. De prijs van de HTS6500 is ongeveer $400. Het grote broertje van de 6500 is de HTS9800W, waarbij de ‘W’ voor de draadloze achterluidsprekers staat. De 9800W is een compleet 5.1-pakket met de nieuwste technologie als HD-TV en 720p/1080i upscaling. De prijs komt op ongeveer $899.
Een ander prachtig nieuwtje: Miravision. Een spiegel en LCDscherm in één. Staat hij uit, dan is het een spiegel, zet je hem aan – je raadt het al – dan is het een tv. De Miravision is binnenkort verkrijgbaar in 32” en 42”. Prijzen van de Miravision zijn nog niet bekend.

CES 2006


EDITORS' CHOICE