ARTIKEL

Van de beursvloer


Gastauteur | 02 maart 2006

Het totale gebied dat de CES bestrijkt, komt overeen met tachtig voetbalvelden. Dat is een beetje veel. Een profvoetballer speelt in een tijdsbestek dat ons ter beschikking staat gedurende de show dan maar twee wedstrijden, hooguit op twee velden met halverwege nog een theepauze ook.Voor de camera verschijnt men daarna hijgend en wel met de mededeling dat het een mooie wedstrijd was, of iets dergelijks. De HVT-redactie loopt een aanzienlijk aantal velden af om het nieuws te vergaren, plaatjes te schieten en als het de moeite loont ook nog even te gaan zitten om te luisteren. Het valt overigens overal ter wereld op dat zodra er muziek ten gehore wordt gebracht het gesprek ook op gang komt... Meestal met dezelfde dynamieksprongen als die in de muziek!  Loop mee langs de stands van de ‘Central’ of ‘South Hall’, het Hilton of Sands Expo Convention.


Infinity

Wie niet ‘meer dan tevreden’ was over het laaggebied van de ‘Cascade’-serie van Infinity, maar de Model-15 subwoofer teveel van het goede vond, kan nu zijn hart ophalen met de Model-12. Deze 300 watt, 10 inch woofer vult elke luidspreker uit het gamma keurig aan. De kast meet slechts 50,8 cm in de hoogte bij 39 cm in de breedte en 22,5 cm in de diepte. De prijs is nog niet vrijgegeven, evenals de overige specificaties.


Snell

Snell, vooral bekend van studiomonitoren, heeft een nieuwe vloerstaander ontwikkeld ter aanvulling van de Series-7. Hoofdontwerper Joe d’Appolito heeft de drieweg ‘C7 tower’ van de grond af ontworpen. Het geheel bestaat uit twee vier inch middentoner, twee acht inch woofers aan de zijkanten van de kast en een één inch softdome tweeter. Op de achterzijde vind je nog een tweeter die zorgt voor de nodige reflectie om meer ruimte in het stereobeeld te creëren. De C7 tower klinkt soepel, vol en groot en past perfect in de Series-7 die bestaat uit de D7 Tower, M7 Monitor, LCR Monitor, K7 Bookshelf, de CR7 center en de twee subwoofers: Basis 150 en Basis 300. De Snell C7 Tower kost $5.000 per paar.


Harman Kardon

Harman gaat zijn vlaggenschip, de AVR 740, vanaf februari leveren. De twee nieuwe modellen, de 640 en de 440 zijn dan ook beschikbaar. Het vlaggenschip levert zeven keer 85 watt in 8 ohm, of twee keer 100 watt in stereo. Opvallend is de  aansluitmogelijkheid van twee woofers. De receiver kost $3,499. De AVR 640 heeft ongeveer dezelfde specificaties, maar heeft niet de mogelijkheid om twee, maar één woofer aan te sluiten en levert zeven keer 75 watt in 8 ohm en twee keer 90 watt in stereo. Bij de 440 gaat er nog eens 10 watt vanaf.Alle receivers hebben een HDMI-switch mogelijkheid welke ervoor zorg dat analoge bronnen worden omgezet naar het digitale HDMI-signaal. Bovendien is er de mogelijkheid XM satellietradio aan te sluiten, al zullen we daar in Nederland niet veel aan hebben.


Thule

Het Deense Thule heeft zijn versterkergamma uitgebreid met de ‘Spirit IA252B’. De versterker biedt twee keer 250 watt in 8 ohm en dat is niet mis als je naar de bescheiden afmetingen van het apparaat kijkt.Thule vergelijkt de ‘Virtual Class A’-versterkertechniek met de turbodieseltechniek. Het zou het beste van twee werelden combineren, omdat er altijd een ruststroom actief is in de versterker. Dit is overigens geen nieuwe techniek en gaat al onder vele pseudoniemen door het leven. De techniek is echter wel goed uigevoerd, waardoor er slechts een vervorming van 0,005% optreedt bij 300 watt in 4 ohm. De prijs van de Spirit is nog niet bekend.


Jamo

Jamo introduceerde op de CES een serie nieuwe producten. Zo stond er de nieuwe subwooferserie: de op BASH-techniek gebaseerde Sub 250, 450, 550 en 650. Daarnaast was nog een nieuwe bioscoopluidsprekerset te vinden: de A7. En een compleet thuisbioscooppakket: de DMR 60 compleet met luidsprekerset. Voor de flatscreenfans heeft Jamo een luidsprekerset gemaakt die daar perfect mee overweg kan: de LCR-serie. De meest opvallende verschijning bij Jamo vonden wij toch de R 909 reference luidspreker. Een ‘open’ systeem dat er voor moet zorgen dat er geen kastresonantie optreedt. Of het nu werkt of niet: het ziet er prachtig uit!


Marantz

Marantz pakte flink uit in Las Vegas. Zo heeft het bedrijf drie nieuwe projectors: de VP8600, VP12S4 en de VP-10S1, waarbij de prijzen oplopen van $5,999 naar $14,499 en $37,999. Alle projectors zijn uiteraard HD-compatible. Marantz had niet alleen nieuwe projectoren, maar ook een nieuwe DVD-speler: de DV9600. Een speler met een upscalemogelijkheid tot 1080p. Ook is het PDDV-circuit nieuw, waarbij PDDV voor Pure Direct Digital Video staat. Een soort videoversie van het inmiddels bekende ‘Line Direct’. Een opvallend nieuwtje is een tuner. De eerste sinds vijf jaar. Deze ST7001 kan AM, FM en XM (satelliet) ontvangen. Helaas geen DAB. De prijs komt op $449,99.


KEF

KEF heeft zich gericht op de thuisbioscoop. Zo introduceert het Britse bedrijf een nieuweling in de kleine, uiterst populaire telg satellietluidsprekers. Het bedrijf weet donders goed dat veel mensen geen zin hebben in grote luidsprekers. Zeker niet als je er vijf nodig hebt. De nieuwe 3000-serie vormt een aanvulling op de 5005-, 6000- en 9000-serie. Uiteraard wordt wederom gebruik gemaakt van de Uni-Q drivers van KEF. De luidsprekers worden zonder stands geleverd, dus in de meeste gevallen moeten deze erbij besteld worden. Een set 3000 luidsprekers kost $1500. Een set (twee stuks) stands kost $150. Een ander nieuwtje is het Instant Theater KIT200 System. Dit is een aanvulling op de welbekende KIT100. De ‘200’ is wat krachtiger dan de ‘100’. De prijs ligt op $3000.


AudioTechnica

Voor wie graag luistert naar exotische hoofdtelefoons, heeft Audio Technica een serie uit Japan naar Amerika gehaald en deze als de Import-Series gedoopt. De serie bestaat uit 15 modellen en varieert in modellen voor draagbare audio,  Dj-toepassingen en audiofiele hoofdtelefoons. Prijzen lopen van $119 tot $329.

EDITORS' CHOICE