ARTIKEL

Na muziek komt rust

René van Es | 13 oktober 2005

Audiofil maakt heel wat herrie met Triangle. In het donker en vooral met de Eagles en Diana Krall. Zo moet het mijns inziens niet. Maar er gloort hoop, Triangle komt beschikbaar in Nederland. Eindelijk zal ik ze in huis krijgen. Eerst klein, later mogelijk de grote jongens.

HiFi Home Cinema Show

Geen film wel veel muziekgenres bij de Audio Quartet waar Martin Logan met Bladelius elektronica speelt. De muziekkeuze en het enthousiasme van de importeur deden op zich al veel goed. Zelden zag ik iemand die na twee dagen beurs zo duidelijk genoot van zijn eigen set en zelfs met een brede glimlach op muziek uit eigen set liep op te ruimen. Tot op het laatst bleven zijn Martin Logan’s doorspelen.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo

Hitachi met mooie schermen in een duistere kamer. Ik zag, keek, bewonderde en liep verder.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo

Inakustik kennen we maar al te goed van de High End Show in Duitsland. Een wand voor kabels in blsiter verpakkingen en neergelegd de actieve interconnect en de actieve luidsprekerkabel. Je kunt bij Monitor, zoals het kabelmerk van Inakustik heet, terecht voor een heel betaalbare interconnect en voor dure Black & White kabels in het hogere segment. Nederland gaat na de VAD Show meer van het merk horen en er breder mee kennis maken, wat ik u brom.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Focal drukt de naam JMlab meer en meer naar achteren. Beginnend in de het dure segment waar beryllium de hoofdrol speelt. Ik luisterde naar de nieuwe Electra 1027 op YBA versterking en Micromega speler. Met hetzelfde gemak had de importeur Musical Fidelity neer kunnen zetten, ze hadden net de 3.5 CD speler en geïntegreerde versterker binnen. In uiterlijk veel lijkend op de 5 serie en de 5 CR.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Focal blijf ik mooi vinden en de tweeters zijn echt bijzonder. Zeker in de Be uitvoering maar ook in het segment waar allerlei andere materialen als aluminium en titanium de hoofdmoot vormen. Focal is langzaam maar zeker aan het groeien naar de status van enige serieuze concurrent van B&W. En vergis u niet wat een eer dat is.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Na muziek komt rust. Audio Classics pakte de Clearaudio’s uit. We schreven al eerder over de Ambient speler opgebouwd uit "Panzerholz" en aluminium. Panzerholz is keihard en vraagt speciale gereedschappen om het te bewerken. De Ambient heeft een meegeleverde motor sturing die voorheen alleen los te koop was bij Clearaudio.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Eigen ontwerp en ontwikkeling van Audio Classics is de Okki Nokki platenwasser. De goedkoopste in zijn soort en bijna net zo handig als kostbaarder familieleden.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Verder een ruime keuze aan accessoires van Clearaudio zoals klemmen, borstels, elementen en waterpasjes. Nieuw voor Nederland zijn meubels van Tabula Rasa. Massief hout, loodzwaar en ontworpen voor high end apparatuur. Past perfect is een klassiek interieur, minder goed in een design woonstulp. U verslijt het in ieder geval nooit.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Over klassiek interieur gesproken, bij HNNY trof ik van Tannoy de echte klassiekers aan met dual concentric unit. Maar ook de Fusion lijn die geleverd wordt met bruine frontdoekjes. Eindelijk eens geen zwart gecombineerd met een gefineerde kast. Slim gezien. De enorme stand oogde leeg terwijl hij vol stond met Tannoy, Rel en Onkyo.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo

Van Onkyo waren er ook de A-1VL en C-1VL, hoogwaardige digitale techniek in bescheiden doosjes. Niet vergeten heeft Onkyo een normale stereo versterker waar veel mensen naar snakken. Betaalbaar en handelbaar. Luistert naar type A-9211.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo

Even groot is de stand van Sennheiser, hoofdtelefoons rondom en nauwelijks luisteraars. Dat Elac in de enorme stand verborgen staat achter een gigantisch blok voor de hoofdtelefoons is jammer en verdient Elac niet. Zelfs ik ontdekte het bij toeval. Gemiste kans.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Bijna rond op de 2e verdieping vinden we nog Aspera Audio die samen met Multitrade acteerde. VPI, PS Audio en Metronome stond stil te pronken. PS Audio troffen we al bij diverse importeurs aan die dankbaar de "hotelstroom" reinigden of opnieuw genereerden via PS Audio. Herron hoorden we elders.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo

Aspera en Multitrade hebben onderhand een aantal producten die gerekend mogen worden tot de absolute top. Samen komen ze naar de VAD show en daar zal wel muziek spelen.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo

Wie boekjes zocht kon terecht bij Vi-Fi, HVT, FWD of Music Emotions. Wie software wilde scoren bij onze eigen High Fidelity Discs. En omdat de show veel drukker was dan de voorgaande jaren hadden we soms handen te kort om iedereen snel te helpen. Zelfs platen van boven de 60 euro per stuk vonden gretig aftrek. Omdat er gezorgd was voor aanbiedingen was er al een SA-CD met fluitconcerten van Mozart voor 6,50 euro. Ik scoorde hem pijlsnel.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Rest de begane grond. Daar Canton in een opstelling die niemand wil. Met een schakelpaneel staan de speakers op en boven elkaar. Teveel dingen in een te kleine ruimte. Ik heb niet eens kunnen ontdekken welke elektronica speelde. Kabels van Oehlbach, een indrukwekkend pakket overigens, waarin veel te vinden is voor beeld. Van Component tot DVI of HDMI, in vele lengtes verkrijgbaar.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Teac blijft een vreemde eend in de bijt. Teac ziet als enige kans om "setjes" aan te bieden en wat losse componenten, alles heel betaalbaar of zelfs goedkoop. Dan komt er heel lang niets tot je vele duizenden euro’s armer kunt worden met de Esoteric lijn van Teac. Super high end. Super duur en kosten nog moeite zijn gespaard. Vroeger kocht je redelijk betaalbaar een VRDS speler, nu resteert VRDS-Neo en de prijs een veelvoud geworden. Smeekbedes, ook van de importeurs aan Teac voor betaalbaar VRDS, hebben nog geen effect gehad. Helaas. Esoteric speelde niet onverdienstelijk met een paar grote Proac speakers aangestuurd met TacT versterkers.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Klapstuk van de show vormde Naim. Met neme een Naim CDX2, een NAC202, een NAP200, een Hi-Cap, wat kabel en een setje Naim Allae speakers en je bent zo maar "best sound of the show". Althans in mijn ogen. Ritmisch ijzersterk. Snel en dynamisch. Perfect in balans. Heeft niet wat een Levinson kan een aan Sophia, niet wat Esoteric kan aan Proac, ook niet BC Acoustics aan Plinius, of McIntosh. Maar de set vormt wel een eenheid die zeldzaam fijn speelt. Goede muziekkeuze ook, een glimlach als je binnenkomt en een glimlach als je weggaat. Eva Cassidy overtuigde mij genoeg om Phonologic de eer te geven de beste prijs/kwaliteit performance neer te zetten op deze show. Dat hun luisterruimte telkens overvol was gaf mij het gevoel heel wat medestanders daar te treffen.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

De show was gaaf, compleet en fijn om te bezoeken. Een show met echte muziek, aardige mensen, oprecht geïnteresseerde bezoekers en opmerkelijk veel (echt)paren. Importeurs zetten allemaal hun beste beentje voor en de stemming zat er goed in. Voor mij is Brussel in deze opzet een topper. Juist dat kleine en knusse maakt de sfeer zo goed. Net als het geluid in de kamers. Ik zag snoepjes en hoorde verrassingen. Genoot van muziek en van de gesprekken die ik kon voeren. Dat ik met zere voeten op zondagavond naar huis reed ben ik al vergeten, de show niet.


EDITORS' CHOICE