ARTIKEL

HiFi Show Brussel `05

Ren├ę van Es | 13 oktober 2005

Brussel is een heerlijke stad vol bezienswaardigheden en vol met restaurants waar je heerlijk kunt eten. Mits je een beetje de weg weet. Het eerste weekend van oktober is onderhand traditioneel gereserveerd voor de HiFi Home Cinema Show in het Sheraton hotel aan de Place Rogier.

Op een steenworp afstand van de binnenstad. Een centrum waar het de eerste zaterdag van oktober volop feest is met live muziek vanwege de "Nuit Blanc". Veel hebben we daar niet van gezien, des te meer van de plezierige beurs waar gezelligheid en samenwerking hand in hand gaan met goede muziek en schitterende installaties. Twee dagen beeld en vooral geluid. Met mijn gebruikelijke top-down benadering begint het bezoek op de 30ste verdieping, terwijl de overige bezoekers op de lagere verdiepingen beginnen te krioelen.

Het meest schitterende uitzicht over Brussel heb je bij Joenit. Al wordt de aandacht ras getrokken door een set Totem "The Wind" luidsprekers die op hoog niveau presteren via Einstein versterker en CD speler. The Wind is een opmerkelijke luidspreker die in de loop van zijn bestaan wat verbeteringen heeft ondergaan.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Opmerkelijk mede vanwege de keuze om twee middentoners toe te passen met een enkele woofer en een enkele tweeter. De muziekkeuze bij Joenit is onnavolgbaar en wisselt tussen klassiek, jazz, pop en zelfs techno. Dat trekt een groot publiek, wat graag blijft zitten om zich te laten verrassen en het ook op prijs stelt dat men bij Joenit alle vragen graag beantwoord zonder zich op te dringen. Dat is een binnenkomer.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo

Naast Joenit treffen we AND Benelux. Veel nieuws dit keer want van Dali is de complete Ikon reeks aanwezig. Een sterke aanbieding die begint bij 600 euro voor een set Ikon 1, 800 voor de Ikon 2, en kleine vloerstaanders voor 1000 euro de set. Te zien waren ook de Vokal centers uit de reeks, de subwoofers komen er nog aan. Wie investeert in een Ikon koopt de unieke tweeter techniek die een bandtweeter combineert met een dome. Ook in het kleinste model. Later die dag speelde men bij AND Benelux, mogelijk geïnspireerd door de buurman, ook de nodige techno muziek. En het was heerlijk om te zien dat 15 tot 17-jarigen stonden te genieten. De manier om de jeugd aan de hifi te krijgen. Vette pluim dame en heren van AND.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Meer nieuws is de NAD M-Series. Top apparatuur van NAD die de Silver Line gaat vervangen. Al snel leverbaar is de M55 multi speler, de M3 dual mono geïntegreerde versterker, de M15 THX multi channel processor/voorversterker en de M25 7 x 160 watt multi channel versterker van 50 kilo. De M-Serie groeit door met een DAB/FM tuner en een dedicated SA-CD/CD speler.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Voor liefhebbers van design en beeld heeft AND Benelux de verbeterde Minipod SE, met een kevlar mini woofer, die naast het betere conus materiaal een grotere magneet heeft gekregen. Beeld van een NAD LCD scherm. Nog net niet klaar voor de show het nieuwe 40" scherm, geschikt voor HD TV, drie tuners, HDMI en DVI interface, Samsung top LCD en een geheel metalen behuizing.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Transtec verrast met Quad elektrostaten die de huidige modellen opvolgen. Technisch nagenoeg gelijk, uiterlijk in ├ę├ęn woord AF. Er is uit oogpunt van binnenhuis architectuur geen reden meer om Quad elektrostaten af te wijzen. Het heeft even geduurd, maar zelfs onze Britse vrienden hebben door hoe je geluid presenteert. Ze luisteren naar de naam 2905 en 2805. Zijn iets duurder dan de huidige modellen, maar Transtec mag ze zo komen brengen. Wie weet met daarbij een set 909 mono blokken. Quad heeft nog wat meer te bieden aan conventionele luidsprekers met de uitbreiding van de 11L lijn naar surround systemen met de 11L Light.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

En is Quad niet uw keuze, Wharfedale is vanaf nu verkrijgbaar in Nederland via Transtec. In Belgi├ź is dat al langere tijd het geval. Zeer fraai zijn de Wharfedale subwoofers in de grotere klasse. En zeer fraai is de afwerking van de modellen. Grote vloerstaanders voor 1200 euro in lak uitvoering, doe het maar na. Tenslotte staat er wat bescheiden Audiolab neergezet. De re├»ncarnatie van het beroemde merk dat een nieuwe kans heeft naast TAG McLaren. Met een stuk vriendelijker prijskaartje.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Lager, op de 27ste verdieping kom ik eerst bij Clofis. Daar staan Duevel luidsprekers met hun bijzondere vormgeving. Rondomstralend en aangestuurd met CEC en Audiomat elektronica. CEC is genoegzaam bekend, Audiomat levert sterk ondergewaardeerde Franse buizenversterkers die meer aandacht verdienen. Het is in de suite van Clofis kruip door sluip door wat luisteren lastig maakt.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo

Dat gaat niet op voor de buurman die Vienna Acoustics Beethoven Baby van zich laat spreken op gloednieuwe Atoll elektronica. Een opname van Mary Black en later het mooie "I love Paris" van Helen Merrill & Gordon Beck zet de luisteraars niet op hun kop maar plakt ze wel aan de stoel. Meer dan fraai en meer dan muzikaal.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Dat is tevens het geval bij Audiac al is het prijskaartje daar totaal anders. Ayre SA-CD speler met Mark Levinson versterking en Wilson Audio Sophia luidsprekers zet een stage neer met de SA-CD opname "Caf├ę Blue" van Barber die indrukweekend dicht bij een podium komt. Breed, hoog, en vooral diep. Zelden hoorde ik zo goed de ware aard van Levinson. De Ayre schijnt inmiddels als SA-CD speler een ware rage te worde.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

De luisterruimte was op zich beperkt maar dat leverde geen bezwaar voor Wilson. In een rek trof ik bij Audiac Chapter elektronica. Niet goedkoop, 4900 euro voor een 2 x 200 watt geïntegreerde versterker, 6800 voor een voorversterker en 7000 voor een eindversterker. Als het innerlijk heeft wat het uiterlijk doet geloven, dan staat er een beest van een product.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing


EDITORS' CHOICE