ARTIKEL

Een verdieping lager

René van Es | 13 oktober 2005

Terrazzo Art Fidelity had zijn "stenen" modellen naar de 27ste verdieping gebracht. We luisterden naar de kleine Extrema Vaganza en een eigen versterker ontwerp van TAF. Ik wed dat heel wat mensen gezocht hebben naar een verborgen subwoofer, niet in staat te geloven dat het ABS systeem van TAF zo diep laag uit een dergelijk bescheiden formaat kan halen.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Inovis zet versterkers neer van Advance Acoustic. Ontworpen in Frankrijk, gebouwd in China. Met een uiterlijk waar de concurrent van zal schrikken. En een prijskaartje wat een dealer deed opmerken: "ze zetten de dealer inkoopprijs neer". Wat niet waar is, maar wie gelooft in kilo’s versterker, met een vette ringkern, met vergulde connectoren, imitatie WBT’s, perfect gespoten kast, indrukwekkend front en 2 x 65 watt voor 399 euro?

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Grote broer MAP 303 van 2 x 100 watt is maar 699 euro en voor 849 euro heeft u een type MAP 303 DA met ingebouwde d/a converter en meer digitale techniek. Dat belooft wat. Van hetzelfde merk heel betaalbare luidsprekers en van Conrac LCD en plasma TV’s. We gaan zeker Advance Acoustic thuis proberen want de drukke stand was niet de plek om alles te horen. En het productpalet was nog niet compleet met de IFA net achter de rug. Een versterker die klaar is voor de Apple iPod moeten we nog even op wachten.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Elipson is een stuk duurder dan Advance. Veel Vifa ring domes te zien en eigenzinnig uiterlijk. Een soort mengeling van vroegere types van B&W en Cabasse. Netjes afgewerkt. Hoe ze klinken? Gewoon goed, maar ik bleef niet aan de stoel plakken. En ja hoor, binnen de reeks van 30 modellen staat nog steeds de 1303.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo

Verder op deze verdieping Monitor Audio luidsprekers, Ortofon elementen, Fujitsu Siemens plasma en LCD schermen. Al dan niet spelend of in een statische display. Snoepje om te zien (en te horen) binnen de Radius reeks van Monitor Audio. Luidsprekers voor wie wel kwaliteit wil maar niet bereid is het hele huis op zijn kop te zetten.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo

Van de 27ste naar 3de is maar een wipje met de lift en een heel eind via de trap. Daar beneden pakt Eurogram uit met een Europese primeur van Von Schweikert de VR4SR. Er achter hangen ze primeur nummer twee, de Kronzilla SX dubbel mono eindversterker. 2 x 50 watt klasse A in hybride vorm met Mosfet en KR buizen. Dan Herron voorversterker en phono stage. Tenslotte een Pluto draaitafel afgewisseld met een Helios, pardon het heet nu EERA, Stargate CD speler. Kabels allemaal Cyberlight van Harmonic Technology. En stroomvoorziening via PS Audio op de voorversterkers.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

Voor de setprijs moet het indrukwekkend zijn en dat is het ook. Vooral als we een stukje van The Weavers voorgeschoteld krijgen. Waarmee, net als bij iedereen, bewezen is dat de luisterruimtes in het Sheraton eigenlijk heel erg goed zijn. Geen typisch beursgeluid maar echte kwaliteit. Zowel plaat als CD weten te overtuigen. Voor de kleinere beurs en kleiner behuisden zette Eurogram een tweede set neer. Stoelen draaien en opnieuw luisteren, iets waar ik niet aan toekwam.

HiFi Home Cinema Show (c) Xingo (c) Xingo (c) Xing

I.H.T. Services bewees opnieuw dat Sphinx niet dood is maar springlevend. Het werd omgeven door Dynaudio, Halcro, Siltech, Kemp en het schone maar niet spelende Mimetism. Wauw wat een uiterlijk heeft dat. Met navenant prijskaartje dat wel. Een demo die ik zag en beluisterde via Dynaudio luidsprekers viel tegen, Patricia Kaas op DVD in het diep donkerbruin. Dat had best fraaier gekund met iets meer aandacht. I.H.T. is groot en vooral in Frankrijk een hoofdrolspeler. Dan moet je dat ook waarmaken. Demo’s met Halcro betekende wachten voor een gesloten deur en daar heb ik een hekel aan. Dus liep ik door.

HiFi Home Cinema Show

HiFi Home Cinema Show

De buurman bracht Melody, Plinius en BC Acoustics en nog wat losse flodders. De kast van BC Acoustics is groot maar oh zo fraai. Prima geluid dat boeide van de eerste tot de laatste noot. De reeks van Plinius is met de afgeronde fronten heftig te noemen. Het product pakket neemt ook flink toe als ik telde wat er zoal verkrijgbaar is. BC Acoustics en Melody zijn nog niet in Nederland, Plinius wel, daar moet u eens naar gaan kijken.

HiFi Home Cinema Show

Dan muziek en connectie materiaal bij Nutters Audio en WBT. Veel muziek ging over de toonbank, net als nuttige accessoires. Gerrit Nutters heeft een neus voor handige dingen en als je Gerrit spreekt komt altijd WBT ter sprake. Hij heeft de WBT originelen, de Chinezen de namaak van soms bedenkelijke tot ronduit slechte kwaliteit.

HiFi Home Cinema Show

Pioneer is zonder twijfel heer en meester op beeld gebied. Hoe hard men het geluid ook zette in de ruimte, het beeld bleef altijd op de voorgrond. Elektronica is voordelig en voorzien van alle snufje en mogelijkheden, toch bleven de meeste bezoekers meer gefascineerd door HD TV demo’s, ondersteund door de immer inspirerende product manager van Pioneer Benelux Frank van Leuvenhaven.

HiFi Home Cinema Show

Recht tegenover het geweld van Pioneer speelt Atoll en JM Reynaud. Met aanwezig Emmanuel Debreuil van Atoll en de familie Reynaud (Jean Marie, zijn vrouw en zijn volwassen zoon). Veel klassieke muziek en veel rustige jazz en pop. Jean Marie toverde met al zijn speakers een familie relatie voor die net zo hecht is als zijn eigen familie.

HiFi Home Cinema Show

Hoe groter de kast hoe indrukwekkender, maar niet "anders". Wat een filosofie aangeeft. De meeste eenvoudige Twin van 750 euro het paar maakt net zo goed muziek als de Offrande. Grappig dat ik de Offrande het toppunt van schoonheid en design vind, terwijl mijn collega het met afschuw bekijkt. Eens waren we het wel over Atoll. Goed, degelijk en een gestroomlijnd uiterlijk. Heel langzaam groeit Atoll in Nederland. Volkomen terecht en met JM Reynaud….. heerlijk.

HiFi Home Cinema Show

Zakken naar de tweede. Daar staat Vincent. Met een enorme luidspreker die ik oerlelijk vind. Maar al in forse hoeveelheden is besteld. De prijs is verrassend laag voor zoveel speaker. Horen konden we hem helaas niet. Naast deze LS-310 van 1550 euro het stuk zijn er meer Vincent speakers verschenen. En meubels van Vincent.

HiFi Home Cinema Show

Een primeur was de SV-122 receiver, die zo nieuw is dat niemand er iets over wist te vertellen. Ook nieuw een SV-123 stereo receiver van 800 euro. Een SA-31 hybride voortrap en een SP-331 2 x 50 watt puur klasse A stereo hybride versterker. Voor 1450 euro te koop. Vincent is een speler in een markt waar kwaliteit een belangrijke rol speelt naast de bescheiden prijs. Dat het pakket groeit, ook in kabels, is te danken aan de goede naam en de service die de importeur weet te bieden.

HiFi Home Cinema Show


EDITORS' CHOICE