ARTIKEL

Jamo - Sony - Samsung - JVC

Redactie HiFi.nl | 15 september 2005
Jamo

Bij de stand van Jamo werden we verrast door een speaker met open baffle en twee gigantische woofers. Helaas werden deze modellen niet gedemonstreerd en hebben we er ook niet meer informatie over. Het zag er wel spectaculair uit en een foto hebben we er wel even van gemaakt.

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (


Sony


Sony presenteerde zich vooral met een aantal op de lounge hype geinspireerde ‘life style’ opstellingen. Hiervoor werd een gigantische hal ingezet en diende men zich een weg te banen door een bos van zwarte stofstroken die aan het plafond waren bevestigd. Zo kwam men van het ene in het andere sfeertje en kon men al zittend of liggen relaxen in loungestoelen , genietend van muziek uit de vele portable produkten van het merk. Een oase van rust en relaxtheid dus hier en een gedruft en origineel statement. Ook presenteerde het merk een nieuwe slogan.

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (


Samsung


Het wordt duidelijk bij een bezoek aan deze beurs, dat Samsung zo ongeveer de marktleider is als het gaat om innovatie. Het lijkt of dit merk werkelijk ALLE mogelijke soorten consumer-produkten maakt die ooit zijn verzonnen. Grootste publiekstrekkers waren het 102" plasma scherm van deze fabrikant (alleen gebruikt voor demonstratie, is [nog] niet te koop) en hun 80" model, dat nog steeds GIGANTISCH oogt. Beide schermen toonden prachtige beelden in 1920 x 1080 resolutie en hadden nog een zeer goede beeldkwaliteit ook. Ook Joe Kane was aanwezig om ‘zijn’ Samsung SP-H700AE en SP-H800BK DLP projectoren te tonen. Deze modellen zijn in samenwerking met deze beeld-goeroe ontwikkeld. Een ander nieuwtje waren de ‘short-neck’ CRT toestellen, die naar mijn idee echter meer mosterd na de maaltijd zijn met zo’n groot aanbod van LCD en Plasma displays. Zoals Samsung betaamd werden er zelfs back-lit CRT en back-lit DLP-toestellen gedemonstreerd.


JVC

Bij JVC heel veel aandacht voor de camcorders, die ze ook in HD-formaat leveren. Meest interessant voor ons was echter hun 4K ‘U-HDTV’ (Ultra High Definition) D-ILA projector (met een resolutie van meer dan 4000 x 2000 pixels!!), die door middel van 4 SDI links was aangesloten op een server die ook beelden toonde die in dergelijk hoge resoluties waren opgenomen! Het resultaat was letterlijk adembenemend. Er was veel gegrinnik te horen uit het publiek, dat in ongeloof staarde naar de werkelijk haarscherpe plaatjes, die op een zeker 12 m breed scherm werden getoond op kijkafstanden van enkele meters. Alsof je zo een andere wereld instapt... Ook de high-definition beelden (‘slechts’ 1920x1080) waren echter prachtig (Van Helsing trailer). Ik denk dat JVC en Sony met hun LCOS-achtige technieken beiden de troeven in huis hebben om DLP te verslaan als het gaat om hoge resoluties en lichtsterkte.


EDITORS' CHOICE