ARTIKEL

IFA Berlijn

Redactie HiFi.nl | 15 september 2005

Overige IFA 2005 verslagen:

 

De enige importeur die zich staande heeft weten te houden in het geweld van fabrikanten die groots uitpakken op deze IFA is Audio Reference. Deze Duitse importeur zit al velen jaren in het vak en heeft een prachtig arsenaal aan producten en merken. Kijkend over de stand zien we talloze Sonus Faber modellen inclusief het topsegment, in de vorm van de Stradivarius. Ernaast vinden we het prototype van de binnenkort aan te kondigen DSP3100 DSP monitor van Meridian. Als vervanger van de huidige DSP 33, staat deze 2-weg monitor op een Meridian Controller werkelijk de sterren van de hemel te spelen.

Ook nieuw van Meridian-Audio zijn de Faroudja native HD FDP-DILA1080pHD projector en DVP1080 scaler waarmee de net besloten samenwerking van Faroudja en Meridian is beklonken. De projector die gebaseerd is op D-ILA techniek van JVC is flink onderhanden genomen door niemand minder dan video expert William Phelps. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de prestaties van deze projector voor de prijs wat tegenvielen. Op het gebied van noviteiten bood Audio Reference in samenwerking met Final de introductie van de nieuwe Final 400 in een home-cinema opstelling, die erg open klonk, zoals we van Final gewend zijn, maar met meer body dan de lagere series.

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

Natuurlijk mocht ook Velodyne niet ontbreken op de stand van deze importeur. We vinden hier verschillende noviteiten, waaronder alle nieuwe custom-kleuren voor de Digital Drive serie. Deze kleurstellingen kunnen op speciaal verzoek bij de dealer worden besteld en bieden net even die speelse variatie! Belangrijker hier is dat de SMS-1 voor het eerst aan het publiek in Europa wordt gepresenteerd. Deze parametrische equalizer bevat alle technologie van de digital drive subwoofers en brengt deze naar de consument om voor iedere subwoofer gebruikt te kunnen worden bij het optimaliseren van de laagweergave. Natuurlijk levert deze Amerikaanse subwoofergigant ook een bijdrage aan de ‘million dollar setup’ die het blad Audio speciaal voor de IFA had neergezet. De rijen waren dan ook erg lang, maar de setup was er dan ook één die maar zelden voorbijkomt. Audio Reference heeft maar liefst twee Velodyne 1812 subwoofers voor deze set ter beschikking gesteld.


Acoustat

Interessant genoeg om te vermelden is de stand van Acoustat, die bekend staan om het maken van full-range elektrostaten met lage gevoeligheid. Dit merk heeft een doorstart gemaakt met een aantal nieuwe modellen, die in China worden geproduceerd. Bij een luistersessie (onder toegegeven zeer slechte omstandigheden), moesten we echter concluderen dat dit geluid niets meer had te maken met het eens zo extreem competente Acoustat van weleer. Grappig detail was dat de klank wat weg had van een Apogee, maar dan een slechte. Teleurstelling dus...


HDTV

Deze editie van de IFA schreeuwde de woorden ‘HIGH DEFINITION’ over de gehele beurs. Alles stond in het teken van HD, want voor het eerst werden hier de ‘native-HD’ (echt HD, dus met een resolutie van 1920x1080 pixels) LCD en plasma panelen aan het publiek en de vakpers getoond. Vooruitstrevende fabrikanten lieten het neusje van de zalm zien op beeldgebied, met de nieuwste films op HD-materiaal inclusief protypes van de Blu-ray en HD-DVD spelers, hoewel het Blu-ray kamp hier het meest vertegenwoordigd bleek te zijn. En voor de echte primeur, de 4K oftewel ‘Ultra’-HD presentatie van JVC.

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (


Sharp Aquos

Bij binnenkomst op de IFA vallen we direct in de eerste verbazing: een 65" LCD scherm met een resolutie van 1920 x 1080, oftewel native HD. Iets wat we vorig jaar eigenlijk nog niet hadden verwacht, staat hier al in volle glorie te spetteren. De demonstratie in HD op de stand is uiterst overtuigend en terugkijkend hebben we weinig presentaties gezien op het gebied van flatpanel displays die deze beeldkwaliteit hebben laten zien. De Aquos schermen laten mij uitkijken naar het moment dat deze op de markt zullen worden gepresenteerd.


Porsche Design

Ook Porsche laat zich voor het eerst horen op de audio-markt. De consumenten-elektronica had men al betreden in een samenwerking met Siemens, waarbij destijds een complete lijn voor de keuken werd ontwikkeld. Nu vinden we de vormgeving wederom in een samenwerking terug. Verschillende prototypen van portable radio’s en CD-spelers, maar ook andere draagbare media vinden we terug op de stand. De eigentijdse vormgeving zorgt wederom voor een statement en naast al dit moois staat een Porsche GT als een prachtig fotomodel te wachten totdat ik de sluiter indruk... Gevangen!

IFA 2005 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (


EDITORS' CHOICE