ARTIKEL

Top 10 film

Michel Hazen | 25 augustus 2005

De Top 10 van Michel HazenThe English Patient
Anthony Minghella
 
Van regiseur Anthony Minghella komt dit meesterwerk waarvoor je wel even moet gaan zitten. Ondanks een gebrek aan ‘vaart’ in deze film vind ik de sfeertekening prachtig. Net zoals Juliette Binoche.

genre: Oorlog/drama
beeld/geluid: Voldoende
formaat: DVD-Video

 

 

De Top 10 van Michel HazenThe pianist
Roman Polanski
 
De hand van Roman Polanski is duidelijk herkenbaar in de film waarin Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) de verschrikkingen van het joodse getto in Warschau overleeft in contrast met zijn vrienden en familie die vermoord worden. Zeer aangrijpende film, geen lichte kost en in de categorie van ‘Schindler’s List’. Zeer indrukwekkend.

genre: Oorlog/drama
beeld/geluid: Goed
formaat: DVD-Video

 

 

De Top 10 van...Patrick vd BerghStar Wars deel 1 t/m 6
George Lukas
 
Je vind het geweldig of je vind het helemaal niets. Weinig SF films polariseren zoals de Star Wars reeks. George Lukas weet de clichématige strijd tussen goed en kwaad (a.k.a. ‘the dark side’) over 6 delen te spreiden. Als je een slecht formulerende tuinlaaf als wijs man neer weet te zetten (master Joda) ben je goed bezig. Behalve de special effects ook op geluidstechnisch gebied een trendsetter.

genre: SF
beeld/geluid: Uitstekend (AC3 THX)
formaat: DVD-Video

 

 

De Top 10 van Michel hazenDas boot – director’s cut
Wolfgang Petersen
 
Met een uur extra materiaal is vooral deze versie subliem in het neerzetten van de sfeer die op de Duitse U-boten aanwezig is geweest. Van totale verveling naar doodsnood en weer terug. Het zou echt briljant zijn als ooit behalve beeld en geluid ook nog eens geur zouden kunnen toevoegen. De spectaculaire geluidseffecten in deze versie houden je zeker wakker.

genre: Oorlog/drama
beeld/geluid: Uitstekend (DTS)
formaat: DVD-Video

 

 

De Top 10 van Michel hazenShrek 2
Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon
 
Amusement voor het hele gezin: mijn dochter van 6 hoort graag de Nederlands gesproken versie, zelf kijk ik altijd de engels gesproken versie ZONDER ondertiteling. Veel visuele en verbale grappen die nog lang niet vervelen. Echt leuk.

genre: Animatie
beeld/geluid: Goed
formaat: DVD-Video

 

 

De Top 10 van Michel hazenPhone Booth
Joel Schumacher
 
Colin Farrell verandert van een arrogante patserige bluffer binnen anderhalf uur tot normale proporties door het opnemen van de telefoon in een telefooncel op straat. Door de eenvoudige decor setting, snelle dialogen en suspense een boeiende film.

genre: Thriller
beeld/geluid: Goed
formaat: DVD-Video

 

 

De Top 10 van Michel hazenThe Commitments
Alan Parker
 
Film over het realiseren van je droom. De droom van Jimmy Rabbite is het maken van soulmuziek in de achterstandswijken van Dublin. Soul met een Iers accent.

genre: Documentaire/muziek
beeld/geluid: Goed
formaat: DVD-Video

 

 

De Top 10 van Michel HazenFesten
Thomas Vinterberg
 
101 minuten lang met plaatsvervangende schaamte op de bank gekluisterd zitten. ‘Het zal toch niet waar zijn?’, ‘Kan niet’, ‘Neee….’. Thomas Vinterberg neemt je me naar de duistere geheimen van een op het eerste gezicht keurige familie.

genre: Drama
beeld/geluid: Matig
formaat: DVD-Video

 

 

De Top 10 van Michel HazenThe Shawshank Redemption
Frank Darabont
 
Tim Robbins en Morgan Freeman in een verhaal van Stephen King, goed voor 7 oscar nominaties. Meesterlijke film over het overleven in een gevangenis door een bankier die uiteindelijk resulteert in een meesterlijke ontsnapping.

genre: Drama
beeld/geluid: Voldoende
formaat: DVD-Video

 

 

De Top 10 van Michel HazenEric Clapton – One more car, one more rider
 
Goed geregistreerd concert van Eric Clapton waarbij alle goede nummers de revue passeren. Opvallend goede geluidsopname (DTS).

genre: Concert/muziek
beeld/geluid: Uitstekend (DTS)
formaat: DVD-Video


EDITORS' CHOICE