ARTIKEL

Film top 10

Luc van Gaans | 19 mei 2005

Luc van GaansThe Shawshank Redemption
Frank Darabont

Misschien geen filmklassieker pur sang, maar wel een schitterend verhaal met een geweldige ontknoping. De film levert het ultieme rechtvaardigheidsgevoel op en verveelt me nooit. Omdat ik hem al zo vaak gezien heb is het mijn nummer 1 film.

genre: speelfilm
beeld/geluid: sfeervol
formaat: DVD


Luc van GaansLe Fabuleaux Destin D`Amelie Poulain
Jean-Pierre Jeunet

Schitterende muziek, prachtige kleuren, mooie special effects, maar bovenal een ontroerend Leuk en mooi verhaal. Na het zien van Amelie ben je verliefd op Audrey Tautou en Parijs. Mijn vrouw speelt de filmmuziek van Yann Tierssen op de piano. Heerlijk.

genre:
speelfilm
beeld/geluid: uitzonderlijk
formaat: DVD


Luc van GaansMagnolia
Paul Thomas Anderson

Lange film (3 uur), maar met een opbouw om U tegen te zeggen. De film boeit van begin tot het eind. Vooral de scène dat de hele cast meezingt met hetzelfde liedje is bijzonder. Ga ervoor zitten, Magnolia is geweldig.

genre: speelfilm
beeld/geluid: goed
formaat: DVDLuc van GaansPulp Fiction
Quentin Tarantino

Ik ben wel een enorme liefhebber van Tarantino. Pulp Fiction is de allerbeste. Bijzonder sterke verhaallijn. Tarantino brengt de absoluut zieke geest van sommigen en onverbiddelijke criminaliteit als wetenschap en entertainment.

genre: speelfilm
beeld/geluid: fantastische muziek
formaat: DVD


Luc van GaansKill Bill 1 en 2
Quentin Tarantino

Net als Pulp Fiction een meesterlijke film. In deze twee delen laat Tarantino zien dat hij zijn huiswerk wel heel goed doet voor hij gaat filmen. Veel spektakel en prachtige beelden.

genre: actie
beeld/geluid: fantastische muziek
formaat: DVDLuc van GaansSchindler`s List
Steven Spielberg

De beste oorlogsfilm ooit. Laat tot in de kern zien hoe gruwelijk de mensheid kan zijn, maar ook hoe je als individu het verschil kan maken. Erg goede keus om zwart-wit beelden te gebruiken. Meesterwerk van Spielberg.

genre: oorlog
beeld/geluid: zeer passend
formaat: DVDLuc van GaansDer Untergang
Oliver Hirschbiegel

Bijzonder indrukwekkende film van Hitler´s laatste dagen in zijn bunker. Laat de oorlog en zijn leiders in al zijn waanzin zien. Bruno Ganz benadert Hitler angstaanjagend goed en had daarom een Oscar moeten krijgen.


genre: oorlog
beeld/geluid: goed
formaat: DVD


Luc van GaansQuest for the Holy Grail
Monty Python

Hilarische film met hilarische scènes, Monthy Python op zijn allerbest. Ik vind dat zelfs Life of Brian daar niet aan kan tippen. Overigens is de Adventure game van de film eveneens een schitterende bezigheid. 

genre:
humor
beeld/geluid: goed
formaat: DVD
Luc van GaansLord of the Rings trilogy
Peter Jackson

Als filmliefhebber kan ik het niet maken om LOTR niet in de top 10 te zetten. En eerlijk is eerlijk, het zijn fantastische films. Cinematografisch gezien het beste dat tot nu toe is gemaakt. Ook de extra´s op de DVD´s zijn erg leuk.

genre:
fantasie
beeld/geluid: uitzonderlijk
formaat: DVDLuc van GaansKops
Josef Fares

Zweedse humor blijkt erg leuk te zijn. Na het zien van de openingsscène weet je dat er een creatief regisseur mee bezig is geweest. Een favoriet geweest op het Rotterdams Filmfestival maar nu ook bij mij in huis.

Genre:
humor
beeld/geluid: goed
formaat: DVD


EDITORS' CHOICE