ARTIKEL

De top 10 van...Luc

Luc van Gaans | 19 mei 2005

Vanaf deze week zal iedere week één van onze auteurs zijn persoonlijke top 10 op het gebied van muziek en film publiceren. Vandaag wordt het spits afgebeten door software auteur Luc van Gaans.

 

Luc van GaansThe Beatles - Revolver

Als groot fanaat moeten de eerste 3 plaatsen van mijn top 10 wel door de Beatles worden ingevuld. In mijn ogen is Revolver het meest vernieuwende Beatles album. Bevat klassiekers als Eleanor Rigby, Tomorrow Never Knows en I`m Only Sleeping.

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd/lp

  
Luc van GaansThe Beatles - Abbey Road

Meesterlijk laatste Beatles album dat werd gemaakt in de situatie dat de heren elkaar zakelijk en privé in de lange haren waren gevlogen. Legendarisch mooie medley op de B-kant met ontroerend mooi slot. Het zebrapad heb ik al talloze malen overgestoken…

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd/lp

  
Luc van GaansThe Beatles - A Hard Day`s Night

De ultieme Beatles muziek waarmee ze als jonge moptops beroemd zijn geworden. Staat bol van frisheid, authenticiteit, hitpotentie en dynamiek. Samen met de nummers 1 en 2 van mijn top 10 de perfecte representatie van (slechts) 7 jaar Beatles-muziek.

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd/lp

  
Luc van GaansPaul van Kemenade Quintet & Guests - Mo`s Mood

In mijn studententijd speelde ik in diverse workshops met Paul van Kemenade. Paul heeft mijn oren geopend ten aanzien van de meest uiteenlopende muziekstijlen. Mo’s Mood is superlyrisch, hartverscheurend en muzikaal ‘onaards’. Geen grootse cd-klank, maar nostalgie ten top.

klank: matig
genre: jazz/geïmproviseerd
formaat: cd

  
Luc van GaansCharlie Haden & Carla Bley - The Ballad of the Fallen

Fantastische instrumentale cd met ‘uitgearrangeerde geïmproviseerde muziek’. Heel kleurrijk, avontuurlijk, maar bovenal ijzingwekkend mooi. Heel erg vaak gedraaid tijdens mijn studententijd en net als Paul van Kemenade erg inspirerend. Hoogtepunt is Silence, schitterende opbouw en climax.

klank: goed
genre: jazz/geïmproviseerd
formaat: cd


Luc van GaansJohn Lennon - Plastic Ono Band

Beste post-Beatles album van een ex-Beatle. John Lennon is al zijn lyriek, melancholie, romantiek en grilligheid. Wat is het toch ongelooflijk erg dat hem het leven zinloos is ontnomen op 8 december 1980. Bedankt, John Lennon, voor al je prachtige momenten.

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd/lp


Luc van GaansRadiohead - OK Computer

Mooiste jaren 90 cd van de beste popgroep van het laatste decennium. Hét bewijs dat ook hypersuccesvolle creativiteit mogelijk is tussen alle commerciële en waardeloze meuk die de muziekmarkt bevuilt. Paranoid Android is absoluut de moderne Bohemian Rhapsody, schitterend gewoon.

klank:
zeer goed
genre: popmuziek
formaat: cd

  
Luc van GaansElvis Costello & The Brodsky Quartet - The Juliet Letters

Elvis Costello steekt zijn muzikale nek uit en komt met schitterende cd’s. Deze plaat is een prachtige brug tussen de klassieke wereld en de popwereld van Costello. Verbluffende arrangementen, innemende zang, maar vooral een ‘haute cuisine’ aan melodieën. Eet smakelijk!

klank: goed
genre: klassiek/pop
formaat: cd

  
Luc van GaansChet Baker - Memories

Chet aan de methadon, op tournee in Japan, begeleid door tranentrekkend bassist Heijn van de Geijn. Zijn mooiste live opnames ooit, zo kort voor zijn overlijden. Ik krijg rillingen van ‘Almost Blue’ en van de trompetsolo op ‘Portrait in Black & White’.

klank: goed
genre: jazz
formaat: cd

  
Luc van GaansNueva Manteca - Afrodisia

Spetterende Mediterrane jazz van bloedeigen bodem. Deze cd heb ik digitaal grijs gedraaid en ik werd een definitief bewonderaar van mijn toenmalig trompetleraar Toon de Gouw. Hij speelt een gruwelijk mooie solo op ´Leaving´ maar ook op het titelstuk.

klank: goed
genre: latin
formaat: cd  


EDITORS' CHOICE