ARTIKEL

Kharma - Wavac - Melody - Pluto - VAC -Sun - Chord - Behold

René van Es | 19 mei 2005

Maak me gek, maak me gek. Een versterker van 315.000 audio gekoppeld aan Kharma Mini Exquisite luidsprekers. Met een Lindemann SA-CD speler als bron/voorversterker of een Symposium draaitafel als analoge bron. Hebben we het nog wel over iets dat het geld waard is? Ja, helaas voor iedereen die het geld niet heeft, kunnen we niet anders stellen dan dat de Wavac SH-833, met direct heated triode single ended 833 buizen, een klap in ieders gezicht is. Op de Kharma’s, en laten we trots zijn op dit Nederlandse product, zong Eva Cassidy niet als een engel maar als de heilige maagd zelve. We kennen de stem van Eva, althans dat dachten we, tot zij haar keel vanaf vinyl liet reproduceren in de kleine luistercabine.

High End 2005 (c) Xingo

Ongekend de emotie, de impact van de stem, het kippenvel dat op de armen van René Smit verscheen. Geen woord wisselden we over laag, midden of hoog. Het was in één woord overweldigend het beste geluid van de show en alles wat we erna nog hoorden bleek eerder gewoontjes dan in enige mate opwindend. Gelukkig maar dat WOD Audio pas op dag vier aan de beurt was. De opstelling was krankzinnig met de vele kastjes, voedingen, geïntegreerde netspanningfilters etc. Het uiterlijk even krankzinnig. Opmerkelijk de aanwezige ontwerper (?), die geen woord Engels, laat staan Duits of zelfs maar Frans sprak, en zich bediende van een nauwelijks charmante dame die met het woordenboek in de hand drie woorden kon mompelen. Het maakte allemaal niet uit. Het was krankzinnig, mogelijk eerder kLankzinnig goed wat hier werd bereikt. Hoe hard wij ook gaan sparen wij zullen het niet kunnen kopen en dat bedroeft ons zeer. We worden nooit meer de oude en gaan met vrees in de benen richting huis. Eva komt bij ons de kast niet meer uit na de demo in München.

Tja, na Wavac toch doorbijten en naar Melody buizenapparatuur. Een omvangrijke lijn die afkomstig is uit Australië en deels wordt gemaakt in China. Voor Europa is er een Franse distrubiteur, iets wat het succes zeker in de weg staat want de man spreekt ook al geen Engels of Duits. Jammer want de demo was prima. En de producten zien er goed uit met intern onder meer Jensen condensatoren. Het is tevens betaalbaar spul met prijzen die starten op 1290 euro voor een geïntegreerde versterker met 6L6 buizen. Natuurlijk te vinden in de lijn van Melody 2A3, KT88 en 300B. De opmerkingen in de wandelgangen, dat Melody nogal wat kopieerde van anderen en patenten zou schenden, namen de glans enigszins weg.

High End 2005 (c) Xingo

Meer Nederlands faam met Eddie Driessen, die onvermoeibaar Pluto platenspelers draaiend hield. Hij combineerde ze met Duelvel Jupiter rondomstralende hoorns en VAC versterking. Echt mooi is dat Pluto spul en zo tot in de kleinste details geperfectioneerd. Eddie deed alles wat de bezoekers vroegen, zelfs draaien zonder puck of ring om de plaat, en hij bleef aardig ondanks de volkomen misplaatste opmerking van een Duitser die: “het ineens muzikaler vond”. Hou het maar bij de puck en ring Eddie, je hebt gelijk wat ons betreft.

High End 2005 (c) Xingo

Hoe fout ga je ook als je speakers wilt introduceren en zelf al verkondigt dat dit type niet past en klinkt in de ruimte en je zet het toch neer? Vraag het aan Sun Union Audio die er de plank mee mis sloeg. Geen mooi stereobeeld en veel te veel laag. Derhalve geen echte indruk, wat jammer is want (ook in de wandelgangen) vernamen we dat Bert Fruitema een dag eerder zeer gecharmeerd was van een kleiner type dat aan onze neus voorbij ging.

High End 2005 (c) Xingo

Combineer Chord met Vivid Audio luidsprekers en draai “House of the flying daggers”. Je gaat uit je dak zelfs in stereo. Chord heeft een gigantische muziekserver waarvan we de prijs maar niet eens vroegen. De Choral serie zagen we in zwart, mat zilver en chroom. Vooral de zwarte uitvoering heeft iets chiques.

High End 2005 (c) Xingo

High End 2005 (c) Xingo

Tenslotte twee losse digitale flodders. North Star Design heeft zijn dac opgewaardeerd tot de Extremo. Nieuw daarin in de Crystal CS8416 receiver chip, Nextgen aansluitingen, Analog Devices AD1896 upsampler en twee Texas PCM1792 converter chips. Hij speelde met regelmaat op Ayon en Lumen White. En dan Behold die met de PSD192M een heel mooie box uitbrengt waarin het signaal van een pickup element wordt omgezet naar digitaal en/of analoog wordt versterkt. Een keur aan keuzes is te maken voor het instellen van de gevoeligheid voor zowel MM als MC. Via een digitale uitgang is het signaal af te nemen op 192/96/48 kHz, 24 bits. Via Toslink, cinch, en schitterend voor wie een computer aan wil sluiten, is er ook 48 kHz USB. Bovendien stuurt dezelfde box de motoren van draaitafels aan die werken met gelijkstroom tussen 6 en 24 volt en maximaal 15 watt verbruiken. De sturing is volledig geoptimaliseerd en zorgt voor een stabiele loop zonder trillingen. Gedemonstreerd werd met een Clearaudio draaitafel. Het toerentaal laat zich zonder snaren verleggen instellen op 33/45 en 78 toeren. De instellingen van de box zijn te veranderen door over de USB poort een computer aan te sluiten. De software maakt onderdeel uit van de levering. Kosten, iets boven de 1300 euro voor zover wij konden nagaan. Een heel interessant product van Behold, een bedrijf dat zich toelegt op high end weergave door zoveel mogelijk gebruik te maken van het digitale domein.

High End 2005 (c) Xingo


Wir sind am Ende

Letterlijk na vier dagen High End Show 2005 in München. De koek is op, de voeten moe en achter ons ruimen de eerste standhouders de dozen in. Instrumenten van vrouwelijke saxofoon spelers gaan in de koffer. De Böserdorfer van het podium en het Bayerische blaasorkest zwijgt in de Lederhosen. De zangeres die bij Clearaudio zong heeft mogelijk een vriend gevonden (ze maakte tijdens het optreden meer dan duidelijk daarnaar te zoeken).

High End 2005 (c) Xingo

Het verslag tikken we op de terugweg in de trein die met een kleine vertraging (goh wat bekend van de trein) ons naar Nederland brengt. Wij hebben het stellige voornemen volgend jaar weer naar München te gaan. Misschien is Wavac er wel weer. Of in ieder geval een deel van het andere moois dat we hebben gezien. Met ruim 11.000 bezoekers is het de grootste show in Europa en op weg of aangekomen bij de status belangrijkste show van Europa. Het circus van 400 persmuskieten heeft zowel in Duitsland als daarbuiten de handen vol aan de verslaglegging. Wij ook, maar we hadden het voor geen goud willen missen. Auf wiedersehen!


EDITORS' CHOICE