ARTIKEL

High End 2005 dl.2

René van Es | 19 mei 2005

Tip: klik hier voor deel 1 van dit verslag.

Dynaudio heeft behalve de SE modellen en de Sub 250 geen nieuws. De multi channel SA-CD demo met Confidence serie maakte een goede indruk, al was het voor de meeste luisteraars wennen dan de zanger voor je staat en de blazers achter je. Stemmen van onder meer Jamie Cullumn waren erg goed. Met de nadruk op erg.

High End 2005 (c) Xingo

Buurman Audiodata heeft een nieuwe vloerstaander met de naam Ambiance. Gebaseerd op de beproefde dual concentric weergever uit de grote broer maar met kleinere woofers aan de beide zijden. Het uiterlijk zal niet ieders smaak zijn, de mijne duidelijk wel. Heel mooi en zichtbaar een koppeling van vorm en functie.

High End 2005 (c) Xingo

Marantz demode met de SA-15S1 en PM-15S1 aan Mordaunt Short luidsprekers. Triest voor wie wacht op de DV-7600 DVD speler, die laat nog op zich wachten al staat al wel vast dat de prijs een paar honderd euro aantrekkelijker zal zijn dan de 1000 euro die in de prijslijst staat. Zonder verlies aan opties. Ik ben “gespannt”.

High End 2005 (c) Xingo

Pioneer heeft al een DVD speler voor 99 euro, wie HDMI en DVI-D wil zal dieper in de beurs moeten tasten. Daarmee blijven ze in de HDMI hoek achter op concurrent Denon. Mooi zijn nog steeds alle Pioneer plasma schermen die op zondag kijkers aan zich kluisterden via een Formule 1 race uitzending.

High End 2005 (c) Xingo

Canton maakte een heel fraaie indruk door de Vento 809 SE te laten spelen. Snel, helder zonder overdrijving, strak in het laag en een open middengebied. Canton vernietigde in één klap de vooroordelen die velen hebben tegen Duitse weergevers. Heel betaalbaar.

High End 2005 (c) Xingo

Betaalbaar is iets dat dwars tegen de prijs van de laatste Transrotor draaitafel ingaat die 76.000 euro moet opleveren. Wie het geld heeft is wat mij betreft welkom. Ik haak af voor die prijzen. Groot is de reeks van Jochem Rake, veel gelukkig ook veel betaalbaarder dan de top. Prijzen starten bij ongeveer 1200 euro, wat een draaitafel oplevert met Rega arm op een perspex voet en een zwaar plateau.

High End 2005 (c) Xingo

High End 2005 (c) Xingo

Nog even naar boven nu de gangen wat leger zijn om bij Taurus naar Magneplanar, Metronome en Jeff Rowland te luisteren. Het had iets zachter gemogen en het overstemmen van de buren met deze geluidssterkte was overdreven, toch liet Magneplanar met de MG20.1 als gewoonlijk een diepe indruk achter. Paneel luidsprekers voor deze prijs op dit niveau zijn een koopje.

High End 2005 (c) Xingo

Down to earth is Sony met een Qualia 007 SA-CD set. Een B&O-achtige presentatie met audiofiele trekjes voor kleinbehuisden, slaapkamers en studenten. Hightech vormgeving te combineren met de uitermate fraaie plasma schermen van Sony, die elke design prijs in de wacht slepen, is de DAV LF1 surround set. De surround luidsprekers zijn draadloos aan te sluiten via S-DIAT.

High End 2005 (c) Xingo

Onaards tenslotte Esoteric, het super high end deel van Teac Corporation. Waar Teac op de centjes let, doet men dat bij Esoteric juist niet. Koste wat het kost de hoogste kwaliteit bereiken is het streven. Wat te denken van een super loopwerk voor SA-CD en CD met zes digitale uitgangen en een VRDS Neo mechaniek. Voor zes kanalen heeft u evenveel outboard converters nodig. Voor stereo gelukkig twee. Het mooiste is alle digitale techniek te klokken met de atoomklok, een nauwkeurige externe klok die zijn weg inmiddels heeft gevonden naar vele professionele studio’s als Master Clock. Er komen betaalbaarder Esoteric producten, al moet u bij betaalbaar wel denken in duizenden euro’s. Wat toch een slok op een borrel scheelt ten opzichte van de 13.000 euro kostende centrale klok.

High End 2005 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE