ARTIKEL

Fast - Final - vdHul - Krell - Meridian - Mission - Garrard - Monster - Cambridge - WBT

René van Es | 19 mei 2005

Voordat we de hallen binnengaan staan er twee auto’s opgesteld. Een Volkswagen Golf station car met daarin een Focal-JMlab Utopia Be luidsprekersysteem. In de deuren echte Beryllium tweeters en W-conus woofers en midrange. Twee woofers vinden een plekje in de achterbak die daarmee voor een groot deel onhandig is gemaakt. Het klinkt fraai en omdat het systeem later in de auto is gebouwd valt het erg op. Goed om de blits mee te maken. Voor 3000 euro heeft u ook een dergelijk systeem.

High End 2005 (c) Xingo

Er vlakbij staat een Volkswagen Passat met een door Volkswagen ingebouwd muzieksysteem van Dynaudio. Hier is veel meer aan de hand. De luidsprekers vinden een plek in de deuren en vallen nauwelijks op. Voor en achterpassagiers genieten elk van een volledig systeem. In de middenconsole zijn de versterkers weggewerkt die niet alleen tot doel hebben vermogen te leveren, maar die via filtertechnieken zo zijn afgeregeld dat de akoestiek van de Passat meegenomen is in het totaal. Dat leidt ertoe dat de klankkwaliteit veel en veel beter is als een systeem dat later wordt ingebouwd. Het Dynaudio systeem is toegesneden op de Passat en werd samen met Volkswagen ontwikkeld. Daartoe kreeg Dynaudio al in een heel vroeg stadium en in het diepste geheim een pre-productie model ter beschikking. De meerprijs voor een Dynaudio audio systeem in de Passat is slechts 1000 euro. Onze regering maakt daar door het toepassen van BPM helaas ongeveer1300 euro van. Al valt het systeem uw passagiers niet zo op als een Focal systeem, het geluid is opmerkelijk goed. Dynaudio gebruikt geen subwoofers en houdt daarmee de laadruimte vrij. Spelen kan onvervormd tot oorverdovende niveaus en het geheel laat zich eenvoudig bedienen.

Eenmaal in de hal blijkt die tweemaal zo groot te zijn als vroeger en veel ruimer van opzet. De luistercabines zijn goed geïsoleerd en opvallend vaak voorzien van Fast Audio dempingmateriaal en Acoustic Systems resonators. Of Fast Audio heeft iedereen zo gek gekregen om Acoustic Systems resonators toe te passen, of de exposanten geloven in de werking. Ik hoop het thuis nog eens uit te proberen wat ze exact doen voor de weergave.

High End 2005 (c) Xingo

Wie niet in staat is geluid te maken exposeerde statisch. Dat gold niet voor Final, Van den Hul en Audioart die samen opereerden en een luistercabine bezaten. In een grote stand samen met Krell, Meridian, Sonus Faber en anderen.

High End 2005 (c) Xingo

Voor Krell was Dan d’Agostino aanwezig. Zelf zette hij geen muziek op maar genoot wel van zijn Lat-1 speakers en nieuwe Evolution Series versterkers en spelers. Het vervelende bij Krell en Sonus Faber is dat men altijd spaarzaam is met het verstrekken van informatie in München, iets dat eerder al opviel. Jammer.

High End 2005 (c) Xingo

Heel open en vriendelijk is daarentegen Meridian, waar wederom een Schot (zou het de nationaliteit zijn?) ons te woord staat en honderd uit vertelt over de G serie. Meeste aandacht ging uit naar de 808i Cd speler met geïntegreerde voorversterker. En naar de nieuwe sub en center die demo klaar opgesteld stonden en speelden. Een Meridian is een fraai bezit en de techniek die Meridian in huis heeft streeft heel wat concurrenten ver voorbij. Jammer alleen dat Meridian een afkeer heeft van SA-CD en het ten dode opgeschreven DVD-Audio nog steeds omhelst.

High End 2005 (c) Xingo

Mission toonde de E82 uit de Elegante serie in vier kleuren, groen, rood, blauw en zilvergrijs. Wat in tegenstelling is tot wat de Nederlandse importeur aangaf, die het hield op antraciet als enige kleur. Leuk, mooi en hebberig makend waren M-Cube satelieten en M-Cube active subwoofer. De Cubes zijn gebaseerd op de flatpanels van NXT technologie, het ultieme mini concept waar Mission al tijden mee bezig is. In vele kleuren leverbaar en naar keuze gecombineerd met gekleurd suède. De afwerking is op Mission hoogte wat een jarenlange probleemloze weergave garandeert.

High End 2005 (c) Xingo

Als er één bedrijf is dat ten dienste staan van de echte audiofiel en muziekliefhebber is het wel het Engelse Loricraft dat de merknaam Garrard mag voeren. De Duitse vertegenwoordigster Martina Schröder danste als een vleermuis, gehuld in een zwarte cape, op de tonen van Madonna die knalhard uit de speakers schalden en uiteraard afkomstig waren van een Garrard platenspeler. 301 tot en met 601, mijn ziel zaligheid ligt en blijft bij Garrard. Zeker als je zulke gedreven mensen mag ontmoeten. Wie oh wie pakt het merk in Nederland eindelijk weer eens op?

High End 2005 (c) Xingo

Monster als merknaam of monster in de zin van monsterlijk uiterlijk. Bij Monster weet je dat niet meer, zeker sinds ze zich storten op de meubelindustrie. Een wandmeubel herbergde een plasma, versterkers, netspanning stabilisatoren, woofers en alle bekabeling. Het is een fraaie integratie maar niet geheel afgestemd op de Nederlandse smaakt. Wie het nog gekker wil maken kiest er een bankstel bij met geïntegreerde subwoofer, om lekker te triller bij een thriller. Over de top zullen we maar zeggen. Veel interessanter is wat Monster gaat brengen om de netspanning te optimaliseren. Naast de bekende blokken voor home cinema toepassing zien we complete units die netspanning zelf genereren, nadat de spanning uit het lichtnet is omgevormd tot gelijkspanning. De enige manier, naast het neerzetten van een diesel generator, om een zuivere 230 volt te verkrijgen die niet fluctueert.

High End 2005 (c) Xingo

Wacht u voor Cambridge Audio. Zij komen met een uitbreiding op de Azur serie bestaande uit een 740C upsampling CD-speler, tot 384 kHz bij 24 bit. De techniek is ingekocht bij Anagram Technologies uit Zwitserland, wat borg staat voor het summum op digitaal gebied. Adaptive Time Filtering interpoleert 16 bit tot 24 bit. En voor een Cambridge Audio prijs. Koppel die speler gerust aan de eveneens te verwachten Azur 740A klasse XD versterker. Klasse XD combineert een klasse A weergave op laag niveau met klasse B weergave als het vermogen gaat stijgen. Volgens Cambridge Audio zonder de crossover vervorming die klasse B normaal met zich meebrengt. Ik heb vaak zoiets als: “het zal allemaal wel”, maar met het design team van Cambridge in gedachten, dat meer wonderen heeft verricht, kan het wel eens een doorbraak zijn in het prijsniveau rond de duizend euro. Leverbaar is inmiddels een 640H muziek server, die al op de Doelen show aanwezig was.

High End 2005 (c) Xingo

WBT toonde vol trots dat in navolging van andere kabelfabrikanten ook Nordost voor Nextgen cinch bussen kiest. Met eigen Nordost opdruk. Voor vaderdag, dat is nog haalbaar, heeft WBT een momentschroevendraaier met verwisselbare bits. Een tool die geen audiofiel kan ontberen. Tover uw vrouw 200 euro uit de zak en u bent de eigenaar. (Lieve Jacqueline, lieve Arina doe ons een plezier……………)

High End 2005 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE