ARTIKEL

EpiLogue

Jan de Jeu | 20 januari 2005

De basis van de reeks wordt gevormd door een geïntegreerde buizenversterker van Chinese makelij die op de markt geweest is als de Cayin TA-30. Herman heeft alle rechten verworven en is met dit basisontwerp naar Marcel gestapt die het geoptimaliseerd, of liever gezegd, beginnend bij de bodem opnieuw opgebouwd heeft. Het resultaat is een nieuwe versterker, de Prologue One, die als basis dient voor de complete Prologue lijn. Evenals de One is ook de Two een geïntegreerde versterker. Het verschil zit hem in de gebruikte eindbuizen. De Two maakt gebruik van vier KT-88 exemplaren die een vermogen realiseren van 40 Watt per kanaal. Dit in tegenstelling tot de 35 Watt per kanaal die de EL34 buizen van de One kunnen leveren. De voortrap buizen zijn gelijk; tweemaal 12ax7 en tweemaal 12au7. Inmiddels is ook de phonoprint voor de ProLogue reeks klaar om ingebouwd te worden. MM, maar eenvoudig aan te passen voor MC liefhebbers. Ook de voorversterker ProLogue 3 en de beide eindversterkers ProLogue 4 en 5 - met respectievelijk 4 EL34 danwel 4 KT88 buizen - tref ik tijdens mijn bezoek in de winkel aan. De mono einversterkers ProLogue 6 en Prologue 7 zullen op de rails gezet worden zodra het team het eens is over de vraag of deze al dan niet gebalanceerd aangesloten dienen te kunnen worden. CD/DVD/SACD speler, DAC en tuner (zowel Herman als Marcel zijn echte tuner fanaten) zullen eveneens ontwikkeld worden. De componenten worden gebouwd in dezelfde Chinese fabriek waar ook Cayin geproduceerd wordt. De - door Herman streng gecontroleerde - bouwkwaliteit is van een hoog niveau en kan zelfs Marcel - die in zijn Goldmund tijd kon werken met topleveranciers die ook befaamde horlogemerken als Patek Philippe en Rolex tot hun klantenkring rekenen - tevreden stellen.

Marcel Croese & Herman van den Dungen (c) Xingo (c

In eerste instantie is Herman degene die met ideeën aankomt welke Marcel vervolgens omzet in een ontwerp. Voordat een ontwerp echter geëvolueerd is tot een productierijpe component gaat er veel tijd voorbij. Dit komt voor een belangrijk deel doordat een prototype eerst uitgebreid beluisterd wordt. Niet alleen door de beide heren, maar ook door een kring van gouden oren bestaande uit de overige werknemers van Herman en enkele daaraan toegevoegde vaste klanten. Daarbij wordt er nauwlettend voor gezorgd dat er onderling niet over de luisterervaringen gecommuniceerd wordt waardoor ieder sec zijn eigen niet-beïnvloede mening weergeeft. Pas wanneer ieder lid tevreden is over het eindresultaat wordt het prototype ook daadwerkelijk in gebruik genomen. En dat is te horen. De Prologue One speelt klankmatig duidelijk boven zijn prijsklasse en tijdens het kortstondig beluisteren van de ProLogue 3 voorversterker in combinatie met de Ah! Black TjoelipS luidsprekers probeer ik me een voorstelling te maken van de klank van de, in de toekomst geplande, duurdere PrimaLuna DiaLogue lijn en de ultieme PrimaLuna serie; de EpiLogue.

Ze vormen een reden te meer om ook in het komende jaar oog en oor op het Eindhovense gericht te houden. Zelf beperk ik me in de komende tijd echter - in afwachting van de door Marcel aangekondigde, met twee kleine buisjes uitgeruste, klok die volgens zijn zeggen beter presteert dan andere op de markt beschikbare klokken - tot het luisteren naar mijn zojuist gemodificeerde ProLogue One. Ik zou u aan willen raden om binnenkort datzelfde te doen in één van de hifi winkels. Het is de moeite waard.


EDITORS' CHOICE