Ik blijf even stilzitten bij een merk dat helaas bij mijn weten niet meer in Nederland geïmporteerd wordt, het Amerikaanse Convergent Audio Technology. De SL1 serie bestaat al sinds 1985, zij het uiteraard steeds verder door ontwikkeld. Een wereldpremière was de introductie van de SL1 Legende. Alleen percussie-instrumenten als muziekkeuze was een beetje éénzijdig en jammer dat de muziek veel te hard stond. Maar wel een krachtige sound gekoppeld aan een dynamische en precieze verfijning van het totale beeld. Ook één van mijn persoonlijke hoogtepunten.
Wel te bewonderen maar niet te horen waren de producten van Scientific Audio Electronics. Het ziet er allemaal een beetje gedateerd uit, maar het straalt klasse en betrouwbaarheid uit. Het merk bestaat al vanaf de beginjaren ’60. Anno 2004 hebben zij de beschikking over het vlaggenschip de AT3000 7-kanaals eindversterker van 300 watt bij 8 ohm per kanaal. Zowel gebalanceerd als ongebalanceerd aan te sturen. Uiteraard ontbreekt een surround-processor niet. De ATP8500.1 processor biedt een groot scala aan aansluitmogelijkheden waarop zelfs een seriële poort niet ontbreekt. Behalve home-theater versterkers beschikt SAE ook nog over high-end stereo eindversterkers.
Uiteraard was het bij de Duitse importeur Germany’s Active Audio Vertrieb erg druk. Dat kan ook haast niet anders met een deelnemersveld bestaande uit Avalon, Hovland, Pass Labs, Transparent Basis, Grado en Ayre. Genieten was het van de Eidolon Diamond die onder bedwang werden gehouden door een stel XA160 blokken, die op hun beurt weer werden aangestuurd door de Hovland HP200 buizenvoorversterker (eindelijk met afstandbediening). Als analoge bron diende een Basis 2500 draaitafel met een Graham 2.2 arm en voorzien van topper uit de serie Grado, namelijk The Statement. De digitale tegenhanger was er één uit de stal van Theta die het wonderlijk genoeg niet eens zo heel slecht deed in vergelijk met analoog. Genieten was het van Elvis Presley en Harry Bellafonte. Er was drive, autoriteit, ambiance en vooral muziek. Twee jaar geleden in Frankfurt viel de importeur tegen, dit jaar werd veel goed gemaakt.
Volledig met buizen uit je dak gaan doe je met Jadis. Bij het binnenstappen van de luisterruimte stond Muddy Waters met Folksinger op. Een favoriete LP van mij en ik voelde mij dan ook genoodzaakt te blijven luisteren. Onder het luisteren noteerde ik stiekem wat typenummers uit de Jadis-stal. Voorwaar niet klungelig. Ik zag staan de Jadis JA200 monoblokken, het JD1 MKII loopwerk in combinatie met de losse JS1 MKII 24-bit converter, een powersupply van Jadis en dat alles onder leiding van de JP80mc voorversterker. Vele nummers later was ik genoodzaakt verder te gaan, er moest immers nog meer bekeken en beluisterd worden.
Bij de volgende luisterruimte blijven we wat merk betreft in het gastland. De volgende deelnemer is Burmester. Altijd goed voor een leuk feestje. De Top of The Art eindversterker bij Burmester is een 2 x 600 watt bij 4 ohm stereo eindversterker die bij 1 ohm in mono 3200 watt eruit weet te persen. Dat ik niet de enige was die bij Burmester wilde luisteren blijkt wel uit de foto. Speciaal voor Burmester-apparatuur is er een rek ontworpen wat volledig aansluit op de producten.
Een merk wat slecht in Nederland verkrijgbaar is maar wat ik wel graag meer zou willen zien is het Japanse merk Air Tight. Behalve dat het er zeer fraai uitziet klinkt het ook nog erg goed. Luisteren konden we niet, maar het aanschouwen is het meer dan waard. Wat dacht u van een strijkijzer om uw kromgetrokken lp’s weer recht te krijgen. Het kost een lieve duit (2000 euro) maar dan heeft u ook weer al uw lp’s helemaal vlak Foto 071.
Het Italiaanse Audio Analogue was wel te zien maar niet te horen. De nieuwe Maestro lijn stond alleen opgesteld om te kunnen bewonderen. Strakke vormgeving kenmerkt de lijn van de serie. De serie bestaat uit een voorversterker, eindversterker en een cd-speler. Ik ben benieuwd wat de snoepjes in de praktijk doen.
Naast de grote Maestro serie is er ook nog een compacte serie uitgebracht onder de naam Primo. Een 2 x 70 watt geïntegreerde versterker met een bijbehorende cd-speler. De versterker beschikt zelfs over een phono ingang waar zowel een MM als MC element op aangesloten kan worden.
Ook het Engelse Naim was van de partij. Op de show beleefde de Ariva luidspreker de primeur. Het is een vloerstaande luidspreker en heeft 2 x 17 cm woofers. De Ariva is bedoelt voor plaatsing tegen de muur. Deze luidspreker sluit goed aan op de Naim Nait 5i en de Naim cd 5i. Voor een optimale netvoeding kunnen de Naim apparaten ook nog aangesloten worden op een Musicline Powerigel. Op de Powerigel kunnen een aantal Naim apparaten aangesloten worden wat zorgt voor een krachtiger, transparanter en gedetailleerder geluidsbeeld. De Powerigel maakt gebruik van de originele Naim netkabel. Men kan kiezen uit een aansluitreeks van 6, 8 of 11 apparaten.
Dat Naim niet alleen in zijn betaalbare range cinch aansluitingen heeft in plaats van de door hen gebruikte DIN-aansluiting zien we op de achterzijde van de Naim Nac 252.
Het Duitse Audio Physic speelde een thuiswedstrijd met in de hoofdrol de Kronos. De Duitse topluidspreker bestaat al enige jaren en kan nog goed mee in de top.