ARTIKEL

Het Geluid

John Koning | 08 december 2003

Geluid

Achter het koepelscherm hangen 36 luidsprekers met 6-kanaals digitaal geluid. De 4 subwoofers zorgen voor de laagste octaven, die hoorbaar en vooral ook voelbaar zijn.

Het Omniversum, het ultieme Film Theater?

Het 6-kanaal digitale geluid wordt aangeleverd op een TASCAM DA88 8mm 8 sporen tape. In het Omniversum heeft men ervoor gekozen om alle geluidsinformatie naar harddisk te kopiëren, Hierdoor wordt het voor de operator een stuk eenvoudiger om te wisselen tussen de verschillen films. In het verdere verloop van het proces worden beeld en geluid door synchronisatie weer perfect samengevoegd. Een extra spoor is aanwezig voor de Engelstalige versie die via extra oortelefoontjes te beluisteren is.

De indeling van de 6 kanalen is als volgt.
Kanaal 1 Links achter
Kanaal 2 Links hoog
Kanaal 3 Centraal, spraak en in sommige gevallen effecten.
Kanaal 4 Rechts hoog
Kanaal 5 Rechts achter
Kanaal 6 Top


Het Omniversum, het ultieme Film Theater?

De indeling van deze kanalen is heel anders dan in uw eigen Home Theater. Dit heeft te maken met de bolvormige koepel waarop het beeld wordt geprojecteerd en het op die vorm afgestelde geluidsbeeld.

De LF (Low Frequencies) hebben in deze installatie geen apart kanaal (zoals het LFE-kanaal in een Home Theater), maar worden op een later tijdstip met behulp van een digitaal mengpaneel uit de andere 6 kanalen gefilterd. We hebben hier dus te maken met een ‘6.0’ geluidsinstallatie.

Reden waarom gekozen is voor een 6-kanaals systeem, is de grote mate van vrijheid die men heeft om het geluidsbeeld zo goed mogelijk te mixen in relatie tot de film en het theater. Een spoel-omwenteling wordt met behulp van een CD (Tijdcode generator) omgezet in een SMPTE tijdcode waaraan de AKAI DR4 SCSI recorders slaven, zodat beeld en geluid netjes synchroon lopen tijdens de vertoning.

Het Omniversum, het ultieme Film Theater?

Vanuit deze generator wordt het geluidsbeeld aangeboden aan het digitale mengpaneel (zie foto). Hiermee is men in staat om het geluidsbeeld op eenvoudige wijze te verdelen volgens de beschreven kanaalverdeling over de beschikbare versterkers en daaraan gekoppelde luidspeakers.

In totaal beschikt het Omniversum over 18 Crown (www.crownaudio.com) eindversterkers, met een vermogen van 2x 150watt per versterker. Zoals eerder gezegd, voeden deze versterkers in totaal 36 luidspeakers.

 


EDITORS' CHOICE