Luidspreker producent Canton bracht een fraaie demo van een surround opstelling. Hier werd het ontstaan van een muziekstuk van een band in beeld gebracht via projectie met 18 projectoren van Liesegang (mijn vader had er vroeger een dia projector van in huis). De band, Meeker, speelde later op de beurs en maakte absoluut muziek. Canton levert voor elk interieur wel een speaker, in hout uitgevoerd of aluminium. Vooral de in zilver uitgevoerde modellen zijn heel fraai en staan perfect op moderne aluminium stands. Wie Canton noemt kan niet om Visonik heen. Nog altijd leveren ze de David, een mini monitor die met de komst van Home Cinema een nieuw leven is begonnen. De Concept lijn doet denken aan de luxe Italiaanse behuizingen en beloofd een uitgekiende weergave. Zoals bijna iedereen heeft Visonik naast vloerstaanders en monitors, center en surround speakers en actieve subwoofers.
Helaas niet in Nederland verkrijgbaar is BC Acoustique uit Frankrijk. In vele tests als zeer goed uit de bus gekomen. BC Levert van kleine monitors tot enorme kasten. Kenmerkend zijn de tweeters die zonder uitzondering met een kleine of grotere hoorn werken. Zustermerk is Mosscade, eveneens uit Frankrijk. Minder gericht op high end en meer op een grote sound tegen lage kosten. Als het u hetzelfde blijft ga ik liever aan de haal met BC Acoustique. Op dezelfde stand treffen we Vecteur elektronica dat is overgenomen door de Mosquito Groupe waar BC en Mosscade ook onder vallen. Veel lijkt er niet verandert. Gelukkig maar want Vecteur staat bekend om veel waar voor het geld, een goed geluid en een degelijke opbouw. Vecteur is een cd leverancier en maakt vooralsnog geen DVD spelers. De enige concessie aan home cinema is een 6-kanaal eindversterker van 6 x 120 watt. Wel leveren ze als één van de weinigen een echt cd loopwerk zonder d/a converter.
Nu we toch in de hoek zijn van elektronica aandacht voor Teac. Wat weggestopt tussen de massa goederen staat een brandnieuwe allesspeler te pronken, de DV-50. gemaakt volgends de beste Teac traditie en deels gebaseerd op technologie uit de D-70 en P-70. De DV-50 die 5000 euro zal kosten speelt SACD, DVD-A en uiteraard CD. Het wonderlijke is dat Teac lijkt te mikken op twee markten, de onderkant met DVD spelers tussen 169 en 500 euro en op de top met de DV-50. Daartussen zit helemaal niets. Hetzelfde gaat op voor de cd spelers. Teac laat zich niet meer zien op de high end versterker markt en spijtig genoeg zijn er geen VRDS loopwerken meer te krijgen anders dan in de 8000 euro kostende P-70. Het droevig einde van een tijdperk waarin Teac de beste loopwerken ter wereld afleverde. Vrolijker nieuws is dat Klipsch volop bezig is met Aragon. Aragon is een USA producent van elektronica die hoogwaardige technologie koppelt aan een gedegen ontwerp en een opvallend uiterlijk. Robuust doch betaalbaar. De lijn omvat een 8-kanaal THX Ultra surround voorversterker, een stereo voorversterker en eindversterkers die lopen van 2 x 200 watt tot 1 x 400 watt en van 5 x 200 watt tot 5 x 300 watt via 7 x 200 watt. Alle eindversterkers in de 2000 en 3000 serie zijn THX Ultra gecertificeerd. De ruim dertig kilo wegende eindversterkers voor stereo weergave uiteraard niet, maar die staan ook ruim hun mannetje als ze in een surround opstelling terecht zouden komen.
De Chinese hallen puilden uit van allerhande waar. Het verre oosten is altijd sterk aanwezig en zoekt afnemers op elk gebied. Daarom ook delegaties uit Korea, Taiwan en Hong Kong. Je vraagt je wel eens af hoeveel merken producten laten vervaardigen in het Verre Oosten om ze daarna vrolijk als made in ??? in de winkel te zetten. Waarmee niet aangegeven dat ze daarom minder goed zouden zijn, want wie rondkijkt in deze hallen ziet naast bagger ook erg innovatieve Chinese zaken. Maar die zijn (nog niet) terug te vinden in de set die Stereoplay samen met Audio neerzet. Een set die één miljoen euro moet en mag kosten. Waarbij uitgegaan is van erg dure componenten. De luidsprekers zijn Martin Logan Statement, drie paar Prodigy en twee Theatre centers. Versterkt met één Levinson No. 40, acht McIntosh 1201 en twaalf McIntosh 501 versterkers. De bron is afwisselend een Transrotor Gravita met Lyra element in een SME arm, of een DCS/Meridian CD en DVD combinatie, een Linn Unidisk SACD speler en een Proceed DVD-Video speler. De beamer is een 150.000 euro kostende Runco die een plaatje neerzet waar je helemaal gek van wordt. Ook voor kabel is het nodige geld uitgetrokken, Goertz, Monitor en Kimber legden in totaal voor 128.000 euro aan kabel over de vloer. Het kon weer niet op. Het geluid? Indrukwekkend maar de demo was erg kort gezien de grote belangstelling. Het beeld? Formidabel. In Duitsland willen ze altijd op die manier indruk maken. Het lukte wederom voor het grote publiek. Bezoekers stonden in lange rijen geduldig te wachten tot ze naar binnen mochten.