ARTIKEL

IFA 2003 Het grote feest voor de consument

René van Es | 08 september 2003

Noot van de redactie

HiFi.nl was aanwezig tijdens de IFA 2003. Zowel Rene van Es als Philips van Deijk doen verslag van wat zij zagen.

Klik hier voor het verslag van Philip van Deijk
Hieronder leest u het verslag van Rene van Es

IFA 2003 - Door de ogen van Rene van Es

De IFA 2003 in Berlijn ligt weer achter ons. Het wachten is op de IFA 2005 om weer te proeven van het fraais dat de fabrikanten voor ons in gedachten hebben. Dit jaar was dat voornamelijk de presentatie van platte beeldschermen, de DVD recorder en het koppelen en integreren van apparatuur in en rond het huis.

Elke fabrikant zette zijn beste beentje voor om ons, de consument die in groten getale voorbijtrok, te verleiden binnenkort naar de speciaalzaak te lopen en de schappen leeg te kopen. Veel exposanten zetten hun beste beentje voor om bezoekers te informeren en te amuseren. Vele bands en dansgroepen hebben we kunnen bewonderen. Om maar meer en meer mensen de stand in te halen. Waarbij de kwaliteit van de bandjes trouwens soms erg goed was. Maar daar gaan we het niet verder over hebben. Ook niet over onze zere voeten na twee dagen lang de ruim 25 hallen doorlopen om de meer dan 1000 exposanten langs te kunnen. Waar we overigens niet in geslaagd zijn. Meer dan 1000 is gewoon teveel. Vandaar een selectie van wat wij denken dat leuk voor u en voor ons is, leuk was en leuk wordt. Want het is niet revolutionair wat er getoond werd, maar wel tekenend voor een veranderende leefwijze waarin integratie van amusement en zakelijke elektronica een hoofdrol speelt.

IFA 2003 (c) Xingo

Harman Kardon was aanwezig met alle merken die binnen de groep vallen als JBL, Mark Levinson, Infinity, Revel, Lexicon en Harman Kardon zelf. Onder de merknaam Harman Kardon staan er voor de bezoekers twee nieuwe receivers klaar. De AVR 505 LE en de AVR 507. Beide in staat elke variant van home cinema af te spelen. De AVR 505 LE is nog wat bescheiden met 5 x 40 watt, de 507 levert 7 x 50 watt om ook Dolby Digital EX 6.1 en DTS 6.1 te kunnen weergeven zoals bedoeld. Voor de beide receivers is de DVD 506 LE speler bestemd die met een hoogte van slechts 46 mm klein aandoet tegen het brute uiterlijk van de receivers. Klein in uiterlijk want binnenin zitten onder meer Burr Brown Dac’s voor video en audio.

IFA 2003 (c) Xingo

Zusterbedrijf Infinity introduceert de Primus HCS home cinema luidspreker set en de TSS-750. In beide sets is het conus materiaal MMD toegepast. MMD staat voor Metal Matrix Diaphragm. De sets zijn compleet met satelliet speakers, een center en subwoofers met actieve aansturing van resp. 100 en 150 watt. Zoals altijd is de afwerking bij Infinity van hoog niveau en zijn de producten in hoge mate innovatief zonder een te hoog prijskaartje.

Wie het ultieme geluid wil benaderen kan terecht bij JBL. De K2 serie is uitgebreid met iets aantrekkelijker modellen voor de huiskamer. Als blijven de kasten groot. Het hart van de K2 S5800 wordt gevormd door een tweekamer hoorn waarin de drivers zijn gemonteerd. Geflankeerd door twee 12” woofers voor het laag. De K2 S5800 is meer bedoeld voor kleinere ruimtes dan de grote broer K2 S9800 die door vooraanstaande recensenten wereldwijd als een top speaker is beoordeeld. Naast dit grote geweld van JBL ook aandacht voor veel kleinere systemen, uiteraard gericht op home cinema. P>

IFA 2003 (c) Xingo

Pioneer is nadrukkelijk aanwezig en lijkt de belangrijkste speler te zijn op het gebied van grote plasma schermen. Aan de kleine schermen waagt men zich niet, bewust blijft Pioneer buiten dat segment. De grote schermen zijn schitterend en vormen steeds meer een onderdeel van een home entertainment systeem. Op de plasma’s kan net zo makkelijk een Internet pagina worden opgehaald, past een videofoon, een DVD speler, spelletjes voor de kinderen, thuiswerken, kortom wat u wilt zien staat er straks op. In de plasma’s is gebruik gemaakt van PURE drive technologie waardoor de plasma’s ultra dun kunnen zijn ondanks dat ze ruisvrij één miljard kleuren kunnen weergeven. Om een voorbeeld te geven, om één enkele pixel te optimaliseren worden 84 omliggende pixels geanalyseerd. Hierdoor is HDTV mogelijk in progressive XGA resolutie. De technologie is te vinden in de types PDP-504HDE en PDP-434HDE.

IFA 2003 (c) Xingo


De andere kant van de markt voor Pioneer zijn de sets voor home cinema. Nieuw is de NS-DV990. Het systeem is parelwit uitgevoerd met een eigen LCD scherm om precies te zien wat men doet. Platte paneel luidsprekers voorzien van NXT techniek combineren met een subwoofer. Elk formaat disk wordt afgespeeld, ook DVD-Audio en SACD. Het systeem zal voor 1299 euro in de winkel komen te staan.

Veel aandacht deze IFA voor DVD recorders. Van eenvoudige types tot meer geavanceerde modellen die intern een harddisk hebben. Pioneer bouwt in de DVR-5100H-S een 80 MB HD in waardoor je 102 uur tv kunt opnemen. Wat je wilt bewaren zet je over op DVD, wat je kwijt wilt wis je. De video recorder heeft de langste tijd gehad als u ooit met een DVD recorder heeft gewerkt. Het meest heerlijke is de optie op te kunnen nemen als u in uw favoriete programma wordt gestoord door de bel. Direct daarna kijkt u verder terwijl het apparaat staat op te nemen. Kijken en opnemen is dus tegelijk mogelijk. Maar de DVD recorder kan ook als back up dienen voor uw computer, uw digitale foto verzameling vastleggen of u kunt uw eigen programma’s editen, reclame boodschappen eruit halen en uw films van een digitale camera vastleggen en bewerken. Formaten als MP3 en WMA zijn geen probleem en u speelt in de recorder CD, CD-R, CD-RW en video cd’s. In dezelfde lijn een DV-565A speler die naast video DVD ook DVD-Audio speelt en SACD. De JPEG foto viewer zet uw vakantie kiekjes op de plasma. In het wat duurdere segment speelt Pioneer mee met grote receivers als de nieuwe VSX-AX5i en de VXS-AX3. De prijzen resp. 1699 en 1299 euro, waarvoor u een automatische kalibratie van de kanalen krijgt, een 7 kanaal versterker, alle surround decoders die u bedenken kunt, 192kHz/24 bit decoders en een uiterst solide kast die de weergave positief beïnvloed. De duurste receiver heeft een i.Link ingang. Via deze Advanced Resolution Digital Audio Interface gaat in de toekomst het nodige verkeer lopen. De i.Link transporteert alle gecomprimeerde of niet gecomprimeerde digitale data van apparaat naar apparaat. Zonder noemenswaardig verlies.


EDITORS' CHOICE