ARTIKEL

IFA 2003 pagina 2

René van Es | 08 september 2003

Grote speler op de internationale markt, wat minder bekend in Nederland, is Thomson. Thomson levert naast veel elektronica voor toepassing in professionele techniek (telefoon, data overdracht, communicatie) een scala aan producten voor de consument. Van modems voor ADSL tot plasma schermen. Daartussen de mooiste mini jukeboxen die uw digitaal opgeslagen muziek weergeven via hoofdtelefoons of speakers. Leuk voor onderweg, tijdens het joggen, op kantoor of gewoon thuis. Thomson maakt zich vooral sterk in innovatie door het Thomson OZ concept te introduceren. Een digitaal thuis netwerk dat het mogelijk maakt op elke plek in huis direct toegang te hebben tot uw informatiebron. Of dat nu de tv is, een DVD, muziek, Internet of videofoon. Met integratie naar de bediening van licht en wie weet de tuinsproeier. Dat alles draadloos uitgevoerd. Het lijkt nog toekomst muziek, maar wie bedenkt dat Thomson levert aan één van de grootste Franse supermarkt ketens snapt wel dat dit echt gericht is op de consument. Om die reden ook een uitgebreide range plasma en LCD schermen, tv’s, video producten en audio onder de naam Scenium Range. Samenwerken doet Thomson o.a. met Panasonic.

Bij Yamaha een langdurige persconferentie waar diep werd ingegaan op de nieuwe receivers. Ware krachtpatsers waarvan de sterkste maar liefst 7 x 180 watt weet te produceren. Feilloos te integreren met Yamaha MusicCAST, een muziek distributie systeem dat draadloos uw muziek via een audio server door het huis stuurt. Muziek slaat u op via een ingebouwde harddisk en net als in een pc gaat het transport naar de clients via een wireless lan. Ook twisted pair aansluitingen zijn voorzien. Ook Yamaha gebruikt de i.Link die ook Pioneer inbouwt. Naast de vele kleinere sets die Yamaha voert en de kleinere receivers en spelers brengt Yamaha een echt audiofiel topproduct in de vorm van een passieve voortrap en een digitale eindversterker gericht op de high end muziekliefhebber, de MX-D1. Tijdens de persconferentie mochten we 3 minuten genieten van deze waarschijnlijk spectaculaire versterker die een enorme dynamiek ten toon spreidde naast een verbluffende klank. De versterker levert 2 x 500 watt continue, weegt toch maar 10,4 kilo en is maar 435 x 75 x 437 mm groot. Je snapt ineens hoe ze toch een goede geluidskwaliteit halen uit power receivers, want ook die zijn deels gebaseerd op de digitale techniek van de MX-D1.

IFA 2003 (c) Xingo

IFA 2003 (c) Xingo

We blijven in de hoek van de muziekweergave, al dan niet gecombineerd met beeld en in 2 tot 7 kanalen met Marantz. Veel receivers en DVD of cd spelers hebben een update ondergaan en kregen een hoger type nummer mee. Echt spannend is de komst van de SC-7S1 voorversterker en de MA-9S1 mono eindversterker. De type nummers wijzen terug naar de legendarische Model 7 en Model 9 versterkers van lang geleden. Ultiem chique en luxe uitgevoerd staren de versterkers ons aan en hebberigheid doet acuut intrede. De eindversterker levert 300 watt aan 8 ohm en 600 watt aan 4 ohm. Ze zijn compleet gebalanceerd uitgevoerd en de beste componenten zijn gebruikt. Zo heeft de voorversterker een Wolfson volume regelaar aan boord. Marantz heeft bovendien een nieuw uiterlijk, de champagne/gold kleur is vervangen door zilver. Optisch een stuk opvallender en ik weet nog niet of ik het veel fraaier vindt. Het combineert wel veel beter met de moderne kleurstelling van tv en plasma. Marantz is een fanatieke ondersteuner van SACD maar sluit sinds het zich heeft afgescheiden van Philips ook de ogen niet langer voor DVD-Audio. De DV-12S2 speelt meer af dan u en ik in huis hebben en laat zich graag combineren met de VP-12S3 video projector waar Marantz een parade paardje mee in huis heeft. Ook in de goedkopere Range Serie twee allesspelers met type aanduidingen DV8400 en DV6400. Marantz is trouwens één van de weinige fabrikanten die nog echte cd spelers levert en niet alleen kijkt naar DVD-achtigen.

IFA 2003 (c) Xingo

Nieuw op luidspreker gebied is het veranderde uiterlijk van Mordaunt Short speakers. De fineersoort is van kersen naar een onbestemde kleur gegaan. De modellen zijn iets opgewaardeerd. De KI getunde speakers blijven wel leverbaar in de vertrouwde kersen fineer soort. In de ontvangstruimte van Marantz stond in een hoekje een blauwe MS, een speaker waarmee MS gaat mikken op de high end markt lijkt het. Informatie werd niet gegeven en een foto maken was eigenlijk verboden. Maar toch gelukt. Luidsprekers ook te kust en te keur bij Polk Audio. Een grote fabrikant uit de USA. Gloednieuw is de RTi serie die modellen omvat van een zes unit vloerstaander tot een twee-weg monitor. Te combineren met de CSi center speakers en de FXi surround speakers tot een home cinema set. Zoals altijd heel veel waar voor het geld en Polk maakt gebruik van de wet van de grote aantallen om in huis alles zelf te maken. Van drive units tot kasten. Naast de nieuwe RTi lijn blijft de LSi lijn in het pakket. Net als de R serie (budget), de LC serie (inbouw) en de RM serie (cinema sets). Polk probeert uit hoe de nieuwe kleurstelling gaat aanslaan. Niet alleen maar zwart en kersen, maar nu ook modellen in zilver gespoten. Voorlopig alleen voor de Duitse markt vertelde sales manager Steve Reed. Een recensie van de nieuwe lijn is afgesproken en komt tzt op de web site.

IFA 2003 (c) Xingo

Dezelfde importeur, Bissiness, levert in Nederland ook Backes & Müller luidsprekers. De BM 10 is een model dat geheel actief is. Het 10000 euro kostende paar heeft intern drie versterkers en een elektronisch cross-over om de twee woofers, de midrange en de tweeter aan te sturen. Daarbij maakt B&M gebruik van een speciale schakeling die de speaker corrigeert als de conusbeweging afwijkt van de bron. Het geluid van de BM 10 doet het meest denken aan een hoorn systeem. Zonder de kleuring van een hoorn, wel indrukwekkend levensecht. Zonder meer het beste geluid van de gehele IFA 2003. Het systeem is razendsnel, volkomen lineair en met een enorme power. Het was gewoon griezelig hoe dicht de BM 10 een live concert benaderde toen we keken naar een DVD van Patricia Kaas. B&M levert nog duurdere systemen maar ook goedkopere. De goedkopere serie liet er geen twijfel over bestaan dat ze zijn afgekeken van de grote broers en sloegen geen slecht figuur naast de meesterlijke BM 10. De werking van de actieve controle werd gedemonstreerd aan de hand van een subwoofer. Staat de versterker uit dan heeft de conus de normale eigenschap slap te hangen in de rubber rand en een doffe ‘boem’ te laten horen als je tegen de conus klopt. Zet de versterker aan en de conus staat stijf als een plank. Het tikken veroorzaakt nu en scherpe ‘klik’. Want een invloed van buitenaf is immers niet correct en de versterker zal ogenblikkelijk de ongewenste beweging tegen willen gaan.

IFA 2003 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE