ARTIKEL

High End 2002 (deel 2)

Philip van Deijk | 21 mei 2002

Avalon was met twee typen vertegenwoordigd in twee luisterruimtes. In de ene luisterruimte werden de Opus Ceramique aangestuurd door Ayre elektronica en in de andere luisterruimte hadden de top off the line Avalon Diamonds met Pass Labs versterking hun plaats gevonden. De tweeter in deze laatste is voorzien van een zeer bijzondere en kostbare diamantmembraan De bekabeling tussen dit alles was van NBS. De frontdoeken waren tijdens deze dagen van de Avalons verwijderd en dat is eigenlijk niet de bedoeling, daar de Avalon zo is ontworpen dat er met frontdoek gespeeld moet worden. In de ruimtes werd gebruikt gemaakt van een paar tube-bass.
Ik moet u zeggen dat ik tijdens deze dagen het befaamde Avalon geluid niet terug hoorde in deze luisterruimtes en dat vond ik erg jammer. Het geeft namelijk naar de incidentele bezoeker/luisteraar een totaal verkeerd beeld van zowel de Avalon als de Pass Labs, Ayre en NBS. Ik ken de luidsprekers van Avalon zeer goed en als u wel eens de stand van Nederlandse importeur More Music op de VAD heeft bezocht dan weet u waar de Avalons toe in staat zijn. Ik denk dat de Duitse importeur Active Audio Vertrieb GmbH hier een goed voorbeeld aan kan nemen.

Nadat we de gehele eerste verdieping doorgespit hadden waren we beland op de tweede verdieping. Daar gaf in één van de kamers het buizenmerk Convernent Audio Technology act de pressance. Zij deden dit middels de CAT SL 1 voorversterker en de JL3 mono-eindversterkers. Plaatjes om te zien. Een imposant merk, niet alleen om te horen maar ook om te zien. Helaas niet meer in Nederland verkrijgbaar, maar misschien dat er een importeur zich over het merk gaat ontfermen.

Op de tweede verdieping was ook het Duitse Creaktiv aanwezig. Creaktiv levert audio-rack in bijna alle denkbare vormen, soorten en maten, niets is te gek voor dit merk. In hun luister/kijkruimte stond een zeer speciaal meubel van Creaktiv opgesteld. Dit meubel is speciaal ontworpen voor de veeleisende Audio/Video-fanaat. In dit meubel is, achter deurtjes, plaats voor apparatuur, cd’s en een centerspeaker. Aan de achterzijde is ruimte om een beeldscherm te monteren wat, elektrisch bediend, naar boven en naar beneden kan. Ook bijzonder is dat het merk platte luidsprekers levert die als schilderijen aan de muur gehangen kunnen worden. Tijdens een korte demonstratie bleek er ook nog een goed geluid uit die “schilderijen” te komen. Uiteraard is er ook een goed audio-rack van dit merk beschikbaar zonder toeters en bellen voor de echte audio-purist. Gelukkig is al dit moois ook in ons land verkrijgbaar en wordt geïmporteerd door Audioclassics.

Een aantal kamers verder op de tweede verdieping stond wederom een buizenmerk centraal en wel de Nagra range. Nagra is een merk op echt High-End niveau zowel klankmatig, techniek als de prijs. De korte demonstratie die wij hierbij voorgeschoteld kregen maakte ons zeer hebberig naar de producten die Nagra op de markt zet. Nagra maakt onderdeel uit van de Zwitserse Kudelski Group, wat garant staat voor precisie en kwaliteit. Het is niet goedkoop maar biedt superieure kwaliteiten. Nagra bestaat al 50 jaar en is beroemd geworden om zijn ruimtevaartapparatuur en bandrecorders, welke nu nog steeds in de professionele opnamewereld gebruikt worden. Om u een voorbeeld te geven, de Olympische Spelen die in Mexico plaatsvonden zijn geheel door opgenomen door een Nagra VPR-5 draagbare en professionele 1” C-format video-recorder. We zijn daarom ook even blijven zitten om de combinatie Pl-P voorversterker, VPA eindversterkers in combinatie met de Parsival luidsprekers te horen. Wij hebben de korte tijd die we daar gezeten hebben met volle teugen genoten. Tevens heeft Nagra een tweetal nieuwe producten op de markt gezet, te weten een 2 kanaals 24 bit, 192 kHz DA-converter en een Digital Analoog Processor voor 8 audio kanalen (7+1) 24 bit, 192 kHz en dat moet voorlopig even genoeg zijn voor de echte High-End Home Theater fanaat. Gelukkig is Nagra in ons land te koop en wordt geïmporteerd door More Music.

Bij het Duitse merk Clearaudio was het iedere dag van de beurs feest. De bezoekers konden iedere dag onder het genot van een hapje en een drankje genieten van de draaitafels en versterkers van dit merk. De eindversterker gaat de laatste ontwikkelfase door en kunnen we binnen niet al te lange tijd op de Nederlandse verwachten.

Bij de Duitse importeur Taurus High-End op de warme derde verdieping konden we een primeur beleven. Hier stonden namelijk een set Magnepans die ieder, aan de achterzijde, voorzien waren van een subwoofer die het vanaf 80 Hz overneemt (de subwoofer is ontwikkeld door Rick Paap van het Nederlandse Dynamic Solutions). De Magnepans werden o.a. aangestuurd door de immer zeer fraaie Jeff Rowland versterkers. De combinatie met de sub’s gaf de Maggies een diep doortekenend laag, met druk en gaf de instrumenten en stemmen meer body. Het laag bleef zeker niet achter bij de snelheid van de Maggies. Kortom een schot in de roos voor een relatief laag bedrag. Ook Magnepan is in ons land beschikbaar ditmaal dankzij Tan Audio.

Bijzonder was de Avalon Opus die nu eens niet met exotische versterkingen aangestuurd werden, maar met het Franse versterkermerk Lavardin. Deze combinatie zette een fraai beeld neer en klonk bijzonder muzikaal. Lavardin claimt dat zij het transistormerk zijn met een buizengeluid. Uit eigener ervaring weet ik dat dit voor een groot gedeelte ook zo is en de combinatie met een Avalon bijzonder goed gaat. Voor de Lavardin versterking moet u zich melden bij Audioclassics.

Over mooie audioracks gesproken. Wat opviel was dat heel veel luisterruimtes werden opgesierd door de Finite Elemente audio-racks. Zeer mooie maar vrij prijzige racks.
Deze zijn heel bijzonder van bouw. Onder de plateau kam men namelijk resonantiepennen plaatsen, waardoor de trillingen gedempt worden. Een simpel maar tegelijkertijd ingenieus systeem. De serie bestaat uit de Pagode Signature, Pagode Master Reference en de Pagode Spider. Gelukkig voor de veeleisende hifi-liefebber die een rack wil hebben wat er ook nog eens zeer fraai uitziet worden deze racks in ons land door More Music geimporteerd.

Dit is eigenlijk maar een korte impressie van wat er op de High-End 2002 show te vinden was. Dat het echte High-End audio was, was wel duidelijk. Wat er opviel was dat er relatief weinig Home Theater ruimtes aanwezig waren, behalve dan van merken als Pioneer, Denon, Marantz, Parasound en wat High-End in de vorm van een denderende Krell-set, knetterend hard van Meridian, T+A en nog wat van die merken.

Ook de SACD, DVD-Audio en DVD waren behalve de Home Theater groeperingen maar zeer mondjesmaat te aanschouwen. Waarom zult u zeggen, ik heb geen idee.
Wat wel een echte revival doormaakt is de terugkomst van de draaitafel, analoog is weer helemaal terug. Merken als Clearaudio, Transrotor, Amazon, Basis, Avid en Pro-ject zie je in heel veel luisterruimtes als bron staan. Soms afgewisseld door een cd-speler, maar heel vaak ook niet. Ook de aloude vertrouwde buizenversterker is mijns inziens nog steeds zijn weg in hifi-land terug aan het vinden. In heel veel luisterruimtes is de combinatie buis met draaitafel het absolute summum zowel op het gebied van uiterlijk als gehoormatig.

De producten van Nederlandse bodem waren schaars op deze beurs te vinden. Ik heb niet veel meer kunnen ontdekken dan de spelende Van den Hul versterking en bekabeling, Pluto draaitafels en toonarmen. De wereldberoemde blauwe Siltech kabels waren op de stand van henzelf helaas alleen te zien en niet te horen. Hoewel de blauwe kabels vele luisterruimtes sierden en de meest exotische merken aan elkaar koppelden om het geluid ten gehore te brengen. Er schijnt echter iets heel moois op versterkergebied schijnt te zijn. Misschien een andere keer beter.

En zo eindigen drie hele lange en vermoeiende dagen Frankfurt High-End 2002, maar wel hele mooi dagen.
Ik zou zeggen indien u volgend jaar in het voorjaar iets leuks wilt doen koppel de vakantie dan aan een paar dagen Frankfurt, want het is de moeite waard.


EDITORS' CHOICE